Aceasta se datoreaza in mare parte scaderii productiei din Franta, Marea Britanie si Irlanda. Cele mai multe state membre isi vor intensifica insa prezenta pe pietele din afara Uniunii, desi ramane de vazut daca Turcia isi poate mentine nivelul actual de import. Conform Strategic Information Services, productia de carne de vita a Frantei va inregistra o scadere de 4 la suta in 2012, pana la valoarea de 1,51 milioane tone, principala cauza a declinului fiind seceta din ultimele luni, care a redus efectivul de animale. De asemenea, in Marea Britanie se estimeaza o scadere a productiei cu 6 procente, la 881.000 tone, acelasi declin fiind asteptat si in Irlanda. Pe de alta parte, sustin analistii, aplicarea in mai multe state UE a masurilor de austeritate va avea un impact negativ asupra consumului, care ar urma sa ajunga la 6,94 milioane tone, mai putin cu 1% decat anul trecut. Marea Britanie si Spania sunt tarile cele mai expuse. In 2011, comertul european cu carne de vita a fost stimulat de cererea mare venita din Turcia, Rusia, statele din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Ca urmare, UE a devenit un exportator important pe piata mondiala a carnii de vita. Perspectivele raman bune si in 2012, dar evolutia depinde de nivelul tarifar de import perceput pe pietele emergente.