Declarațiile domnului Achim Irimescu, ministru al Agriculturii, făcute la finalul lunii martie, au pus realmente întreaga țară pe un jar mai încins decât cel sugerat de numele rubricii de față. Asta, pentru că, pe de o parte, a răscolit liota de interese din domeniu, iar, pe de altă parte, pentru că a mai dat o temă gravă, de gândire, consumatorilor. Ce poate fi mai îngrijorător pentru omul de pe stradă, decât să afle, chiar de la cel mai înalt nivel al ministerului care se ocupă de mâncarea lui, că alimentele pe care le cumpără sunt în marea lui majoritate din import, ba, mai rău, că ele ori sunt aduse în țară aproape de expirarea termenului de garanție, ori deja expirate. Strict legat de produsele din carne, domnul Irimescu amintea despre salamurile expirate, ”spălate cu oțet” și repuse în vânzare. Dar, declarațiile lui Achim Irimescu au atins, mai mult sau mai puțin aluziv, și alte subiecte, la fel de grave, care țin de DNA: bani pentru partide, licitații trucate, nereguli grave în MADR, ANSVSA și ANPC, găști de interese etc., afirmând răspicat că nu e dorit în fruntea Agriculturii românești pentru că nu ia ”ciubuc”. Una peste alta, în câteva cuvinte, domnul Achim Irimescu a făcut o radiografie dură, extrem de dură, a situației de moment. E ea exactă? E corectă? E subiectivă? E total eronată? Nu suntem în măsură să apreciem. Dar putem să spunem că ilustrează criza totală în care se află agricultura românească și comerțul cu produse alimentare din România. În urma declarațiilor, unii au spus că le-a făcut tocmai pentru a fi demis de Dacian Cioloș, în absența banilor pentru a plăti subvențiile. Dar, de ce n-a demisionat imediat!? Alții, au întrebat: A fost sunat de DNA să ceară probe? O fi fost! Alții au spus că, într-adevăr, nici nu a fost și nici nu e dorit, pentru că e cinstit, că nu are echipă, e izolat, și că a reacționat în această manieră pentru că de la cabinetul Primului Ministru i s-a impus să demită anumite persoane, lucru pe care l-a refuzat. Ce spuneți, așa e? Probabil, câte ceva din toate, tot o fi adevărat. Pentru că, să recunoaștem, dacă zona de procesare nu ar avea probleme de calitate, sectorul de producție a cărnii e în stare de faliment. Importurile uriașe de carne materie-primă sunt reale, fie că vorbim de carnea de porc, fie de cea de pasăre. Modul în care a fost gândită acordarea ajutoarelor suplimentare pentru sectorul de porc a fost la un pas de a fi impus de interese obscure, pentru direcționarea celor peste 2 milioane de euro doar într-un sens, lucru care a fost stopat, într-un final. Iar, în privința importurilor, ce să mai spunem!? Ele nu pot fi tăgăduite. Mai mult, în ciuda reacției vehemente a reprezentanților marilor rețele de magazine, privind starea produselor introduse la comercializare, suspiciunile continuă și, am adăuga noi, dovezile se adună. Altceva, însă, ne doare pe noi. Iată: În momentul de față, domnul Achim Irimescu încă e Ministru al Agriculturii. Sincer, nu știm dacă, la data Expo-Conferinței Internaționale Meat & Milk va mai fi în funcție. Noi îi dorim să fie, dar nu pentru ce ar crede unii, ci, din alt motiv: Achim Irimescu a avut îndrăzneala, ÎN AN ELECTORAL!!!!!!!, să se ia la bătaie cu sistemul care, n-o fi el chiar atât de al dracului, dar, cel puțin anchilozat, tot este. Și, măcar pentru acest lucru, merită felicitat! (Acest articol va fi publicat în ediția print cu nr. 34 a revistei Fabrica de Carne, în cadrul rubricii ”Carnea pe jăratic”)