Repers

218

Producatorii de carne de porc ar putea relua exportul de anul viitor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Exportul de carne de porc ar putea fi reluat in cursul anului 2009, potrivit ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Dacian Ciolos. "Am cerut Autoritatii Sanitar-Veterinare sa prezinte, pana la sfarsitul anului, un plan de incetare a vaccinarii porcilor. Asta presupune un control strict in cazul cresterii porcilor, dar si de circulatie a animalelor", a precizat Ciolos. Acesta a mai spus ca, pentru regiunile unde nu s-a mai inregistrat niciun caz de pesta porcina de cel putin un an, va putea fi reluat exportul.

Ministrul a mai spus ca reprezentantii Comisiei Europene vor lua anul viitor o decizie in ceea ce priveste reluarea exportului de carne de porc de catre producatorii romani. Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a anuntat, la inceputul lunii octombrie, ca pregateste un program de regionalizare sanitar-veterinara a Romaniei, ca o solutie pentru reluarea exportului de carne si al produselor din carne de porc. Potrivit ANSVA, judetele care vor face parte din aceste regiuni sanitar-veterinare nu vor mai avea voie sa organizeze targuri in care sa fie vanduti porci vii si nici sa ii mai transporte pe teritoriul respectivelor judete. ANSVSA a inceput, in decembrie 2006, campania de vaccinare a porcilor, declarata ca singura modalitate de eradicare a bolii. Romania nu are voie sa exporte carne de porc si preparate din carne de porc din cauza pestei porcine. La inceputul lunii septembrie 2007, Comitetul Veterinar Permanent al UE a decis continuarea aplicarii restrictiilor pentru Romania privind livrarea carnii de porc catre alte state membre pana la data de 31 decembrie 2009, ca urmare a evolutiei pestei porcine.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2