288
Produsele hibride care combină carnea cultivată din celule în bioreactorii cu proteine și grăsimi pe bază de plante ar putea conduce primul val de lansări de produse pe bază de celule, prezice fondatorul startup-ului din Marea Britanie, Higher Steaks, care a dezvăluit prima șunca pe bază de celule din lume, precum și produse hibride cu burtă de porc.
Prototipurile de produse din burta de porc conțin 50% celule musculare cultivate într-un bioreactor (fără utilizarea serului suin) și 50% proteine și grăsimi pe bază de plante, în timp ce șunca are în componență 70% celule musculare și 30% materiale pe bază de plante.
”Deja vedem burgeri hibrizi și nuggets, care combină carnea convențională și pe bază de plante de la giganții din carne din SUA, cum ar fi Tyson Foods și Perdue Farms, și cred că veți vedea asta și cu carnea pe bază de celule stem”, a spus co-fondator și CEO Benjamina Bollag, care a vorbit cu FoodNavigator-SUA, la scurt timp după de laboratorul de cercetare biotehnologică 3D Bioprinting Solutions a dezvăluit o colaborare cu KFC, pentru a aduce pe piața rusă nuggeturi hibride care conțin 80% materiale pe bază de plante.
Combinarea cărnii pe bază de celule, care probabil va intra pe piață în cantități mici, la un preț premium, în combinație cu proteine și grăsimi vegetale, ar putea ajuta startup-urile să intre pe piață cu produse mai accesibile și să ușureze consumatorii în înțelegerea conceptului, a spus ea, deși ambiția pe termen lung este de a face 100% produse pe bază de celule, care să fie competitive.