Producția de carne de vită din UE a scăzut în 2023 cu 3,9%, ceea ce a susținut prețurile ridicate. În același timp, greutatea medie a carcasei a scăzut cu -0,6%, se arată în ultima analiză a Comisiei Europene.
Dintre cele mai mari țări producătoare, IT a scăzut cel mai mult (-17% sau -127 000 t), în principal din cauza penuriei de animale vii importate, urmată de FR (-4,4% sau -60 000 t) și PL (-4,8% sau -26 000 t).
În timp ce ES și IE au înregistrat încă o creștere în 2022, acestea au trecut și pe o traiectorie în scădere în 2023 (-5% și, respectiv, -3,5%).
În sondajul din decembrie 2023 asupra animalelor, numărul de vaci care alăptează în UE a scăzut pentru al patrulea an consecutiv, cu 160 000 de capete suplimentare (-1,6%). Vacile de lapte au înregistrat o scădere de -344 000 capete (-1,7%).
Numărul de bovine masculi pentru sacrificare între 1 și 2 ani și peste 2 ani a scăzut și el cu -0,4%, respectiv -1,2%. Se preconizează că aceste cifre vor avea un impact asupra disponibilității cărnii de vită în perioada următoare.
Prin urmare, producția de carne de vită din UE în 2024 este de așteptat să scadă în continuare cu 2,3%. Această ofertă mai scăzută de carne de vită ar putea continua să susțină prețurile producătorilor de carne de vită din UE.
În ciuda prețurilor ridicate din UE, importurile din UE nu au acoperit scăderea producției. Ca urmare, consumul de carne de vită pe cap de locuitor al UE în 2023 a scăzut la 9,7 kg (-4,7% de la an la an). Întrucât situația pieței în 2024 arată destul de asemănătoare, se așteaptă ca scăderea consumului să continue cu 2,8%.
Prețurile interne relativ ridicate au un impact negativ asupra competitivității UE. Cu toate acestea, exporturile UE de carne de vită au crescut chiar și în 2023. Scăderea exporturilor de animale vii către anumite destinații mediteraneene a fost compensată de redeschiderea piețelor turcești și marocane, ducând la o creștere de 7,4% în 2023.
Pe măsură ce numărul lunar numărul de animale expediate în Turcia a fost mai mic în S2 2023 decât în S1 2023 și, având în vedere lipsa relativă actuală de animale vii pe piața UE, este prevăzută o mică scădere a exporturilor (-1%) în 2024.
În ciuda prețurilor ridicate, exporturile de carne au rămas ferm și au crescut ușor cu 1%, datorită deschiderii pieței turce către importurile de carne de vită în martie 2023. Cererea de carne din Marea Britanie a înregistrat o scădere ușoară de -1%. Pe de altă parte, piața UE rămâne atractivă pentru importuri.
Cu toate acestea, și contrar așteptărilor, importurile de carne de vită din UE au scăzut cu 1,1% în 2023. Acest lucru se datorează în principal reducerii substanțial a transporturilor din Regatul Unit (-20%), determinate de sacrificări mai mici.
Această scădere a principalului partener al UE nu este compensată de importurile crescute din Brazilia și Argentina, care găsesc piețe pline de satisfacții în alte părți ale lumii, în special în SUA și China.
În 2024, Brazilia ar putea avea potențialul de a crește exporturile către UE. Prin urmare, importurile din UE ar putea crește cu 2%. Incertitudinea în jurul efectului El Niño din Australia ar putea schimba rapid această imagine. (Foto: Dreamstime)