293
Utilizarea antibioticelor a scăzut și este acum mai scăzută la animalele producătoare de alimente decât la oameni, potrivit celui mai recent raport publicat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA), Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor ( ECDC).
Având o abordare One Health, raportul celor trei agenții UE prezintă date privind consumul de antibiotice și dezvoltarea rezistenței antimicrobiene (RAM) în Europa pentru 2016-2018.
Scăderea semnificativă a utilizării antibioticelor la animalele producătoare de alimente sugerează că măsurile luate la nivel de țară pentru reducerea consumului se dovedesc a fi eficiente.
Utilizarea unei clase de antibiotice numite polimixine, care include colistina, aproape înjumătățită între 2016 și 2018 la animalele producătoare de alimente. Aceasta este o evoluție pozitivă, deoarece polimixinele sunt, de asemenea, utilizate în spitale pentru a trata pacienții infectați cu bacterii multirezistente.
Imaginea în UE este diversă - situația variază semnificativ în funcție de țară și de clasa de antibiotice. De exemplu, aminopenicilinele, cefalosporinele din generația a III-a și a IV-a și chinolonele (fluorochinolone și alte chinolone) sunt utilizate mai mult la om decât la animalele producătoare de alimente, în timp ce polimixinele (colistina) și tetraciclinele sunt utilizate mai mult la animalele producătoare de alimente decât la oameni .
Legătura dintre utilizarea antibioticelor și rezistența bacteriană
Raportul arată că utilizarea carbapenemelor, cefalosporinelor din generația a III-a și a IV-a și chinolonelor la om este asociată cu rezistența la aceste antibiotice în infecțiile cu Escherichia coli la om. Au fost găsite asociații similare pentru animalele producătoare de alimente.
Raportul identifică, de asemenea, legăturile dintre consumul de antimicrobiene la animale și RAM la bacterii de la animale producătoare de alimente, care la rândul lor este asociat cu RAM la bacterii de la oameni. Un exemplu în acest sens este Campylobacter spp. bacterii, care se găsesc în animalele producătoare de alimente și provoacă infecții de origine alimentară la om.
Experții au descoperit o asociere între rezistența acestor bacterii la animale și rezistența la aceeași bacterie la oameni.
Combaterea RAM prin cooperare
RAM este o problemă globală semnificativă de sănătate publică, care reprezintă o povară economică gravă.
Abordarea One Health pusă în aplicare prin cooperarea EFSA, EMA și ECDC și rezultatele prezentate în acest raport necesită eforturi continue de abordare a RAM la nivel național, UE și global în sectoarele sănătății.