Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, a participat la seminarul intitulat „Produsul Tradițional Românesc în contextul schemelor de calitate europene. La seminar au participat Viorel Morărescu – Director General al Direcției Generale de Industrie Alimentară, Ionuț-Cătălin Nica – șef serviciu Politici de Calitate din cadrul MADR, cercetători, reprezentanți ai organismelor de certificare, producătorii de produse tradiționale, asociații de producători, specialiști din cadrul direcțiilor județene pentru agricultură, reprezentanți mass-media, etc. În cadrul seminarului s-au dezbătut subiecte care definesc cadrul legislativ al produsului tradițional românesc „Era necesar ca Ordinul nr. 690 din 28 septembrie 2004 pentru aprobarea Normei privind condiţiile şi criteriile pentru atestarea produselor tradiţionale să fie modificat și actualizat. Noul ordin ce se află acum la Monitorul Oficial, o colaborare între Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătății și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor aduce prevederi care să permită controlul şi verificarea modului de producere a produselor care au fost înregistrate în Registrul produselor tradiţionale după verificarea iniţială, ceea ce vechiul ordin nu prevedea. Actul normativ are prevederi care să permită continuarea dezvoltării acestui segment de nişă pe baza unor prevederi legale bine definite, cum ar fi cantităţile pentru fiecare categorie de produs exprimată ca medie anuală, marcarea cu un logo a “produsului tradiţional românesc”, alături de sintagma Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Timp de nouă luni cei ce sunt atestați pot solicita reatestarea și primirea logo-ului. Un logo care va da credibilitate pe piață, simbolizând un produs de calitate, autentic fără aditivi”, a precizat Achim Irimescu. Oficialii Ministerului au răspuns intervențiilor producătorilor, arătând că există deschidere pentru colaborare iar participanții au interacționat pe marginea subiectului conferinței, precizând toți pașii necesari transmiterii și înregistrării unui produs românesc pe piața comunitară. De asemenea, Bibiana Stanciulov a împărtășit celor prezenți din experiența sa, întrucât din aprilie 2011, „Magiunul de prune de Topoloveni” ne reprezintă ca primul produs românesc în Uniunea Europeană, ca indicație geografică protejată (I.G.P.). „Avem încă două produse, pe lângă „Magiunul de prune Topoloveni” si „Carnații de Plescoi”, care au depus documentația la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru Denumire de origine protejată (D.O.P.), respectiv, Novacul afumat din Țara Bârsei și Telemeaua de Ibănești. Speram ca până la ediția INDAGRA 2014 tot mai multe produse să le urmeze exemplul, pentru că produsele românești tradiționale sunt de o foarte bună calitate”, a subliniat secretarul de stat Achim Irimescu.(Biroul de Presă al MADR)