Raportul a fost intocmit pe baza preturilor colectate in perioada 1 ianuarie-15 mai 2010, iar comparatia este realizata in raport cu prima jumatate a anului 2009. Conform raportului, dintre cele 27 de state membre ale Uniunii, 17 au inregistrat o crestere a indicelui preturilor pentru materii prime utilizate in industria alimentara, cuprinse intre 1,87% in Ungaria si 0,35% in Franta. România ocupa locul 5 in topul tarilor cu cele mai mari cresteri ale preturilor pentru materii prime destinate industriei alimentare, cu un indice de crestere de 1,53%, fiind devansata de Ungaria, Grecia, Portugalia si Cehia. Doar trei dintre cele 27 de tari membre UE – Olanda, Germania si Belgia – au inregistrat scaderi ale preturilor pentru materii prime destinate industriei alimentare, dar aceste scaderi sunt nesemnificative, având un indice de -0,14 %. Pentru România, cresterea preturilor la materiile prime destinate industriei alimentare se face deja resimtita pe piata cerealelor, a fructelor si legumelor pentru conserve. Efectele directe vor influenta piata furajelor pentru animale, cu efect direct asupra pretului carnii. Concluziile raportului indica mentinerea acestei tendinte de crestere a preturilor pentru materii prime si in semestrul al doilea din 2010, argumentele folosite fiind criza datoriilor publice in tarile Uniunii Europene, efectele negative ale climei asupra recoltelor in sudul si estul Europei, precum si cresterea fiscalitatii in tarile sarace ale Uniunii.