Comisia Europeană a aprobat luni utilizarea acidului lactic pentru decontaminarea carcaselor bovine precum şi importul de porci vii proveniţi din SUA, un gest de deschidere faţă de autorităţile de la Washington înaintea unei posibile lansări a negocierilor pentru un acord de liber schimb transatlantic, informează AFP. Cele două măsuri vor intra în vigoare de la 25 februarie 2013. Tratarea carcaselor bovine cu acid lactic a fost subiect de dispută între SUA şi UE, în condiţiile în care acidul lactic este utilizat pe scară largă în abatoarele americane, simultan cu interzicerea de către UE a importurilor de carne tratată astfel. Conform unui comunicat al Comisiei Europene, măsura „va contribui la reducerea contaminării cu cei mai importanţi patogeni care sunt la originea intoxicaţiilor alimentare precum E.coli şi salmonela”. Dar, „posibilitatea utilizării acidului lactic nu trebuie să fie considerată un substitut al practicilor corecte şi a normelor igienice din abatoare”, subliniază executivul comunitar. Miniştrii europeni ai agriculturii nu au reuşit să ajungă la un acord în acest dosar la reuniunea lor din luna noiembrie 2012 astfel că era de datoria Comisiei Europene să ia o decizie. Autoritatea Europeană de Securitate Alimentară (EFSA) a emis un aviz favorabil încă din luna iulie 2011. Un astfel de acord între UE şi SUA este evocat de mai mulţi ani. Un grup de lucru a fost înfiinţat în luna noiembrie 2011 şi o decizie politică privind lansarea oficială a negocierilor ar putea fi luată în curând, sub preşedinţia irlandeză a UE care a făcut din acest subiect una din priorităţile sale.