225
Global Meat News informează că cincizeci și nouă de focare de PPA au fost raportate în Ucraina în acest an, inclusiv câteva la granița cu Uniunea Europeană (UE), în special România, unde 45 000 de porci au trebuit să fie sacrificați în cel mai mare focar din această parte a Europei. Ca urmare, pproducția totală se va reduce cu 5,2% sau cu 33 000 de tone (t) la 594 000t, a declarat Artur Loza, șeful Asociației Producătorilor de Carne de Pork din Ucraina APP). Începând cu 1 aprilie 2018, în Ucraina s-au înregistrat 6,6 milioane de porci, efectivele fiind cu 8,1% mai puțin, față de nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, a estimat serviciul de stat al statului. În Ucraina, producția de carne de porc a scăzut constant din 2014, când a fost confirmat primul focar PPA în țară. APP a estimat că volumul total de carne de porc produs în Ucraina în 2015 a fost de aproximativ 740 000 de tone. PPA determină, de asemenea, creșterea preturilor interne de carne de porc, a declarat Alexey Doroshenko, director general al Asociației Furnizorilor de Rețele Retail din Ucraina, vorbind pentru agenția locală de știri Golos. Ca rezultat, auto-suficiența pieței interne în produsele din carne de porc s-ar putea reduce la un nivel record, scăzând cu aproximativ 40%, a spus el. Industria suferă pierderi grele, deoarece, de exemplu, un focar înregistrat la o fermă din regiunea Kiev costă proprietarii săi circa 138 milioane USD, iar "numeroase ferme din țară au fost afectate în mod similar", potrivit lui Doroshenko. Consumul mediu de carne de porc în Ucraina a scăzut, de asemenea, în ultimii ani și se situează în prezent la 19-20 kg pe cap de locuitor, potrivit estimărilor APP. Se crede că acesta este unul dintre cele mai scăzute niveluri observate vreodată în țară și este de două ori mai mic decât media europeană, a recunoscut Loza. De asemenea, se declară că focare de PPA sunt prezente în părți din regiunile Donetsk și Luhansk, ocupate temporar de rebeli pro-ruși, precum și în Crimeea. Mult mai grav, agențiile guvernamentale din Ucraina nu au nicio informație despre răspândirea virusului în aceste părți ale țării. Între timp, o alarmă majoră a fost înregistrată în România, unde serviciile veterinare locale au fost nevoite să sacrifice aproape 45.000 de cap de porci la o fermă din județul Tulcea, potrivit autorității naționale pentru siguranța alimentelor ANSVSA. Acesta a fost primul focar confirmat pe o fermă comercială din țară. Toate cazurile anterioare au fost raportate fie pe malul mării, fie printre mistreți. Ferma afectată se află la numai 2 km distanță de granița cu Ucraina, afirma sursa citata.