112
Un nou raport FAO evidențiază tendințele și provocările critice ale sistemului alimentar în numărătoarea inversă până în 2030.
Raportul Food Systems Countdown Initiative identifică guvernanța și reziliența ca puncte de pârghie esențiale pentru transformarea sistemului alimentar.
Ca urmare, studiul revoluționar, „Guvernarea și reziliența ca puncte de intrare pentru transformarea sistemelor alimentare în numărătoarea inversă până în 2030”, publicat în Nature Food, prezintă prima analiză cuprinzătoare a schimbării din 2000 în indicatorii cheie ai sistemului alimentar.
O combinație de progrese
Lawrence Haddad, director executiv al GAIN, a declarat: „Acest nou raport dezvăluie o combinație de progrese încurajatoare și eșecuri, subliniind urgența de a accelera transformarea sistemelor alimentare.
După cum arată acest raport, compromisurile sunt inevitabile între obiectivele sistemului alimentar, cum ar fi locurile de muncă, clima, nutriția, securitatea alimentară și reziliența. Dar cu o guvernanță mai puternică și date mai bune, aceste compromisuri pot fi atenuate și chiar transformate în sinergii.
Acest raport ne ajută să înțelegem cum să facem acest lucru și să accelerăm progresul către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD).”
Indicatori
Cercetarea evaluată de colegi a fost realizată de Food Systems Countdown Initiative (FSCI), o colaborare a unor experți și organizații de top, coordonată de Universitatea Columbia, Universitatea Cornell, Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) și Alianța Globală pentru o nutriție îmbunătățită (GAIN).
Raportul rezultat urmărește 50 de indicatori ai sistemelor alimentare din întreaga lume, organizați în cinci teme:
1) diete, nutriție și sănătate;
2) mediu, resurse naturale și producție;
3) mijloace de trai, sărăcie și echitate;
4) rezistență; și
5) guvernare.
(Foto: Freepik)