Repers

261

Ioan Ladoși: Vom susține în continuare reducerea TVA la carne

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Toți aceia care au sperat că parlamentarii români vor da curs, nu doar solicitării oamenilor de afaceri, ci a întregii populații, de a accepta modificarea Codului fiscal, în sensul luării unor măsuri care să conducă la reducerea TVA-ului la carne, produse din carne, dar și la alte produse alimentare, se pot declara încă o dată dezamăgiți de decizia luată.

Aceasta, pentru că, proiectul de lege prin care se dorea reducerea treptată a TVA la alimentele de bază până la 9% în 2016 şi a cotei standard cu 2 puncte procentuale a fost respinsă de parlamentarii din Comisia pentru Industrii şi Servicii, aceasta dând un aviz negativ pe un proiect de lege privind aprobarea unor măsuri fiscale pentru stimularea consumului şi relansarea activităţilor economice, prin care se dorea reducerea TVA la unele alimente şi la serviciile hoteliere. "În urma dezbaterilor, membrii comisiei au hotărât, în unanimitate, avizarea negativă a propunerii legislative", se arată într-un document val Comisiei. Proiectul a fost introdus în Parlament, în martie anul trecut, la iniţiativa unui grup de parlamentari PDL şi fusese deja respinsă de Senat, la începutul lui decembrie. Este vorba despre o propunere legislativă ce avea ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Codului fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în sensul reducerii cotei standard TVA în două etape: cu 2 puncte procentuale începând cu data de 01 ianuarie 2015, şi respectiv cu 3 puncte procentuale începând cu data de 01 ianuarie 2016, precum şi reducerea unor cote la alimente de bază şi servicii. Mai precis, prin acest proiect se dorea reducerea TVA la carne şi produse din carmne, lapte, brânzeturi, peşte, ouă, legume, fructe, uleiuri, făină , zahăr la 17% anul acesta şi la 9% în 2016. Subliniem faptul că, prin Constituție, Camera Deputaţilor este cameră decizională. Față de acest aviz negativ, am cerut opinia domnului Ioan Ladoși, Președinte al APCPR, domnia sa declarându-ne într-un mini-interviu: ”Ce pot să spun, altceva, decât că sunt dezamăgit. Nu am luat încă legătura cu alți membri ai APCPR, sau cu aceia din ARC, dar, cu siguranță, văm discuta situația în audioconferința pe care o vom organiza. Ce e foarte sigur, însă, este faptul că vom susține în continuare necesitatea stringentă a reducerii cotei de TVA la carne și produse din carne. Prin ce metode, încă nu știu, dar trebuie să fim hotărâți.” Întrebat de starea sectorului de producție a cărnii de porc, domnul Ladoși a adăugat: ”Fermierii care sunt proprietarii fermelor de porci sunt într-o situație disperată. Din păcate, guvernul, MADR, celelalte autorități acre ar trebui să ne sprijine, nu au luat absolut nicio măsură care să vină în ajutorul sectorului.” Amintim faptul că, în momentul de față, zona producției primare a cărnii de porc este puternic afectată de importurile care pătrund pe piața românească, în urma embargoului instituit în vara trecută de Rusia.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2