Repers

334

BMI FitchSolutions: Mega-Tendințe 2050

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Lumea a suferit schimbări majore, în special pandemia de Covid-19 și, mai recent, războiul Rusia-Ucraina, se arată în utlimul raport BMI FitchSolutions care anticipează megatrendurile care se vor face simține până în anul 2050. În ciuda acestui fapt, megatendințele noastre au continuat să se desfășoare de fapt, multe au fost accelerate.

Progrese tehnologice rapide

Progresele tehnologice au fost urmărite rapid, determinate de necesitatea creșterii interacțiunilor virtuale și a comerțului electronic în timpul blocajelor legate de Covid. Schimbările lanțului de aprovizionare au devenit încorporate, din cauza perturbării persistente a pandemiei.

Mai recent, războiul Rusia-Ucraina a accentuat considerentele privind energia și securitatea alimentară și a întărit factorii care provoacă tranziția energetică cu emisii scăzute de carbon și schimbările lanțului de aprovizionare.

Odată cu cea mai recentă ediție a raportului, am adoptat o abordare de bază, avansând perspectivele noastre pentru următoarele decenii, luând în considerare schimbările structurale recente din mediul global și revizuind megatendințele identificate anterior și modul în care acestea evoluează și se accelerează.

Temele noastre rămân întemeiate în paradigma actuală, proiectând traiectoria așteptată a tendințelor care sunt în prezent în faza lor incipientă, cum ar fi progresele tehnologice, schimbările demografice și schimbările climatice. Temele noastre industriale, economice și politice pentru ediția 2023 a raportului Megatrends se concentrează pe șase macro-tendințe principale.

Ne așteptăm ca acestea să modeleze industriile, economiile și geopolitica la nivel mondial în următoarele decenii până în 2050. Megatendințele identificate sunt enumerate mai jos:

• Transformare digitală și tehnologii disruptive

• Sustenabilitate și ESG (SESG)

• Atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și energia cu emisii scăzute de carbon tranziție

• Forță de muncă, deficit de competențe și schimbări demografice

• Tendințe comerciale și globalizare

• Volatilitate politică și economică

•Producția off-site (unde tehnologia va susține productivitatea), ne așteptăm la fața locului, imprimarea 3D, dronele și automatizarea să devină obișnuite.

Noi fluxuri de venituri

Au fost evidențiate noi fluxuri de venituri ca urmare a progreselor tehnologice pentru turism (nomazi digitali), servicii financiare (plăți electronice) și educație (edtech). Cu toate acestea, există preocupări asociate cu progresele tehnologice.

Creșterea conectivității crește riscul atacurilor cibernetice, iar acest lucru a fost remarcat în special în industriile importante din punct de vedere strategic, cum ar fi asistența medicală, infrastructura și tehnologia în sine.

Litigiile privind IP-ul și accesul la tehnologie (după cum este evidențiat în Megatendințele tehnologice) vor contribui, de asemenea, la schimbarea legăturilor comerciale și a lanțurilor de aprovizionare, precum și la crearea potențialului pentru punctele de foc geopolitice.

Sustenabilitate și ESG Sustenabilitatea și ESG (SESG) au devenit din ce în ce mai obișnuite în considerentele companiei și guvernamentale, iar în analiza noastră megatendințe este menționat în 80% din megatendințe din industrie în 2023 față de 70% în 2020.

Pentru majoritatea industriilor, aspectul de mediu și durabilitate al SESG va conduce la cea mai mare schimbare a industriei (care este explorată în continuare în următorul megatrend macro), dar am observat o creștere a influenței factorilor sociali și de guvernanță.

În special, industria turismului va vedea probabil toate aspectele factorului ESG în deciziile călătorilor cu privire la destinații în următoarele decenii, pe măsură ce generațiile mai conștiente din punct de vedere social îmbătrânesc și își măresc puterea de cumpărare.

Se așteaptă ca industria farmaceutică să acorde prioritate durabilității sociale pentru a îmbunătăți angajamentul comunității și reputația companiei, cu eforturi de a reduce prețurile medicamentelor și de a crește accesul la medicamente pe piețele cu venituri mici.

În industria alimentară, specialiștii vor deveni mai responsabili față de societate

În industria alimentară și a băuturilor, specialiștii se vor schimba pentru a deveni mai responsabili din punct de vedere social, aliniindu-se la cerințele consumatorilor de durabilitate, dar și pentru a reduce riscul potențial de reglementare.

Tehnologia va modela, de asemenea, economiile și va fi o forță în geopolitică – în special între SUA și China. Această tendință a fost mereu prezentă de la prima ediție a acoperirii noastre megatendințe în 2016 și, potențial, a înregistrat cele mai mari progrese în ultimii șapte ani, accelerate de pandemia Covid-19.

Toate industriile au evidențiat impactul perturbator al progreselor tehnologice în analiza lor megatendințe. În primul rând, tehnologia este văzută ca un perturbator pozitiv, permițând câștiguri în eficiența resurselor (inclusiv energie), productivitate și noi fluxuri de venituri, după cum sunt rezumate mai jos:

• Câștigurile de eficiență din tehnologie sunt evidențiate ca susținând obiectivele ecologice pentru industrii precum construcțiile (reducerea deșeurilor), puterea (reducerea pierderilor și corelarea îmbunătățită a cererii și ofertei) și tehnologie (reducerea consumului de energie electrică).

• Creșterile de productivitate în următoarele decenii sunt evidențiate în producția de produse farmaceutice, produse alimentare și băuturi și auto, prin implementarea sma rt manufacturing, IoT și robotică. Pentru industria construcțiilor, pe lângă câștigurile din a crescut.

Atenuarea și adaptarea la schimbările climatice și tranziția energetică cu emisii reduse de carbon

Cel mai influent aspect al SESG în următoarele decenii este de așteptat să fie eforturile de atenuare și adaptare la schimbările climatice, în special tranziția către un sistem energetic cu emisii reduse de carbon. Din acest motiv, ne-am concentrat pe acest aspect ca fiind propriul său megatrend macro.

Această tendință va afecta în mod clar industriile cu emisii mari de emisii cel mai proeminent, inclusiv energie, petrol și gaze și auto, unde modelele de afaceri vor suferi schimbări semnificative în următoarele decenii.

Cu toate acestea, aproape toate industriile vor fi afectate. Pentru unii, acest lucru va crea noi oportunități, cum ar fi construcțiile și infrastructura în care vor fi achiziționate noi infrastructuri eficiente din punct de vedere energetic și rezistente la climă, iar activele existente vor trebui modernizate.

Pentru alții, va crea perturbări care vor avea nevoie de atenuare, cum ar fi industria agro-business, unde schimbările climatice și creșterea populației se vor combina pentru a reprezenta o amenințare acută la adresa securității alimentare globale și regionale.

Investiții în sustenabilitate

Toate industriile vor trebui să investească pentru a îmbunătăți acreditările ecologice și pentru a reduce emisiile, ceea ce va necesita progrese în materie de materiale și tehnologie și va oferi o oportunitate pentru primii.

Ne așteptăm la evoluția materialelor de construcție noi, verzi și dezvoltarea energiei verzi (cum ar fi hidrogenul) și a tehnologiei pentru a crește eficiența energetică și a reduce deșeurile care urmează să fie implementate în procesele de producție și să reprezinte o mare parte din investițiile companiei.

Toate acestea sunt condiționate de accesul sporit la mineralele critice, care vor permite tranziția ecologică și progresele tehnologice în automatizare și în alte domenii.

Forța de muncă, deficitul de competențe și schimbările demografice

Adesea sub radar, în comparație cu tehnologia de captare a titlurilor și SESG, evoluția demografiei, a forței de muncă și a competențelor este o macro-tendință care va avea un impact larg. Mai mult de 50% dintre industrii au megatendințe asociate cu forța de muncă și demografia, ceea ce reprezintă o creștere majoră față de 2020, când doar 20% au făcut referire la aceasta.

Se poate spune că această tendință a intrat în centrul atenției în urma penuriei de forță de muncă rezultată din pandemie, dar bazele îmbătrânirii populației și accesului redus la forța de muncă calificată au fost în joc de ani de zile și se așteaptă să aibă o relevanță mai mare pentru industrii în următoarele decenii.

Pentru unele industrii, aceasta este văzută ca o oportunitate de a crea produse noi și de a genera fluxuri de venituri suplimentare. Este probabil ca industria turismului să-și extindă oferta pentru a oferi produse mai potrivite pentru un călător în vârstă, în timp ce industriile farmaceutice și de asistență medicală vor înregistra o cerere mai mare de servicii din partea unei populații în vârstă.

Pentru alte industrii, oferă un impact mixt: companiile alimentare și băuturi vor crea produse noi pentru a satisface consumatorii mai în vârstă, dar, fiind o industrie puternic dependentă de munca manuală, va trebui să facă față penuriei de forță de muncă. Industriile de construcții, infrastructură și agrobusiness vor avea o provocare similară de atenuat, având în vedere dependența lor mare de forța de muncă manuală și necalificată, exacerbată în ambele cazuri de dependența de lucrătorii străini într-un mediu în care restricțiile de imigrație sunt probabil să crească.

În multe cazuri, ne așteptăm ca companiile să investească în automatizare și inteligență artificială în următoarele decenii, pentru a aborda deficitul de forță de muncă cauzat parțial de îmbătrânirea demografică.

În altă parte, se așteaptă ca schimbarea priorităților generaționale și creșterea conștientizării sociale să determine competențele și disponibilitatea forței de muncă în diferite industrii, fiind așteptați ca mai puțini candidați să se specializeze în locuri de muncă în tehnologie și petrol și gaze.

Tendințe în comerț și globalizare

Viitorul globalizării a fost un punct de discuție încă de la prima ediție a acoperirii megatendințelor noastre din 2016. În perioada dintre 2016 și analiza actuală, am observat perturbări majore în peisajul comerțului global din cauza tensiunilor comerciale dintre SUA și China (și între SUA și alte piețe precum UE și China și alte piețe precum Australia), întreruperea lanțului de aprovizionare din cauza pandemiei de Covid-19 și, cel mai recent, războiul Rusia-Ucraina.

Toate aceste evenimente au înregistrat șocuri majore în comerțul global și au determinat răspunsuri din partea companiilor și guvernelor pentru a crește rezistența în lanțurile lor de aprovizionare. Ne așteptăm ca acest lucru să creeze schimbări permanente în modelele comerciale globale, care se vor produce în toate industriile în următoarele decenii până în 2050.

Este important că nu ne așteptăm la sfârșitul globalizării, ci mai degrabă la o trecere la parteneriate comerciale mai strategice, determinate de considerente politice, securitate și proximitate.

Megatendințele noastre de logistică și comerț conturează un viitor modelat de strategii „just-in-case” și un impuls către regionalizare și localizare în parteneriate comerciale. La nivel de industrie, se așteaptă ca produsele farmaceutice, mașinile, metalele și mineritul, petrolul și gazele și energia electrică să vadă schimbări în lanțul de aprovizionare.

Ne așteptăm ca tendințele comerciale să se alimenteze și în turism industriile tehnologice – acestea sunt adesea ținte blânde pentru tensiunile politice. Este posibil ca industria turismului să vizeze piețele sursă „prietenoase” pentru a evita expunerea la rupturi politice.

Industria tehnologică este probabil cea mai expusă la schimbarea lanțurilor de aprovizionare ca urmare a politicii, din cauza naturii strategice a capabilităților tehnologice pe piețe. Ne așteptăm ca concurența geopolitică pe frontul tehnologic să fie un factor determinant major al accesului la tehnologie și al riscurilor atât pe partea cererii, cât și a ofertei.

Volatilitatea politică și economică

Volatilitatea în politica și economia globală este o problemă în prim plan pentru multe companii în mediul actual, după o perioadă de perturbare globală. În următoarele decenii, vedem posibilitatea ca riscurile să rămână ridicate.

Multe dintre aceste riscuri sunt legate de macrotendențele pe care le evidențiem mai sus, cu amploarea schimbărilor așteptate în special pe frontul tehnologic, climatic, demografic și comercial pentru a crea instabilitate pe măsură ce economiile și guvernele se confruntă cu un mediu global în evoluție.

Riscurile politice globale și interne au potențialul de a crește în următoarele decenii până în 2050, pe măsură ce ordinea mondială devine din ce în ce mai multipolară. În special, ne așteptăm ca piețele emergente să caute să-și sporească puterea și să câștige influență, crescând potențialul de conflict.

Pe plan intern, presiunile crescânde din cauza urbanizării, schimbările demografice și adaptarea și atenuarea schimbărilor climatice vor crește potențialul de reacție politică și riscul politic intern. Guvernele vor trebui să navigheze în aceste macrotendințe și, în unele cazuri, să-și schimbe modelele de creștere economică.

Piețele dezvoltate vor trebui să crească productivitatea pe fondul scăderii populației de vârstă activă, atenuând în același timp potențiala reacție socială asociată.

Tranziția la energia verde va necesita ca piețele dependente de petrol să își diversifice economiile, în timp ce schimbarea parteneriatelor comerciale și a lanțurilor de aprovizionare va vedea piețele emergente, în primul rând din America Latină și Africa Subsahariană, să caute să valorifice oportunitățile de a se poziționa ca piețe sursă. (Foto: BMI FitchSolutions) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2