News

268

Agricultura Indiei din Evul Mediu și până la finalul dominației britanice

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Aventura noastră prin agricultura lumii ne duce de această dată, cu ajutorul Enciclopediei Oxford, în India, acolo unde producția agricolă a crescut sub Imperiul Mughal, timp în care creșterea populației s-a accelerat.

Opiu, porumb și tutun

În acea perioadă au fost cultivate o varietate de culturi, inclusiv culturi alimentare, cum ar fi grâul, orezul și orzul, și culturi nealimentare, cum ar fi bumbacul, indigo și opiul. La mijlocul secolului al XVII-lea, agricultorii indieni au început să cultive în mod extensiv două noi culturi din America, porumbul și tutunul.

Gestionarea terenurilor a fost deosebit de puternică în timpul regimului lui Akbar cel Mare (1556-1605), sub care savantul-birocrat Todarmal a formulat și a implementat metode elaborate pentru managementul agricol pe o bază rațională.

Culturile indiene, cum ar fi bumbacul, zahărul și fructele citrice, s-au răspândit vizibil în Africa de Nord, Spania Islamică și Orientul Mijlociu. Deși este posibil să fi fost în cultură înainte de solidificarea Islamului în India, producția lor a fost îmbunătățită în continuare, ca urmare a acestui val recent, care a dus la rezultate economice de anvergură, pentru regiunile implicate.

Administrația Mughal a subliniat reforma agrară, care a început sub împăratul Sur Sher Shah Sur ​​și care a continuat cu mai multe reforme. Guvernul Mughal a finanțat construirea sistemelor de irigații în întregul imperiu, care a produs recolte mult mai mari și a crescut baza de venituri nete, ducând la creșterea producției agricole.

Schimbarea regimului fiscal

O reformă majoră Mughal introdusă de Akbar a fost un nou sistem de venituri funciare numit zabt. El a înlocuit sistemul de tribut, anterior obișnuit în India și folosit de Tokugawa Japonia la acea vreme, cu un sistem de impozitare monetară bazat pe o monedă uniformă.

Sistemul de venituri a fost părtinitor în favoarea culturilor monetare de valoare mai mare, cum ar fi bumbacul, indigo, trestia de zahăr, culturile de copaci și opiu, oferind stimulente de stat pentru cultivarea culturilor de numerar, pe lângă creșterea cererii pieței.

În cadrul sistemului zabt, mogolii au efectuat, de asemenea, o supraveghere cadastrală extinsă pentru a evalua suprafața terenurilor cultivate cu plug, statul mogol încurajând o mai mare cultivare a terenurilor oferind perioade fără taxe celor care au adus noi terenuri cultivate.

Mult mai avansați ca europenii

Agricultura indiană era avansată, în comparație cu Europa de la acea vreme, cum ar fi utilizarea obișnuită a semănătorilor în rândul țăranilor indieni, înainte de adoptarea acesteia în agricultura europeană. În timp ce țăranul mediu din întreaga lume era abilitat doar să cultive foarte puține recolte, țăranul indian mediu era capabil să cultive o mare varietate de culturi alimentare și nealimentare, crescând productivitatea acestora.

Țăranii indieni s-au adaptat rapid la noi culturi profitabile, cum ar fi porumbul și tutunul din Lumea Nouă, fiind adoptate rapid și cultivate pe scară largă în India Mughal între 1600 și 1650. Țăranii bengali au învățat rapid tehnici de cultivare a dudului și sericultura, stabilind Bengala Subah ca regiune mondială majoră producătoare de mătase.

The History of Agriculture de Britannica Educational Publishing detaliază numeroasele culturi introduse în India în această perioadă de discurs global extins:

Cultivarea tutunului, introdusă de portughezi, s-a răspândit rapid. Coasta Malabar a devenit casa mirodeniilor, în special a piperului negru, care a stimulat primele aventuri europene din est.

Cafeaua fusese importată din Abisinia și devenise o băutură populară în cercurile aristocratice până la sfârșitul secolului. Ceaiul, care trebuia să devină băutura comunei și un export important, era încă nedescoperit, deși creștea sălbatic pe dealurile din Assam.

Legumele erau cultivate în principal în vecinătatea orașelor. Noi specii de fructe, cum ar fi ananasul, papaya și nuca de caju, au fost, de asemenea, introduse de portughezi. Calitatea mango și citricelor a fost mult îmbunătățită.

Potrivit dovezilor citate de istoricii economici Immanuel Wallerstein, Irfan Habib, Percival Spear și Ashok Desai, producția agricolă pe cap de locuitor și standardele de consum în India Mughal din secolul al XVII-lea erau egale sau mai mari decât în ​​Europa secolului al XVII-lea și India britanică de la începutul secolului XX.

Creșterea productivității agricole a dus la scăderea prețurilor la alimente. Comparativ cu Marea Britanie, prețul cerealelor a fost de aproximativ o jumătate în India de Sud și o treime în Bengal, în termeni de argint, în secolul al XVIII-lea.

Era britanică colonială (1757-1947 CE)

Puține culturi comerciale indiene, cum ar fi bumbacul, indigo, opiu, grâu și orez, au ajuns pe piața mondială sub ”Raj Britanic”, din India. A doua jumătate a secolului al XIX-lea a cunoscut o oarecare creștere a terenurilor cultivate, iar producția agricolă s-a extins cu o rată medie de aproximativ 1% pe an până la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Datorită irigațiilor extinse prin rețelele de canale Punjab, valea Narmada și Andhra Pradesh au devenit centre de reforme agrare. Roy (2006) comentează asupra influenței războaielor mondiale asupra sistemului agricol indian.

Din 1891 și până în 1946, rata anuală de creștere a întregii producții a fost de 0,4%, iar producția de cereale alimentare a fost practic stagnantă. Au existat diferențe regionale și interculturale semnificative, totuși, culturile nealimentare se descurcă mai bine decât culturile alimentare. Dintre culturile alimentare, de departe cea mai importantă sursă de stagnare a fost orezul.

Bengalul a avut rate de creștere sub media atât în ​​producția de culturi alimentare, cât și în cea nealimentară, în timp ce Punjab și Madras au fost regiunile cel mai puțin stagnante.

În perioada interbelică, creșterea populației s-a accelerat, în timp ce producția de alimente a scăzut, ducând la scăderea disponibilității hranei pe cap. Criza a fost cea mai acută în Bengal, unde producția de alimente a scăzut cu o rată anuală de aproximativ 0,7% din 1921 până în 1946, când populația a crescut cu o rată anuală de aproximativ 1%.

Regimul britanic din India a gestionat lucrările de irigații, dar rareori la scara necesară. Efortul comunitar și investițiile private au crescut pe măsură ce s-a dezvoltat piața pentru irigații. Prețurile agricole ale unor mărfuri au crescut de aproximativ trei ori între 1870 și 1920.

O sursă bogată a stării agriculturii indiene la începutul erei britanice este un raport pregătit de un inginer britanic, Thomas Barnard, și de ghidul său indian, Raja Chengalvaraya Mudaliar, în jurul anului 1774.

Acest raport conține date despre producția agricolă în aproximativ 800 de sate din zona din jurul Chennai în anii 1762-1766. Raportul este disponibil și acum în limba tamilă, sub formă de manuscrise cu frunze de palmier la Universitatea Thanjavur Tamil și în limba engleză în Arhivele de stat din Tamil Nadu.

O serie de articole în ziarul The Hindu de la începutul anilor 1990, scrise de cercetătorii de la The Center for Policy Studies, condusă de Shri Dharampal, evidențiază impresionantele statistici de producție ale fermierilor indieni din acea epocă, ele relevând în continuare avansul față de agricultura europeană.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2