Technologies

246

Avertisment: Prețurile materiilor prime scad dar nu scoateți șampania!

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Prețurile materiilor prime agroalimentare au scăzut, crescând speranța că spirala inflației de intrare observată în 2022 a fost într-adevăr tranzitorie. Cu toate acestea, analiștii de la Jeffries avertizează că este prea devreme pentru a „desface șampania”.

Tendințe descendente

Prețurile materiilor prime au scăzut în ultimele săptămâni, deoarece mărfurile agroalimentare par să fi atins un punct de inflexiune descendent.

Potrivit Commodity Tracker de la analiștii de investiții de la Jeffries Equity Research, coșul de mărfuri al brokerajului – care include inputuri precum porumb, ulei de palmier, cacao, grâu, carne și fructe, precum și motorină, benzină și PET – este acum cu 14% mai ieftin decât acesta la mijlocul lunii iunie.

 Uleiul de palmier a fost unul dintre principalii factori ai declinului, prețurile scăzând cu 39% din 15 iunie. Prețurile grâului au fost cu 25% mai mici decât luna trecută, iar porumbul a scăzut cu 13%.

Unele mărfuri, cum ar fi produsele lactate, par mai puțin probabil să scadă de la maximele lor actuale. În acest sector, a observat Jeffries, „rămân prețurile extrem de mari ale inputurilor”, exasperate de conflictul în curs din Ucraina.

"Creșterile de preț la lapte de până acum în acest an au ajutat la compensarea unora dintre aceste costuri mai mari. Cu toate acestea, ele nu au încurajat încă o producție mai mare, producțiile rămânând reduse", au observat analiștii.

Unilever - care se bazează pe uleiul de palmier în mărcile sale de produse alimentare, casnice și de îngrijire personală - a fost semnalată drept „un joc preferat în sus”.

„În cazul în care uleiurile de palmier sunt cele mai deflaționiste, rezultă că Unilever, cel mai mare cumpărător din lume, ar trebui să fie cel mai mare câștigător”, au spus analiștii.

Ce determină tendința de scădere a prețurilor?

În palmier, Indonezia își mărește nivelul exporturilor pentru a reechilibra stocurile mari de ulei comestibil acumulate după interdicția de trei săptămâni a exportului din mai.

S-au emis permise de export pentru un total de 2,4 milioane de tone în cadrul schemei de obligații pe piața internă și a programului său de accelerare a exporturilor începând cu 4 iulie, reducând în același timp taxa la exportul de ulei de palmier în încercarea de a spori transporturile.

Jeffries a spus că piața globală a grâului va fi marcată atât de un consum mai scăzut, cât și de o ofertă, ceea ce se așteaptă să aibă ca rezultat o scădere „fracțională” a comerțului și stocuri „ușor” mai scăzute.

Între timp, producția globală de porumb este de așteptat să crească într-un moment în care este de așteptat un „comerț mai scăzut”.

Această scădere bruscă l-a determinat pe Jeffries să-și reducă estimarea prețului de coș pentru anul fiscal 2023 de la 4% inflație a prețurilor de intrare la 2% deflație.

Acest „se simte ca un punct de cotitură” în comparație cu inflația spot de 22% observată anul trecut, au scris analiștii Martin Deboo, Molly Wylenzek și Feng Zhang într-o notă a investitorilor. „O scădere cu două cifre a mărfurilor într-o lună pare o mișcare decisivă, mai ales atunci când nu există niciun semn de creștere”, au spus aceștia.

Riscul de recesiune crește

Cu toate acestea, „înainte de a sparge șampania”, analiștii s-au sfătuit împotriva „prea multă euforie”. Motivul principal pentru care comentatorii îndeamnă la prudență este un risc crescut de recesiune, deoarece consumul rămâne strâns de o criză a costului vieții.

„Combinația dintre ceea ce va rămâne la niveluri ridicate ale prețurilor în exercițiul financiar 2023, asociată cu o potențială strângere a veniturilor, reprezintă o incertitudine suplimentară”, a avertizat Jeffries.

Meteorologii de la Nomura sunt de acord că acum o recesiune pare probabilă în economii precum Zona Euro, Marea Britanie, SUA și Japonia. Acest lucru, au prezis ei într-o notă a investitorilor, va fi determinat de eforturile băncii centrale de a controla inflația și creșterea costului vieții.

„Semnele tot mai mari că economia mondială intră într-o încetinire sincronizată a creșterii, ceea ce înseamnă că țările nu se mai pot baza pe o revenire a exporturilor pentru creștere, ne-au determinat, de asemenea, să prognozăm mai multe recesiuni”, au scris analiștii Nomura Rob Subbaraman și Si Ying Toh.

În ciuda faptului că prețurile mărfurilor au scăzut, este probabil ca inflația prețurilor de consum să persistă, deoarece presiunile asupra prețurilor s-au extins la articolele de serviciu, costurile chiriilor și salariile. Ei au semnalat, de asemenea, îngrijorarea că, dacă Europa este tăiată de gazul rusesc, recesiunea ar putea fi semnificativ mai profundă.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2