Technologies

295

A fost publicat Ghidul Programului de Finanțare Nerambursabilă Start Up Nation 2022

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit unui comunicat, a fost publicat Ghidul de Finanțare a IMM-urilor prin programul Start Up Nation 2022, destinat IMM-urilor. Fondurile provin din surse ale Uniunii Europene. Programul se adresează:

Au fost infiintate in 2020, 2021 si 2022;

Au capital social integral privat;

Sunt inregistrate la Oficiul Registrului Comertului;

Au sediul social/punct de lucru si isi desfasoara activitatea pe teritoriul Romaniei;

Au codul CAEN pentru care solicita finantarea nerambursabila - eligibil si autorizat  pana la momentul platii cererii de rambursare;

Nu au datorii la bugetul general consolidat, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru, la momentul verificarii administrative si de eligibilitate;

Solicitantii care au datorii esalonate nu sunt eligibili pentru a accesa Programul;

Nu se afla in stare de dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, executare silita, inchidere operationala, insolventa, faliment sau suspendare temporara a activitatii;

Creeaza cel putin un loc de munca cu norma completa, pe perioada nedeterminata dupa intrarea in vigoare a acordului de finantare si mentine locul de munca ocupat cel putin 2 ani de la data platii ajutorului financiar nerambursabil;

Asigura o cofinantare in procent de minimum 5% din valoarea eligibila a proiectului, recomandat 15%.

Se pot cumpara prin Start Up Nation 2022:

Spatii de lucru, spatii de productie si spatii pentru prestari servicii si comert, inclusiv corturi pentru organizare evenimente si baloanele presostatice.

Vehicule 100 % electrice –  asimilate echipamentelor tehnologice.

Mijloace de transport: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, rulote cu sau fara motor, remorci si semiremorci, platforme, izoterme si frigorifice, doc plutitor, salupe maritime pentru calatori, ambarcatiuni de agrement, aparate de zbor, autoutilitare si autovehicule cu destinatie speciala.

Autoturisme indiferent de activitatea pentru care se solicita finantarea nerambursabila, in limita a 50.000 Lei si maxim 1 autoturism/beneficiar.

Mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale;

Echipamente tehnologice, cu exceptia jocurilor de noroc mecanice, electrice, electronice, meselor de biliard, automatelor muzicale. In categoria echipamentelor tehnologice eligibile sunt asimilate si activele corporale din categoria mijloacelor fixe pentru locurile de joaca, sali de sport, fitness, drone, x-body si deforta, echipamente, respectiv sisteme specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, sisteme care utilizeaza surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activitatilor pentrucare a solicitat finantare, precum si vehicule 100% electrice.

Sisteme, instalatii si echipamente specifice in scopul obtinerii unei economii de energie, sisteme care utilizeaza surse regenerabile de energie pentru eficientizarea activitatilor pentru care se solicita finantarea nerambursabila. Exemple: vehicule 100% electrice: autoturisme, autobuze, microbuze, biciclete, mopede, motociclete, kart-uri, UTV-uri, ATV-uri, trotinete, 100% electrice precum si statiile de incarcare aferente acestora, pompe de caldura, mini-eoliene, compresoare aer, panouri si / sau sisteme fotovoltaice, panouri solare, statii sortare – reciclare deseuri, etc . Energie din surse regenerabile sau „energie regenerabila” inseamna Energie din surse regenerabile nefosile, respectiv energie eoliana, solara (solara termica si solara fotovoltaica) si geotermala, energie ambientala, energia valurilor, energie hidroelectrica, biomasa, gaz de depozit, gaz provenit din instalatiile de epurare a apelor uzate si biogaz;

Salariile, utilitatile (energie electrica, apa, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), serviciile de contabilitate si cheltuielile aferente chiriilor pentru spatii de lucru, spatii de productie sau spatii pentru prestari servicii si comert in limita a 60.000 lei daca dupa aprobarea proiectului se vor crea 2 locuri noi de munca si in limita a 30.000 lei daca dupa aprobarea proiectului se va crea un singur loc de munca.

Pachet digital (voucher de digitalizare), care poate sa contina una sau mai multe din urmatoarele cheltuieli eligibile: site de prezentare a activitatii, magazin on-line, cheltuieli inregistrare domeniu fara hosting, cheltuieli de promovare a site-ului / magazinului on-line, soft/softuri necesar/necesare desfasurarii activitatii, semnatura electronica, echipamente IT, tehnica de calcul tip PC, unitate centrala, server, monitor, imprimanta /copiator /multifunctionala, inclusiv sisteme portabile, licente necesare desfasurarii activitatii, telefoane smart, tablete. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezinta cheltuiala obligatorie in cadrul Programului sub sanctiunea respingerii la finantare si este in valoare minima de 25.000 lei din totalul cheltuielilor eligibile.

Cursuri de dezvoltare a abilitatilor antreprenoriale desfasurate in Romania sau in UE – pentru asociatul/ actionarul/ administratorul/ angajatii societatii  aplicante, in valoare eligibila de maximum 1.000 lei/persoana.

Taxa pe valoarea adaugata (TVA)este nedeductibila pentru aplicantii neplatitori de TVA. Consultanta pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii in valoare eligibila de maximum 10.000 Lei, conținând doua placute informative obligatorii, in valoare de minim 10 lei, dar nu mai mult de 500 de lei din valoarea cheltuielilor eligibile,

Cheltuieli financiare aferente creditelor/ garantiilor obtinute pentru creditele contractate de beneficiari in vederea realizarii proiectelor acceptate in cadrul Programului, pentru solicitantii care utilizeaza credit pentru implementarea proiectului.

Alte informatii specifice programului Start Up Nation 2022:

Cheltuielile privind avizele sau alte taxe (cu exceptia TVA nedeductibil, timbru verde si accize energie electrica), ambalarea, transportul, punerea in functiune, montarea, manopera si instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor/ utilajelor, nu sunt eligibile.

Activele achizitionate trebuie sa fie noi (cu exceptia spatiilor pentru care se solicita raport ANEVAR), iar pentru toate activele achizitionate pe Program nu se aplica amortizarea accelerata.

Nu se acorda ajutor financiar pentru activele achizitionate in sistem de leasing, secondhand si cele care au constituit obiectul unei subventionari/finantari nerambursabile din alte surse.

Nu sunt eligibili in cadrul programului Start Up Nation, operatorii economici în situatia in care actionarii sau asociatii au/ au avut calitatea de asociat sau actionar in alta societate beneficiara de finantare in cadrul editiilor anterioare Start Up Nation sau " Granturi Pentru Capital De Lucru" sau HoReCa.

Criterii Program Start Up Nation:

Finantare 100.000 lei - daca se va crea un singur loc de munca;

Finantare 200.000 lei - daca se vor crea doua locuri noi de munca;

Cofinantare beneficiari 15% peste suma solicitata drept finantare nerambursabila;

Investitii in echipamente tehnologice - minim 60% din valoarea cheltuielilor eligibile.

Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezintă cheltuială obligatorie în cadrul Programului sub sancțiunea respingerii la finanțare și este în valoare minimă de 25.000 lei din totalul cheltuielilor eligibile;

Proiectul prevede achizitia unei componente de durabilitate;

Se acordă 10 puncte în plus pentru firma în care „asociații/acționarii NU au mai avut calitatea de asociați/acționari în altă întreprindere înființată până la data publicării în monitorul oficial a ordinului de ministru pentru aprobarea prezentei proceduri de implementare”. Informații suplimentare pe www.reiden.ro.    

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2