Potrivit recensământului animalelor din decembrie 2023 care cărui rezultate au fost publicate recent, efectivul de ovine și caprine din UE a scăzut cu 1,9 milioane de capete (-2,6%), față de nivelul din anul 2022, transmite Comisia Europeană.
Cea mai mare scădere a fost înregistrată în ES (-1 milion de capete sau -6,1%), în timp ce alte țări UE au înregistrat modificări mai mici.
Din 2019, efectivul UE a scăzut cu aproximativ 6 milioane de capete. De asemenea, numărul de oi puse la berbec a scăzut cu 1,4 milioane de capete sau -3%. În ciuda prețurilor favorabile, reducerea efectivului este încă în desfășurare.
În 2023, producția de carne de oaie și capră a scăzut cu 5% (-30 000 t), iar 2024 este de așteptat să înregistreze o scădere similară (-4,9%).
Cele mai mari reduceri au fost înregistrate în ES (-14 600 t), FR (-6 800 t) și EL (-5 000 t). Consumul pe cap de locuitor al UE de carne de oaie a scăzut cu 3,3% în 2023.
În 2024, este din nou probabil ca consumul să sufere din cauza disponibilității scăzute și a presiunilor din cauza prețurilor mai mari. Prin urmare, consumul UE pe cap de locuitor ar putea scădea și mai mult cu 3,5% în 2024, în ciuda poziționării sale specifice în cadrul coșurilor de consum (festivitati religioase, culturale). (Foto: Dreamstime)