Repers

240

Meat & Milk 2015: Participanții la infoTRIP vor vizita compania Salsi

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Participanții la Secțiunea infoTRIP a EXPO-Conferinței Internaționale Meat & Milk 2015, care se va desfășura în zilele de 3 și 4 iunie la Hotel Alpin din Poiana Brașov, vor avea ocazia ca, în dupăamiaza zilei de 4 iunie, să vadă pe viu modul de procesare a cărnii și de fabricare a Salamului de Sibiu în punctul de origine a acestui produs, Fabrica Salsi din Sinaia, aflată în proprietatea domnului Sorin Minea.

  Deplasarea se va efectua cu autocarul, participanții la vizita de documentare urmând să se îmbarce în jurul orei 16, urmând ca, la fabrica din Sinaia, domnul Sorin Minea să prezinte istoricul celebrului Salam de Sibiu, istoricul fabricii, dar și date despre activitatea curentă și a producției de salamuri crud-uscate și produse afumate fabricate la Salsi. Desigur, gazdele vor oferi spre degustare celebrul produs.   Povestea salamului de Sibiu incepe, ca orice poveste, cu "A fost odata".. asadar, a fost odata un italian pe nume Filippo Dozzi. Era un om mandru si harnic, dornic sa-si faca un rost. Fiind de profesie pietrar se stabileste impreuna cu sotia sa, in jurul anului 1885, la cariera de piatra de la Piatra Arsa din fostul catun Poiana Tapului. I-a placut tare mult zona, poate si pentru ca ii amintea de meleagurile unde copilarise, Friscano-Udina. Pe langa meseria de pietrar Fillipo Dozzi avea si darul de a amesteca carnurile si mirodeniile, fiind un priceput "salamar". Acest har il capatase de la stramosii italieni, deschizatorii de drumuri in arta prepararii salamurilor crud-uscate. Vazand ca in Sinaia conditiile climaterice sunt favorabile producerii salamului crud-uscat, cu termen de maturare foarte lung si cu garantie de luni de zile, se hotaraeste sa cumpere in 1910 o cladire care adapostea un restaurant, un depozit de vinuri si un hotel. In aceasta cladire fondeaza "Intreprinderea Individuala Filippo Dozzi". Aici a inceput fabricarea salamului de Sibiu, care a ajuns foarte curand pe mesele cele mai simandicoase, fiind considerat, de la bun inceput, un produs de lux. In primii ani fabrica a avut o activitate restransa, care s-a extins pe masura ce s-a acumulat capital. Prin 1938, de exemplu, se produceau deja aproape 100 de tone de salam de Sibiu. Dupa moartea sa, in anul 1943, Filippo Dozzi lasa in grija fiilor sai Antonio si Giuseppe secretul fabricarii salamului de Sibiu, iar ei continua munca tatalui lor, pana la nationalizare. Mult mai multe informații vor fi oferite participanților la infoTRIP în dupăamiaza zilei de 4 iunie.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2