Repers

230

Drumul spre profit

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Autor: Ilie Stoian Drumul spre profit al anului 2014 pare a începe la fel de poticnit ca altădată, în ciuda efervescenței de moment a finalului de an 2013, când chinezii promiteau românilor și marea, și sarea. Asta, pentru că lucrurile s-au cam lămurit în ceea ce-i privește: Smithfield a intrat în ograda galbenă, la fel cum și partea de procesare se va îngălbeni de tot, prin foarte posibila cumpărare a concernului Campofrio de către un investitor chinez. Cu alte cuvinte, carnea și-o vor produce singuri, la fel și produsele. Cu alte două cuvinte, nu fermele românești și nu fabricile românești vor exporta în China și, oricum, cu România sau fără România, chinezii nu vor muri de foame! Dar, de aici, derivă, totuși, lucruri de bine: golul lăsat pe piață de porcii Smithfield care vor pleca în Orient va trebui acoperit de celelalte ferme din România, așadar, per total, producția primară va crește. E însă o mare problemă: Ungaria a redus TVA-ul pentru carnea de porc la 5 %, iar fermierii români se văd puși în pericol de prețul scăzut la care procesatorii au început să importe carne materie primă de la vecini. Iar, pericolul este cât se poate de real! Vom începe să exportăm tot mai mult carne de oaie, dar și ovine vii, în Turcia, iar tranzitul prin acea țară va fi permis, așa că și această zonă are perspective de creștere. Avicultura României dă semne că va fi în continuare pe plus, iar fermele de vite pentru carne par a prinde consistență. Cât despre procesatori, lucrurile par a prinde și ele contur favorabil, nu pentru că evaziunea și piața neagră vor fi diminuate prea repede, ci, mai ales, pentru că firmele românești vor fi din ce în ce mai prezente pe piețele externe, din Uniunea Europeană. Rămâne regretul unora că Rusia nu își deschide încă porțile, pentru produsele românești, dar asta ține de ițele încurcate ale politicii externe ale României, ițe care (din fericire, zicem noi), se întind pe mai departe spre Vest, nu spre Estul moscovit. Iar, dacă, în a doua parte a anului, cota de TVA va fi redusă și la carne, de la 24, la 9 %, suntem siguri că, la finalul lui 2014, conturile fermierilor și procesatorilor români din sectorul de carne vor fi mai grase. Iată, așadar, o situație în care, spre ciuda nutriționiștilor, ”grăsimea” e benefică. Să dea Domnul!   The road to profitThe road to profit in 2014 seems to start as slow as in the past years, despite the effervescence at the end of 2013, when Chinese made huge promises to Romanians. This happened because things are pretty clear as far as it concerns them: Smithfield entered into the “yellow” yard, as the processing will turn totally “yellow” with the very possible purchase of Campofrio Group by a Chinese investor. In other words, they will produce the flesh by themselves, as well as the final products. Thus, there will be no Romanian farmers or factories exporting to China.On the other hand there will be resulting good things from this: the gap in the pig market after the departure of Smithfield pigs to China has to be covered by the Romanian farms, thus overall primary production will increase. We will begin to export more lamb, as well as live sheep to Turkey, and the transit through this country will be allowed, so that this area has growth prospects. Romanian poultry sector shows signs that it will still be on a positive slope and beef cattle farms seem to get consistency. As far as it concerns the processors, things seem to shape their favourable frame, not because evasion and the black market will be reduced too fast, but especially due to the fact that the Romanian companies will be increasingly present on the foreign markets in the European Union. Some regret remains because Russia still does not open its doors for Romanian products, but this is because the threads of Romanian foreign policy are too tangled, threads that spread further to the West, not to the East, to Moscow. And, if in the second half of the year, the rate of VAT on meat will be reduced as well, from 24% to 9%, we are confident that by the end of 2014, the accounts of Romanian meat farmers and processors become more “fat”. So, here you have a situation in which, despite what the nutritionists say, "fat" is beneficial. God’s will!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2