640
Principalele ONG-uri din UE îndeamnă Curtea Europeană de Justiție să se alăture cauzei care solicită Comisiei Europene (CE) să răspundă pentru că nu și-a îndeplinit angajamentul de a pune capăt agriculturii în cuști în Europa, deoarece milioane de animale continuă să-și petreacă viața închise în cuști, informează FoodIngredientsFirst.
Cazul în instanță, prezentat de Comitetul cetățenesc al Inițiativei cetățenilor europeni (ECI, End the Cage Age), condus de Compassion in World Farming, trage CE la răspundere pentru că nu a prezentat propunerile legislative pe care le-a promis ca răspuns la ECI, în care 1,4 milioane de cetățeni ai UE au cerut încetarea agriculturii în cuști.
CE s-a angajat să prezinte propuneri până la sfârșitul anului 2023, dar a dat înapoi la angajamentul său, nesocotind rapoartele cuprinzătoare, consultările și pregătirile care au fost finalizate.
În ultimii ani, Eurogroup for Animals a sprijinit continuu ECI End the Cage, iar dacă va fi acceptată de Curte, va avea ocazia să-și prezinte argumentele, alături de Campania ECI și Animal Equality Italy, în calitate de intervenient oficial.
În UE, aproximativ 300 de milioane de porci, găini, iepuri, rațe, prepelițe și gâște își petrec cea mai mare parte a vieții în cuști în fiecare an. Găinile ouătoare și iepurii sunt ținuți în cuști sterile de dimensiunea unei foi de hârtie A4.
Scroafele sunt forțate să-și alăpteze purceii în lăzi atât de mici încât nu se pot întoarce. Rațele și gâștele sunt în cușcă pentru hrănire forțată pentru a produce foie gras.
În timp ce procesul judiciar ar putea dura până la 18 luni, ONG-urile pentru protecția animalelor și democrația încurajează CE să prezinte rapid un calendar propus și să facă din dosar o prioritate în legislatura următoare. Acest lucru va permite părților interesate să înceapă să investească în soluții de viitor.
„Cetățenii UE au folosit instrumentul democratic de care dispun – vor ca aceste milioane de animale să fie scoase din cuști. Nu există niciun argument împotriva punerii capăt suferinței animalelor.
Cu toate acestea, având în vedere tăcerea Comisiei cu privire la această problemă, punem la îndoială scopul foarte democratic al ICE, care a fost introdus în mod special pentru a permite cetățenilor UE să modeleze procesul decizional al UE”, spune Reineke Hameleers, CEO la Eurogroup for Animals.
Annamaria Pisapia, șefa Compasiunii în World Farming Italia și purtătorul de cuvânt al Comitetului cetățenesc al ECI End the Cage Age, adaugă:
„CE trebuie să își respecte angajamentul legal obligatoriu de a interzice creșterea animalelor în cuști. Eșecul de a face acest lucru nu afectează doar aproximativ 300 de milioane de animale de fermă care suferă în fiecare an în cuști, ci dăunează mediului nostru și ridică în joc ICE ca instrument democratic pentru cetățenii UE.”
La începutul anului, grupurile de protecție a animalelor au cerut UE să oprească exporturile de animale pe mare, după ce un nou raport a dezvăluit că aproximativ jumătate dintre transportatorii autorizați prezintă un risc ridicat pentru bunăstarea animalelor și a echipajului de la bord. (Foto: Freepik)