Activitatea inspectorilor sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor se axează, în principal, pe prevenția apariției riscului și a pericolelor privind siguranța alimentară, la protejarea sănătăţii publice şi, implicit, a intereselor turiştilor aflaţi în vacanţă pe litoralul Mării Negre.
Echipele de control verifică modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare.
Ca urmare a acțiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care activează în cadrul Comandamentului Sezon Estival 2024, menționăm că, până la această dată nu s-au înregistrat episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea turiștilor.
Inspectorii care activează în cadrul Comandamentului au verificat 251 de unități de alimentație publică: 110 restaurante, 4 pizzerii, 23 de unităţi tip fast – food, 7 braserii, 12 unităţi de tip bufet, 9 baruri, 2 snack-bar-uri, 39 de rulote, 17 magazine alimentare, 22 de laboratoare de cofetărie/patiserie, o gelaterie, un magazin alimentar, 3 unități tip bistro și o tonetă.
Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, constatate cu ocazia controalelor, au fost aplicate 34 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 396.000 de lei și au fost emise 2 ordonanțe de suspendare a activității și 2 ordonanțe de interzicere a activității.
A fost dispusă măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 122,7 de kg produse de origine animală (carne și preparate din carne), care au fost dirijate către unități de neutralizare.
Dintre principalele nereguli constatate, menționăm:
Depozitarea și manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
Condiții necorespunzătoare de igienă a spațiilor și echipamentelor de lucru;
Ambalarea și etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării și valorificării, precum și comercializarea acestora neetichetate potrivit legislației în vigoare;
Comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), prin intermediul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din Constanța, pune la dispoziția celor interesați numărul de telefon al ”Comandamentului Sezon Estival 2024”: 0786 577 007, unde se pot face sesizări sau se pot obține informații referitoare la diferite aspecte din domeniul siguranței alimentelor. Acest număr funcționează în paralel cu numărul Call – Center-ului ANSVSA: 0800.826.787, apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie.
Toate unitățile aflate pe litoralul românesc sunt supravegheate și verificate de către inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor din cadrul Comandamentului Sezon Estival 2024. Serviciul Comunicare și Logistică Documentară