228
Societatea Europeană de Cardiologie (ESC) afirmă faptul că afirmațiile potrivit cărora consumul excesiv de lactate, în special de brânză și iaurt, ar conduce la probleme de sănătate, nu au dovezi coerente care să le susțină. Consumatorii conștienți de sănătate știu să mănânce mai puține lactate, în numele dietelor cu conținut scăzut de grăsimi. Dar cercetările noi resping ideea că laptele în exces este nesănătos. "Consumul de produse lactate, s-a crezut mult timp, ar crește riscul de deces, în special din cauza bolilor cardiace coronariene, a bolilor cerebrovasculare și a cancerului, din cauza nivelurilor relativ ridicate de grăsimi saturate ale produselor lactate. Cu toate acestea, dovezile pentru o astfel de legătură sunt inconsecvente ", a declarat CES la recentul Congres al ESC, care a avut loc la München, Germania. Conducătorul studiului, profesorul Maciej Banach de la Universitatea de Medicină din Lodz, Polonia, a declarat: "O meta-analiză a 29 de studii de cohortă, publicată în 2017, nu a găsit nicio asociere între consumul de produse lactate, boala cardiovasculară sau mortalitatea din toate cauzele". Cercetatorii au examinat, de asemenea, datele dintr-un studiu 1999-2010 Sanatate Nationala si Nutritie Studii de sondaj (NHANES), care a studiat 24,474 adulti, iar in perioada de urmatoare, de 76.4 luni, în cazul a 3.520 de decese care au fost inregistrate. Majoritatea deceselor au fost cauzate de cancer, urmate de cauze cardiace și cerebrovasculare, dar consumul tuturor produselor lactate a fost asociat cu un risc de mortalitate cu 2% mai mic decât orice altă cauză. Cercetătorii au subliniat că "ar trebui să se recomande consumul de lapte fără grăsimi sau cu conținut scăzut de grăsimi, în special pentru cei care consumă cantități mari de lapte". Produsele fermentate cum ar fi iaurtul și brânza nu trebuie să fie restricționate la fel de aspru. Studiul încheie cu un apel către oficialii din domeniul sănătății publice pentru a "revizui liniile directoare privind consumul de lactate" și pentru a educa mai bine publicul, informează Dairy Reporter.