Numarul acesta al revistei Fabrica de Carne, trateaza un caz particular, din punct de vedere al subventiilor si nu numai: avicultura. Acest sector a primit o grea lovitura din partea autoritatilor prin faptul ca, de la 1 ianuarie 2010, au fost eliminate subventiile de 1,6 lei pe cap de pasare abatorizata, pentru pasarile mai mari de 2 kg, fara ca acestea sa fie inlocuite cu altceva. Statul a considerat ca avicultorii romani ii pot concura pe cei din UE, desi acestia primesc, in continuare, sub diverse forme, ajutoare de la statele de care apartin. In materialul de la pagina 18, Alexandru Peligrad face o analiza amanuntita a aviculturii romanesti, un sector al economiei care a reusit sa evite criza. Pana acum… Dar solutii exista. Despre cum sa mentii o companie din avicultura pe un trend ascendent, in ciuda cresterii costurilor de productie cu 20%, din cauza lipsei subventiilor, am discutat cu presedintele Agricola Bacau, dl Grigore Horoi. Solutia dansului: mentinerea standardelor de calitate si, mai ales, inovatia continua; astfel, produsele noi din portofoliul Agricola Bacau au ridicat cifra de afaceri a companiei cu 5,75 procente. O alta solutie propusa de revista Fabrica de Carne se bazeaza pe un vechi principiu de marketing: diferentierea de concurenta. In acest sens, aducem in atentia dv. un nou concept: alimentele functionale, mai precis Ouale cu Seleniu. Consumate deja pe scara larga la nivel european, acestea sunt, insa, putin cunoscute romanilor. Produse de doar doua firme romanesti, ele se gasesc pe rafturile catorva supermarketuri de la noi din tara, insa romanii nu prea stiu „cu ce se mananca”. Avicultorii nu s-au inghesuit sa le promoveze, desi ar reprezenta o buna solutie de a se diferentia de concurenta, pe o piata aflata in criza. Si, pentru ca este vara, la Siesta, ne-am gandit sa va dam o mana de ajutor in alegerea destinatiei de vacanta. Ce spuneti de Thailanda? Locuitorii acestei tari au o filosofie hedonista in ceea ce priveste lumea, iar bucataria thailandeza, caracterizata de specialista nostra in domeniu, Elena Mihoc, prin armonie si echilibru, promite sa fie absolut delicioasa. Intre timp, va puteti aduce Thailanda in propria casa prin prepararea unei specialitati locale, propusa la rubrica "Meridiane Culinare".
www.weberweb.com [email protected]