Conform unei analize efectuata de Reuters, pretul carnii de porc va creste cu 10 % in cursul anului 2013, ca urmare a majorarii preturilor la furaje. Totodata, consumul ar putea sa scada cu 5, pana la 10 %. Tendintele se manifesta inca din acest an, dovada stand abandonarea sectorului de catre unii fermieri, in special spanioli. Alberto Herranz, CEO al Ancoporc, a declarat pentru agentia citata ca situatia se va inrautati in perioada urmatoare, nefiind solutii viabile pana cel putin in anul 2015. Tendinte similare se observa si in Marea Britanie sau Suedia, acolo unde fermierii isi vand din ce in ce mai greu carnea de porc. Totodata, exporturile de carne de porc ale Uniunii Europene au scazut in 2012 cu 10 %, fata de anul trecut, desi exista contracte importante cu piata Chineza. Herranz a mai declarat ca, in cadrul Uniunii Europene, producatorii si procesatorii vor trebui sa conceapa o strategie de revenire a consumului, cel putin la nivelul anului 1999. Totodata, strategia va trebui sa cuprinda un foarte puternic caracter social, prin solutii care sa protejeze consumatorii cu posibilitati limitate de cumparare, in conditiile in care se asteapta ca in viitor, nivelul saraciei in Uniunea Europeana sa se accentueze.