174

Piata lactatelor ecologice trebuie ecologizata

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Unul dintre segmentele industriei de lactate care pare a capata o tot mai mare pondere, cel putin daca ne gandim la oportunitatile de export, pare a fi acela al lactatelor ecologice. Desi exista reglementari clare in acest sens, care obliga producatorii sa le respecte cu strictete, in aceasta zona poluarea e la ea acasa, facand casa buna cu evaziunea si piata neagra.

De fapt, ce inseamna organic, bio, ecologic? Definitia generala spune ca produsele organice sunt cele realizate fara utilizarea substantelor chimice, fara interventii genetice, in armonie cu natura si mediul inconjurator. In mod legal, se numesc produse bio, organice sau ecologice acele produse certificate. Dar, in sens general, cam tot ce e vandut la taraba, in special de catre producatorii individuali, prin fortarea notiunii si in contradictie cu legea, este denumit la fel. Din perspectiva legala, certificarea ecologica este procesul de certificare a produselor agricole sau a altor tipuri de produse care au legatura cu domeniul agricol: seminte, carne, mancare procesata, lactate etc. Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un produs pentru a fi certificat organic difera de la o tara la alta, insa exista un set comun de reguli generale in toata lumea: este interzisa utilizarea substantelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari; este interzisa utilizarea organismelor modificate genetic; este interzisa utilizarea iradierilor; pamantul utilizat trebuie sa fie ferit de substante chimice timp de mai multi ani, inainte de a incepe productia organica; producatorii certificati trebuie sa tina o evidenta scrisa a operatiunilor de zi cu zi; oricand pot avea loc inspectii neanuntate ale organismelor de certificare sau ale autoritatilor. Privind din punct de vedere comercial, certificarea organica poate fi acordata si de organisme de certificare private, care nu se supun niciunui control al autoritatilor statului si nici nu trebuie sa fie acreditate in vreun fel, or, asta e, deja, o mare problema. Dar, este vreo diferenta intre organic, bio sau ecologic? In principiu, termenul organic se utilizeaza in spatiul anglo-saxon: organic food, organic milk, organic expo etc. Termenul bio inseamna acelasi lucru, fiind folosit in special in spatiul franco-german: agriculture biologique. Eco inseamna acelasi lucru. In Romania, pe sigla de certificare scrie Agricultura Ecologica. Cu toate acestea, produsele bio si eco se diferentiaza. Astfel, produsele certificate bio au minimum 95% ingrediente naturale, din care minimum 95% ingrediente bio din totalul celor vegetale si minimum 10% din totalul ingredientelor. Produsele certificate eco au minimum 95% ingrediente naturale, din care minimum 50% ingrediente bio din totalul celor vegetale si minimum 5% din totalul ingredientelor. Care sunt alimentele ecologice si cine le poate produce? Practic, gama de produse agricole sau alimentare care pot fi denumite ca fiind eco este foarte mare. Bineinteles, produsele lactate ocupa un loc important. Conditia e ca in procesul lor de fabricatie sa se foloseasca lapte-materie prima de la animale crescute in mediu ecologic certificat, sa nu se utilizeze substante chimice artificiale, fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari, organisme modificate genetic, radiatii cu raze X etc. Iar, daca vorbim despre cine poate sa produca alimente eco, sa spunem ca oricine care respecta aceste reguli, inclusiv cele referitoare la certificari care trebuie sa porneasca de la productia agricola (zootehnica) in sine, si pana la procesul tehnologic. Subliniem ca, in Romania, procesul de certificare raspunde cerintelor Uniunii Europene, fiind in perfecta concordanta cu acestea. La nivel national, certificarea este supravegheata prin Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Principalele acte normative care fac referire la agricultura si productia eco sunt Ordinul 219/2007 si Ordinul 181/2011. Respectand regulile, procesatorii asigura prin lege consumatorii care cumpara produse care poarta sigla nationala si logoul comunitar, ca in proportie de cel putin 95% din ingrediente au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica si produsul respecta regulile de productie ecologica. In plus, produsul poarta numele producatorului, procesatorului sau vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare. Inainte ca producatorii sa inceapa desfasurarea unei activitati in acest domeniu, acestia au obligatia sa se inregistreze la M.A.D.R. Inregistrarea producatorilor in agricultura ecologica este obligatorie in fiecare an, prin completarea Fiselor de inregistrare disponibile la directiile pentru Agricultura Judetene si a Municipiului Bucuresti, in perimetrul careia producatorul isi desfasoara activitatea. Organizarea comercializarii produselor constituie un element important din filiera agriculturii ecologice. Iar vanzarea se face numai de comercianti inregistrati la M.A.D.R, prin diferite canale de piata: vanzari de la poarta fermei, vanzari prin magazine en-gros, vanzari prin magazine specializate, vanzari prin piete sezoniere. Una dintre conditiile esentiale pentru dezvoltarea agriculturii ecologice o reprezinta promovarea conceptului de agricultura ecologica, in vederea constientizarii consumatorilor de avantaje ale consumului de produse ecologice, astfel incat acestia sa ofere un pret mai mare pentru produse curate a caror calitate este garantata de un sistem de inspectie si certificare. Actiunile de informare a producatorilor, de instruire si de promovare a conceptului de agricultura ecologica sunt realizate de catre organizatii de stat si private. Doar ca, la acest capitol, totul e aproape vraiste si nu stim daca intentionat sau nu Pentru ca, in timp ce procesatorii corecti, care au investit sau investesc masiv in productia de alimente ecologice, reclama slaba educatie a consumatorilor, sunt destui care profita de nestiinta oamenilor. Probabil, costurile sunt prea mari, pentru cei corecti, ca sa isi mai permita sa investeasca si in campanii de constientizare sau in campanii publicitare, dar si pretul de vanzare a produselor e altul. Noi credem ca adevarul e undeva la jumatate. Cele bune sa se-adune Dupa cum ne invata site-ul oficial al Comisiei Europene, produsele lactate ecologice inclusiv laptele, untul, iaurtul si branzeturile sunt obtinute din cel mai bun lapte de la animalele crescute in sistemul de agricultura ecologica. Diversitatea lor reflecta preferintele consumatorilor, inovatiile producatorilor si traditiile regionale. De exemplu, branzeturile ecologice acopera un spectru foarte larg de specialitati europene. Toate animalele sunt hranite cu iarba si nutreturi de inalta calitate, care nu contin organisme modificate genetic. Animalele beneficiaza de adaposturi si culcusuri corespunzatoare, pot face miscare in mod regulat, beneficiaza de acces la pasuni si de plimbari in aer liber. Astfel, toate necesitatile lor fiziologice sunt respectate. Animalelor nu li se taie coarnele si cozile si nu sunt legate sau izolate. Produsele lactate procesate sunt obtinute in conformitate cu cerintele consumatorilor si cu regulile de siguranta alimentara si nu contin arome artificiale si indulcitori. Diferitele tipuri de produse lactate pot fi identificate ca fiind ecologice dupa eticheta lor. Magazinele ecologice de specialitate ofera o varietate larga de produse ecologice. De asemenea, lactatele ecologice se vand si in supermarket-uri, printre alte produse lactate, sau in raioane ecologice specializate, in pietele agroalimentare, precum si in alte magazine alimentare sau restaurante. Pornind de la ce spune legea, sa amintim ca, printre marii procesatori care au pus un accent serios productia de lactate ecologice este LaDorna. Cu o gama intreaga de astfel de lactate, LaDorna sprijina peste 50 de ferme ecologice de productie a laptelui, tinta fiind de 150 de exploatatii zootehnice, face export in Uniunea Europeana, sustine campanii publicitare si de constientizare. De altfel, inca de la inceputul anilor 2000, conducerea companiei a mizat pe produsele lactate ecologice, identificand din timp potentialul acestui segment. Principalul produs este Laptele ecologic UHT care, desi sensibil mai scump decat alte produse de acest gen, se vinde, si inca bine In cazul Dorna, 1.800 de crescatori individuali de vaci au obtinut certificate, iar acest numar spune totul. Nu lipsesc nici investitorii straini in domeniu. La Rupea, in judetul Brasov, Transylvanien Natural Products produce mozzarella de Rupea, branza cu mucegai, iaurturi si chiar inghetata cu fructe, toate fiind ecologice. Desfacerea este orientata in principal spre exportul in Vestul Europei, laptele de bivolita fiind principal materie prima. Dar cele rele se vor spala? Daca firmele in care s-a investit masiv nu isi pot permite sa isi strice imaginea prin incalcarea legii, cu totul si cu totul altfel se intampla in cazul celor mici, mai precis, a producatorilor individuali. Fie ca vorbim de taranca smechera care vinde direct din caldare, spunand Ia, maica, ca e bio (sic), e ecologica, e da la mine da la comuna, fie ca vorbim de cate un smecheras care da o nota de onorabilitate afacerii sale apeland la internet, lucrurile stau cu totul si cu totul altfel decat spune legea. Dar macar daca femeia ar fi chiar taranca, n-am spune nimic, la cat de chinuita am credea-o, doar ca, de cele mai multe ori, avem cate o tiganca imbracata ponosit, cu o broboada pe cap, branza din caldari fiind cumparata de intermediari de la tarani. ªi numai ecologica nu e branza aia, si numai ecologic nu e laptele din bidonul de plastic, nelipsit si el. Dar ca sa nu vorbim la general, sa facem un tur on-line. Pe okazii.ro, unul care-si zice Saneen, la anuntul cu numarul 6656230, ofera la vanzare lapte si branza de capra 100% ecologica. Daca ai dubii, ai o fereastra intreaba vanzatorul. Dai clic si…nimic. Nicio referire la certificare, la sigla eco, nimic Saneen iti spune insa ca ofera garantie, dar nu da factura, asta, ca sa stii cu cine ai de-a face si ca totul sa fie clar Pe anunturiagricole.eu, un domn Mitica din Joldesti, (asa e nick-ul), potrivit unui anunt din 11 iunie a.c., vinde si el branza ecologica de oi si capra. Alte date, nimic Nimic, in afara de numarul de telefon unde poti comanda branza de crapa ecologica (sic) ofera si Anonim, de pe site-ul costesti.olx.ro. Iar dom’ Nicu (potrivit nick-name-ului), pe mercador.ro, vinde branza de capra, produs ecologic din agricultura bio Atentia ne-a fost atrasa si de site-ul care se numeste, nici mai mult nici mai putin, decat laptesibranzadecaprabucuresti.ro, in primul rand pentru ca nu stim ca Bucurestiul sa fi fost fericit cu zone ecologice si in al doilea rand, pentru ca nu cunoastem vreo ferma de capre nici in fata Palatului Victoria, nici in Ferentari sau in Herastrau. Intrand pe site, descoperim ca, de fapt, este vorba despre o ferma din Silistea, judetul Teleorman, care ne anunta ca vinde lapte si branza ecologica de capra. In loc de vreo referire la numarul de dosar de Certificare sau alte autorizatii, laptesibranzadecaprabucuresti.ro ne lamureste in privinta gradului de ecologizare a produselor sale prin mentiunea: Multi dintre clientii nostri s-au edificat asupra calitatii produselor noastre Acum, noi nu spunem, neaparat, ca acestia de mai sus ar folosi abuziv termenul de produs ecologic. Poate or fi certificati. Doar ca, in niciunul dintre anunturi nu e mentionat nimic in acest sens, desi legea obliga la asa ceva. Cat priveste garantia lui Saneen, ne intrebam cum o ofera el. Mai intai, crapi la spital, apoi rudele se duc cu actul de garantie sa-ti repare branza, dupa care jelitorii o pot manca linistiti la pomana, sau mai are si o alta forma de garantare a produsului? Iar, daca ne amintim si ca nu da factura, intram in zona neagra a Industriei lactatelor, pentru ca, in cazul lui, e vorba exact de evaziune fiscal, adica, de parnaie De fapt, aceasta este o a doua mare problema a asa-ziselor produse lactate ecologice care, trebuie sa spunem, tine de zona lactatelor traditionale: ocolirea totala a legislatiei, inclusiv cea privitoare la fiscalizare. Iar, daca ne gandim ca piata neagra a ajuns, potrivit estimarilor APRIL, la cca 45 %, ne dam seama inca o data cat de grava e situatia, ea fiind accentuata si de partea mai putin ecologica a lactatelor ecologice. Acum, o intrebare pentru autoritati: Ordinul 181/2011 vorbeste despre dreptul de control in orice moment al laptarilor ecologisti, asadar, nu numai in faza de conversie, ci si in cele ulterioare, a productiei efective si a comercializarii. Cate astfel de controale au fost efectuate si, mai ales, cu ce scop? Noi credem ca singurul scop nu poate fi decat acela al ecologizarii pietei lactatelor ecologice.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2