Repers

266

Jurconi: ”Taxarea inversă la carne decapitalizează procesatorii”

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prezent, ieri, la un dialog cu parlamentarii, Alex Jurconi a fost categoric: ”Taxarea inversă la carne decapitalizează procesatorii” În plnă dezbatere a noului Cod fiscal, producătorii din sectorul de carne al României s-au întâlnit ieri cu parlamentarii, pentru a discuta o nouă propunere legislativă prin care se doreşte stimularea consumului de carne şi preparate din carne de porc şi pui, fiind pusă în discuție și varianta introducerii taxării inverse pentru lanţul alimentar. Producătorii cer, însă, şi TVA redus la produsele procesate.

  Reprezentanţii patronatului din industria cărnii au discutat cu parlamentarii și cu scopul de a găsi o soluţie pentru redresarea industriei de profil afectată atât de embargoul cu Rusia, cât şi de consumul intern scăzut, dar şi pentru a reduce evaziunea fiscală din acest sector. Negocierile au avut loc ca urmare a unei iniţiative a unui grup de parlamentari PNL, care propun completarea unui aliniat din Codul Fiscal (alin. (2) al art. 160 din Legea nr. 571/2003) astfel încât să se poată implementa taxarea inversă pentru lanţul alimentar de la livrarea furajelor până la vânzarea produselor alimentare din carne. Aceasta în contextul în care, propunerea de reducere a TVA la alimente a fost respinsă. "Există o situaţie, mai ales în ultimul an, destul de dură vizavi de concurenţa pe piaţa cărnii în România, în special carnea de porc, dar şi la carnea de pui.   ”Producem doar 30% din necesarul alimentar, foarte multe produse vin din import. Există o presiune foarte mare, carcasa de porc vine la un preţ foarte mic, în aşa fel încât crescătorii de porci au spus că nici măcar milionul acela pe care-l iau de la statul român ca subvenţie de la UE nu le mai ajunge şi au început să intre în pierdere. (...) Noi am încercat, PNL, şi am introdus un proiect de lege privind reducerea TVA la produse alimentare până la 5%. Se pare că Guvernul nu doreşte acest lucru. (...) În această situaţie pentru salvgardarea industriei cred că trebuie să recurgem la taxarea inversă", a declarat Nini Săpunaru, unul dintre iniţiatorii proiectului.   "Părerile sunt împărţite. Pentru procesatori, taxarea inversă atrage după sine un inconvenient major-forţează decapitalizarea. Pentru cei din industria cărnii, este o măsură acceptabilă doar dacă măsura se aplică şi pentru furaje. În principiu, am putea pleda pentru taxarea inversă la furaje şi carne de porc şi pui, dar împreună cu reducerea TVA la produsele procesate", a declarat pentru Economica, Alex Jurconi, preşedintele Pro Agro.   Potrivit Codului Fiscal, taxarea inversă se aplică exclusiv livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii în interiorul tarii, dacă furnizorul si beneficiarul sunt înregistraţi în scopuri de TVA. Prin aplicarea taxării inverse, furnizorul nu mai facturează cu TVA către clientul său, iar clientul înscrie taxa aferentă achiziţiei în decontul de TVA ca taxa colectată şi taxă deductibilă, fara a mai solicita rambursări de TVA. O astfel de taxare s-a aplicat în cazul cerealelor.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2