Denumire | Origine | Sursă | Enzime | Acţiune |
Cheag | Animală - rumegătoare | Stomac glandular de viţel, miel, ied | Chimozină + pepsină | Acţiune coagulantă specifică;Acţiune proteolitică nespecifică redusă |
Pepsină | Animală – rumegătoare + monogastrice | Mucoasa roşie a stomacelor de vită şi mai ales de porc | Pepsină | Acţiune coagulantă specifică;Acţiune proteolitica nespecifică, mai mare decât a cheagului |
Pepsină | Păsări | Stomac de pui | Pepsină | |
Renilase | Microbiană – mucegaiuri şi bacterii | Rhizomucor miehei | Protează | Acţiune coagulantă specifică;Acţiune proteolitica nespecifică, mai mare decât a cheagului şi a pepsinei |
Supraren | Cryphonectria parasiticaEndothia parasitica | |||
Meito | Rhizomucor pusillus | |||
Milozyme | B. polymixa | |||
Novoren | Microbiană – mucegaiuri şi bacterii | Aspergillus oryzae clonat cu ADN de la Rhizomucor miehei | Chimozină genetică | Acţiune coagulantă specifică excepţională;Acţiune proteolitica nespecifică extrem de redusă |
Enzimă coagulantă | Microbiană – mucegaiuri şi bacterii | E. coli sau Aspergillus niger clonat cu ADN din mucoasă de bovină care codifică enzima chimozină | Chimozină genetică | Acţiune coagulantă specifică foarte bună;Acţiune proteolitica nespecifică redusă |
Dintre agenţii de coagulare, chimozina sau cheagul este cea mai bună, deoarece lucrează la nivelul cazeinei într-o anumită poziţie pentru a o rupe, evitând formarea de mici fracţiuni care se pierd în zer. Se obţine din stomacul viţeilor, mieilor şi iezilor nou-născuţi, hrăniţi numai cu lapte, unde este secretată sub forma unui precursor inactiv, numit prochimozină şi care e activat de mediul acid din stomac. Cheagul poate fi de două feluri:
Pepsina se extrage din mucoasa stomacului porcinelor, bovinelor adulte, precum şi a puilor. Se prepară atât sub formă lichidă, cât şi sub formă de praf, având o activitate mai puţin constantă decât cheagul. Se foloseşte numai la anumite sortimente de brânzeturi. Durata de păstrare este de 6 luni pentru cea lichidă, respectiv un an pentru cea sub formă praf. Se pregăteşte în vederea coagulării prin dizolvare în zer dezalbuminat acid ce favorizează activitatea enzimei. Condiţiile optime în care acţionează depind de natura substratului hidrolizat, optimul fiind în jurul valorii de 1,8, dar s-a constatat că aceasta acţionează pe un interval de pH cuprins între 2 şi 4. Pepsina de pui e cea mai puţin indicată pentru coagularea laptelui, în timp ce pepsina bovină pare a fi cea mai satisfăcătoare şi mai puţin pretenţioasă. De regulă, se foloseşte un amestec de pepsina porcină şi bovină în raport 1/1. Enzimele fungice au o specificitate proteolitică diferită de chimozină şi o activitate proteolitică mai mare ca aceasta ceea ce determină pierderi de proteină în zer şi consumuri specifice mai mari. Acestea se extrag din diverse specii de mucegaiuri şi bacterii ce produc enzime fungice care, din punctul de vedere al aptitudinilor tehnologice, se apropie foarte mult de cheagul natural. Se prezintă sub forma unor pudre fine, omogene, de culoare alb-gălbuie, solubile în apă, având un mod de preparare şi de folosire asemănătoare cheagului. Sunt, în general, proteaze mai puţin acide (pH optim pentru activitate proteolitică mai mare de 5) sau chiar neutre, apropiindu-se de protezele digestiei intestinale şi au următoarele avantaje: puritate avansată, posibilitatea fabricării în cantităţi mari şi în ritm constant, preţ relativ scăzut etc. Spre deosebire de enzimele animale, cele fungice sunt deosebit de sensibile faţă de factorii care influenţează procesul de coagulare (pH, temperatură, cantitatea de CaCl2) şi o activitate proteolitică mai ridicată, ceea ce determină, în general, reducerea duratei de maturare a brânzeturilor, însă utilizarea enzimelor fungice nu influenţează negativ desfăşurarea procesului de acidifiere lactică. Dezavantajul utilizării acestui tip de enzime este dat de faptul că există o serie de factori ce determină acţiunea lor în timpul coagulării, şi, implicit, buna desfăşurare a procesului tehnologic. Pentru ca procesul de coagulare să se desfăşoare în condiţii optime, trebuie ţinut cont de :
Toate enzimele coagulante utilizate ca înlocuitori ai chimozinei sunt proteinaze acide (aspartice) cu proprietăţi moleculare şi catalitice asemănătoare cu ale chimozinei.(Ing. Cristina Delia Gavriluț)