300
Adrian Chesnoiu și-a anunțat demisia din funcția de Ministrul Al Agriculturii, în urma solicitării DNA de a i se ridica imunitatea, fiind acuzat de fapte de coruție și de dobândirea de foloase necuvenite.
Totodată, domnul Chesnoiu și-a dat demisia din toate funcțiile publice, inclusiv din cea de deputat. În anunțul pe care l-a făcut, a declara că este nevinovat și i-a rugat pe foștii colegi parlamentari să semneze pentru ridicarea imunității, pentru a-și putea dovedi nevinovăția cât mai curând.
În replică, PSD ”salută comportamentul onorabil” al membrului său de partid. Iată comunicatul DNA-ului:
„În conformitate cu prevederile legale şi constituţionale, procurorul şef al DNA, Crin Nicu Bologa, a transmis procurorului general al PICCJ referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor şi în prezent având funcţia de ministru, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi instigare (sub forma participaţiei improprii), la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracţiuni)”.
La efectuarea urmăririi penale, faţă de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 9 februarie – 11 aprilie, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susţinute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, şef serviciu, director executiv adjunct şi director executiv ai unor direcţii judeţene.
Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidaţi agreaţi, dintre care, în urma susţinerii probelor scrise şi orale, doar trei au promovat concursurile respective.
De menţionat este faptul că, la intervenţia directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidaţi, membrii comisiei ar fi fost nevoiţi să-l promoveze pe acesta în condiţiile în care nu obţinuse un punctaj corespunzător.
Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcţia de şef serviciu, obţinând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei”.
Cererii transmise i-au fost ataşate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi un număr de şase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.