Repers

219

Exclusiv! Stanca Tudor: Problemele persistă în fermele de porci

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Problemele persistă în fermele de porci, a declarat doamna Stanca Tudor, Director Executiv al APCPR, pentru revista Fabrica de Carne, care a adăugat:

  ”Începutul anului 2015 a rămas la fel de dificil pentru proprietarii fermelor de porci din România. Chiar dacă, din punct de vedere al volumului, lucrurile ar sta oarecum bine, în sensul că există cerere, din punct de vedere al valorii, problemele sunt foarte mari. Prețurile la care se comercializează carcasele de porc sunt în continuare foarte mici, sub prețul de producție.” Întrebată dacă, pânăîn momentul de față, autoritățile au luat vreo măsură de protecție a fermierilor, doamna Tudor a declarat că până în acest moment nu s-a făcut nimic concret, în beneficul acestora.   Dar, mai mult decât atât, iată, nici pe zona desfacerii cărnii și a produselor din carne, lucrurile nu stau mai bine. Astfel, românii sunt singurii cetăţeni din UE care au mâncat, în a doua jumătate a anului trecut, carne mai scumpă decât în perioada similară a lui 2013. Aceasta în contextul în care, la producător, preţul a scăzut în medie cu 9%. Situaţia din România, atipică în contextul actual european, se datorează, spun reprezentanţii industriei, consumului în creştere, dar şi intermediarilor. „Consumul general a fost în creştere anul trecut, cu 1,7% faţă de anul anterior. De aceea preţurile au crescut”, a explicat pentru economica.net Alex Jurconi, preşedintele Federației Naționale Pro Agro. Potrivit acestuia, câştigători din această situaţie sunt intermediarii, comercianţi, dar mai ales ”intermediarii frauduloşi”. ”Aceştia din urmă pot ieşi la lumină prin reducerea TVA”.   În ceea ce priveşte situaţia fermierilor români, acesta spune că situaţia este dezastruoasă, în contextul în care statele dezvoltate exportă în România la preţ de dumping. ”Acum diferenţa de preţ (dintre preţul plătit fermierilor şi cel de la raft n.red), pe carnea de porc , este de până la 30%. Acum, kilogramul se vinde cu 4 lei, faţă de 6 lei acum un an. Piaţa este inundată de carne de porc din ţări unde există surplus, la preţ de dumping”, mai spune Jurconi. Embargoul impus de Rusia pe piaţa cărnii a dus anul trecut, la nivel european, la o scădere drastică a preţului cărnii de la poarta fermei (în medie cu 9,2%), urmare a unui surplus pe piaţă. Trendul s-a văzut însă şi în rafturile magazinelor, astfel că majoritatea europenilor plăteau la finele anului trecut, în medie, cu 0,3% mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. Cu excepţia românilor însă, pentru care preţul a crescut în perioada iulie-decembrie cu 1%, în condiţiile în care, la poarta fermei, preţurile s-au redus cu 9,2%, potrivit unui raport realizat de Comisia Europeană. Spre comparaţie, în a doua jumătate a lui 2014, în Irlanda, preţurile la raft s-au diminuat cu 2,7% ca urmare a unei reduceri medii de 7,5% la poarta fermei, în timp ce în Spania carnea s-a ieftinit cu 0,2%, datorită scăderii preţului la fermieri cu 16,7%.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2