Technologies

305

Chr. Hansen și Novozymes fuzionează sperând să devină lideri în biosoluții alimentare

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Furnizorii danezi de enzime și culturi Novozymes și Chr. Hansen intenționează să-și fuzioneze afacerile într-o mișcare despre care spune că va crea un „partener global de top în soluții biologice”, informează FoodNavigator.

Un scop comun

„Combinația a două companii complementare strategic, cu un scop comun și capabilități avansate va arăta lumii adevărata putere a biosoluțiilor”, a declarat președintele și CEO al Novozymes, Ester Baiget, în momentul dezvăluirii propunerii.

Afacerea combinată ar genera un venit anual de aproximativ 3,5 miliarde de euro. Sinergiile veniturilor sunt estimate la 200 de milioane de euro, cu un impact EBIT de 80-90 de milioane de euro „realizabil” în decurs de patru ani.

Companiile au spus că se așteaptă să livreze o marjă EBIT de 29% până în 2025, excluzând costurile de integrare și amortizarea PPA. Grupurile estimează sinergii de costuri în regiunea de 80-90 de milioane EUR, care pot fi livrate în termen de trei ani de la finalizare.

„Construindu-se pe valori și culturi împărtășite bazate pe un scop, precum și pe un raționament de afaceri incontestabil, combinația propusă a acestor două companii daneze emblematice reprezintă un următor pas firesc către abordarea nevoilor de mâine”, Mauricio Graber, Președinte și CEO Chr. Hansen, a comentat.

Creșterea vânzărilor cu accent pe soluții durabile

Pe lângă sinergiile de cost, afacerea extinsă speră să-și valorifice punctele forte combinate pentru a susține câștigurile de top. Tranzacția ar valorifica expertiza și capacitățile companiilor daneze în producție și cercetare și dezvoltare, precum și capacitatea lor comercială pentru a dezvolta soluții biologice care să permită „vieți mai sănătoase”, un „sistem alimentar mai durabil” și o accelerare către neutralitatea carbonului, Chr. Hansen și Novozymes au declarat într-o declarație comună.

„Creăm împreună un partener de top în biosoluții, dedicat asigurării unei planete sănătoase și a unui viitor mai durabil”, Dominique Reiniche, președintele Chr. Consiliul de administrație Hansen, a subliniat.

„Afacerea combinată oferă o mare oportunitate de a urmări sinergii atractive prin crearea de noi soluții în beneficiul clienților și consumatorilor noștri și va crea valoare pentru toți acționarii noștri, precum și pentru societate.”

După finalizare, conducerea a estimat venituri organice CAGR de 6-8% până în 2025. În actualizarea sa financiară recentă pentru cele 12 luni până la sfârșitul lunii august, Chr. Hansen a înregistrat o creștere organică a vânzărilor de 9% și a estimat că veniturile organice în 2022-2023 vor scădea într-un interval de 7-10%.

Între timp, Novozymes a spus că pentru întregul an 2022 se așteaptă o creștere organică de 8-9% atunci când își va prezenta rezultatele pentru bugetul de la sfârșitul lunii ianuarie.

Potrivit CEO-ului Novozymes Baiget, acordul reprezintă „un alt pas către deblocarea unor oportunități suplimentare de creștere”.

„Novzymes și Chr. Hansen împărtășește convingerea puternică că amploarea noastră combinată, know-how-ul, punctele forte comerciale și excelența în inovare vor genera valoare pentru acționarii noștri, clienții și societatea în general, oferind soluțiile durabile de care munca are nevoie urgentă.”

Dincolo de 2025, ambiția este de a continua să furnizeze o creștere durabilă accelerată din afacerea de bază, împreună cu noi oportunități de inovare și creștere, fără riscuri.

Susținerea acționarilor pentru crearea unui „lider global în biosoluții”

Consiliile de administrație ale Novozymes și Chr. Hansen a spus că amândoi susțin fuziunea și le recomandă în unanimitate acționarilor să aprobe acordul în cadrul adunărilor generale extraordinare, care se preconizează că vor avea loc în primele șase luni ale anului 2023.

Novo Holdings, cel mai mare acționar atât la Novozymes, cât și la Chr. Hansen și-a oferit deja sprijinul. Novo Holdings a declarat că își va schimba pachetul de 22% din Chr. Hansen la un raport de 1,0227, mai mic decât cele 1,5326 noi acțiuni B oferite lui Chr. Acţionarii liberi ai lui Hansen. Dacă tranzacția va primi aprobarea finală, Novo Holdings ar deține 22% din acțiunile în circulație, Chr. Hansen și Novozymes dețin 44% și, respectiv, 34%.

„În calitate de acționari pe termen lung atât la Novozymes, cât și la Chr. Hansen, susținem pe deplin planurile de a combina cele două companii. Datorită credinței noastre puternice în meritele comerciale, strategice și financiare pe termen lung ale acestei tranzacții, suntem dispuși să acceptăm un raport de schimb mai puțin favorabil pentru acțiunile noastre în Chr. Hansen decât ceea ce este oferit altor acționari”, a explicat Kasim Kutay, CEO Novo Holdings.

Lars Rebien Sørensen, președintele Novo Holdings, a adăugat: „Cele două companii se potrivesc perfect. Chr. Hansen cu expertiza sa în microbii și Novozymes cu experiența în enzime. Combinarea celor două companii va crea un lider global în biosoluții.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2