RepersNews

214

La ce prețuri au importat carne procesatorii români?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețul mediu al cărnii de importate în România, pentru primele șase luni din 2014 a scăzut la 149 EUR/100 kg față de la 170,4 EUR/kg pentru aceeași perioadă de timp a anului 2012 (-14,05%), conform datelor INS. Acest trend îi afectează în special pe producătorii locali de carne de porc. Așadar, la ce prețuri au importat carne procesatorii români? Încercăm să dăm un răspuns, măcar parțial.

La porc săderea a fost cea mai mare   În perioada 2008-2013, România a importat carne și măruntaie în valoare de 3,6 miliarde de euro, și a exportat carne și măruntaie în valoare de doar 1,235 miliarde euro, rezultând un deficit al balenței comerciale pentru acest produs de 2,374 miliarde euro pentru întregul interval menționat.  Prețul mediu al cărnii importate în România a urmat trendul de pe piața UE, pentru primele șase luni din 2014 acesta scăzând la 149 EUR/100 kg față de la 170,4 EUR/kg pentru aceeași perioadă de timp a anului 2012 (-14,05%), conform datelor INS.     În topul importurilor românești de carne și organe comestibile domină carnea de porc. Astfel, în 2013 din cele 489 milioane de euro care a reprezentat valoarea totală a importurilor de carne și măruntaie ale României, importurile de ”Carne de porcine proaspătă, refrigerată sau congelată” au ajuns la aproximativ 269 milioane de euro, ceea ce înseamnă 55,24% din totalul importurilor de carne și măruntaie ale României și 7% din totalul alimentelor achiziţionate de România, anul trecut, din străinătate.   Primele trei țări partenere ale României la capitolul importuri de ”Carne de porcine proaspătă, refrigerată sau congelată” sunt Germania (28,1%), Ungaria (18,4%) și Spania (10%). După cum arată un studiu realizat de ZF, pentru primul trimestru al acestui an, cea mai ieftină carne de porc ce ajunge pe piața românească provine din Polonia, Austria, Germania și Belgia.     În prima parte a lui 2014, în ciuda sancțiunilor impuse de Rusia importurilor de carne de porc din UE, prețul cărnii de porc în Uniunea Europeană nu s-a modificat semnificativ, ca urmare, a cantităților limitate aflate la dispoziția țărilor membre ale UE, se arată într-un raport al DG Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene.   După o scădere, în martie 2014, până la nivelul de 150 EUR/100 kg, prețul cărnii de porc în Uniunea Europeană a crescut până la 170 EUR/100 kg în iulie 2014, a rămas relativ stabil în luna august și a început să scadă la începutul lunii septembrie 2014, când a atins nivelul de 158 EUR/100 kg, este menționat în același raport.   Abatoarele s-au aliniat la trend   Abatoarele românești s-au aliniat imediat la noua situație oferind în prezent, producătorilor prețuri mai mici cu 25% față de august 2014.  ”Începând din luna iulie 2014, prețul oferit de abatoare pentru porcii vii a scăzut constant, ajungând la 5,4 – 5,5 lei / kg viu (circa 123-125 EUR/100 kg, n.a.) în ultima săptămână, faţă de 7,0 – 7,2lei/kg în viu. În același timp se înregistrează o scădere simțitoare a cererii pentru carnea de porc românească, deși nu s-au constatat diferențe mari în consum.   De la instalarea embargoului Rusiei la importul de carne de porc din UE, din februarie 2014, s-au creat mari cantități disponibile la furnizorii tradiționali ai pieței rusești. Din evidențele UE rezultă că în primele șase luni au fost exportate către Rusia numai 54 mii tone carne de porc față de 350 mii tone anul trecut. Cele mai afectate țări sunt Germania, Polonia, Olanda, Belgia și Ungaria. Ca urmare, în România au fost livrate în primul semestru al anului 2014 cu 13 mii tone de carne de porc mai mult, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, iar estimările sunt că aceste cantități vor crește.   Fermierii din România sunt concurați puternic de cantități mari de carne de porc disponibile în țările UE la prețuri foarte scăzute. Deşi se importă carne de porc la preţuri foarte scăzute si preţul pentru porcii vii a fost în scădere permanentă, nu se constată o scădere a preţului la consumator,” se arată într-un recent comunicat al Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), în colaborare cu Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin (AFISS).   ”Prețurile scad în continuare sub efectul intrărilor de carne disponibile în statele membre UE și apreciem că, în cel mai scurt timp, peste 80 de ferme de îngrășare, construite cu fonduri europene, vor intra în faliment. Riscul de faliment amenință și sectorul de reproducție, nevoit să taie animale valoroase de reproducție, a căror înlocuire ulterioară necesită și timp și fonduri substanțiale, făcând inutil programul de stimulare a fermelor de reproducție prin PNDR 2014 – 2020,” se arată în continuare în comunicatul amintit. Totuși, scăderea prețului cărnii de porc la începutul toamnei este un lucru normal, cererea scăzută din această perioadă întâlnindu-se cu o ofertă mai consistentă.”   Din analiza pieței cărnii de porc reiese că, în fiecare an, prețul porcilor scade în trim. IV și, în continuare, în trim. I al anului următor. Ca urmare, previziunile fermierilor din România sunt că urmează o prăbușire a pieței românești, sufocată de carnea provenită din disponibilul de carne de porc din alte state UE și că, în câteva luni, majoritatea fermelor vor falimenta. Menționăm că numai în primele șase luni, UE a avut un disponibil de 133,4 mii tone carne de porc, care reprezintă cu 25% mai mult decât întreaga producţie de 109 mii tone realizată în aceeași perioadă în abatoarele românești. Din estimările noastre, la începutul lunii octombrie pierderea medie înregistrată era de 42,00 RON / cap de porc, echivalent a 9,4 EURO / cap de porc,” se arată în comunicatul APCPR și AFISS, c are solicită sprijinul Ministerului Agriculturii, pentru a face față situației.   Cresc producția și consumul de carne de pasăre, scad prețurile Pe locul doi în totalul importurilor de carne și organe comestibile ale României, cu o valoare de 118,4 milioane de euro (24,22%) se află importurile grupei ”Carne și organe comestibile ale păsărilor proaspete, refrigerate sau congelate”. Primele trei țări partenere ale României la capitolul importuri de ”Carne și organe comestibile ale păsărilor proaspete, refrigerate sau congelate”au fost Ungaria 24,1%, Germania 19,3% și Olanda 16,3%.   În ceea ce privește prețul cărnii de pui pe piața europeană se observă că, după ce a atins un nivel record de peste 200 EUR/100 kg în vara lui 2013, acesta a scăzut spre un nivel ce a oscilat în intervalul 187-197 EUR/100 kg; și de la 196 EUR/100 kg în iulie 2014 a scăzut în cea de-a doua parte a lui august 2014 la 193 EUR/100 kg, nivel similar cu media înregistrată în intervalul 2009-2013, după cum se menționează în raportul CE. Această ușoară scădere a prețului cărnii de pui pe piața europeană nu este însă determinată în mod direct de sancțiunile impuse de Rusia, ci se datorează creșterii producției, determinată de scăderea costurilor cu furajele.   Creșterea producției și scăderea prețului la carnea de pasăre ar putea să stimuleze consumul, care, în aceste condiții ar putea să atingă nivelul de 21,8 kg/capita în 2015.   Pe piața românească, prețul cărnii de pasăre la poarta fermei este de circa 6,80 lei/kg pe carcasă (cca. 155 EUR/kg). „Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la începutul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem același preț la carnea de pasăre. Cred că pentru producători ar fi mulțumitor un preț de cel puțin 8 lei/kg, la poarta fermei”, a declarat Ilie Van, președintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România.   La carnea de vită prețul crește Prețul cărnii de vită s-a aflat pe un trend descendent în intervalul martie 2013 - iulie 2014; apoi a început să reintre pe un trend ascendent, trend care însă ar putea avea de fapt un caracter sezonier. Acesta atins nivelul de 362 EUR/100 kg pe piața UE, pe 21 septembrie 2014, care se situează peste media perioadei 2007- 2011 situată în jurul nivelului de 330 EUR/100 kg. Prețurile pe piața mondială s-au aflat în creștere, în ultimele luni ca urmare a producției mai scăzute a SUA și a cererii crescute din Asia. Prin urmare, oferta mare de carne de vită de pe piața europeană este bine absorbită de consumul intern și extern, fapt ce explică și trendul ascendent al prețurilor. (Acest articol a apărut în ediția tipărită cu nr. 30 a revistei Fabrica de Carne)   Comerțul internațional al României cu carne și animale vii

Sursa: INS

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2