Credeați că doar europenii se pricep la făcutul cârnaților? Nu, în niciun caz. Iată cârnații Boerewors, despre care mulți spun că, deși sunt un produs tradițional din Africa de Sud, ei întrec multe sortimente din categoria lor din Europa.
African, adică...olandez
Boerewors este un tip de cârnați originari din Africa de Sud, fiind o parte importantă a bucătăriei din Africa de Sud, Zimbabwe, Botswana și Namibia și sunt foarte populari în Africa de Sud. Numele este derivat din cuvintele africane boer (fermier) și wors (cârnat), având clar, de fapt, origini olandeze.
Conform reglementărilor guvernamentale din Africa de Sud, boerewors trebuie să conțină cel puțin 90 la sută carne și să conțină întotdeauna carne de vită, precum și miel, carne de porc sau un amestec de miel și carne de porc. Celelalte procente de 10% sunt formate din condimente și alte ingrediente.
Nu mai mult de 30% din conținutul de carne poate fi grăsime. Boerewors nu poate conține organe sau orice parte de pulpă de carne recuperată mecanic (așa cum este recuperată printr-un proces în care carnea și oasele sunt separate mecanic).
Mod de fabricare
Boerewors este făcut din carne de vită tocată grosier (uneori combinată cu carne tocată de porc, miel sau cu ambele) și condimente (de obicei semințe de coriandru prăjite, piper negru, nucșoară, cuișoare și ienibahar).
La fel ca multe alte forme de cârnați, boerewors conțin o proporție mare de grăsime și sunt conservați cu sare și oțet și ambalat în membrană de cârnați. Boereworurul tradițional este de obicei format într-o spirală continuă.
Se servește adesea cu pap (terci tradițional sud-african, adică, un fel de mămăligă). Cârnatul Boerewors este în comunitățile expatriate din Africa de Sud din întreaga lume.
Un record mondial
La 3 mai 2014, în Africa de Sud a fost doborât recordul mondial Guinness pentru fabricarea celor mai lungi boerewors din lume. Unul a măsurat 1.557,15 m în lungime. Boerewors a fost distribuit gratuit caselor de bătrâni și orfelinatului Abraham Kriel.
Gătirea pentru consum
Boerewors este cel mai tradițional împletit, fiind prăjit pe cărbune sau lemn, dar este adesea gătit pe un grătar electric, prăjit în cuptor sau prăjit într-o tigaie. Când gătiți Boerewors, înțeparea carcasei trebuie evitată cu orice preț, deoarece acest lucru va duce la uscarea umpluturii în timpul pregătirii.
O variantă locală a acestui cârnat este boerewors roll, sau ”boerie”, care este o bucată de boerewors într-o chiflă de hot dog, adesea servită cu un felii de roșii, chili și ceapă sau chakalaka. Unii oameni preferă tocană Boerewors care poate fi preparată cu piure de cartofi sau pap.
Varietăți
Numeroasele varietăți de boerewors includ specialități precum kameeldoring (spin de cămilă), Karoowors (cârnați din regiunea Karoo din Africa de Sud) și spekwors (făcut cu grăsime de porc tăiată suplimentar). Alte ingrediente includ brânză și ardei iute.
Un cârnat similar poate fi, de asemenea, făcut din carnea diferitelor specii de animale, cum ar fi kudu și springbok, dar este posibil să nu fie vândut ca boerewors. În schimb, poartă numele speciei predominante de carne, dar numai dacă el conține cel puțin 75% carne din specia respectivă.
Când un cârnat este făcut din diferite tipuri de vânat, acesta nu poate fi etichetat drept boerewors, dar trebuie să fie trecute numele tuturor speciilor de vânat din el.
Boerewors nu se păstrează bine nerefrigerat.
Un cârnat similar uscat, numit Droewors, este preparat în schimb într-un proces similar cu prepararea biltong-ului. Droewors a devenit popular în sine ca gustare.