208
Temerile comunității agricole s-au concretizat, informează COPA-COGECA într-un comunicat. Comisia Europeană, în numele UE, și oficialii Mercosur au ajuns la un acord reînnoit privind acordul lor comercial bilateral. În comunicat, se afirmă:
”Dacă va fi acceptat de statele membre și de Parlamentul European, acest acord va avea consecințe profunde pentru agricultura de familie din Europa, afectând și 450 de milioane de consumatori din UE. Copa și Cogeca anunță luni o Acțiune Flash la Bruxelles.
De ani de zile, ne-am exprimat o opoziție fermă față de acest acord învechit și problematic. Deși recunoaștem nevoia UE de a aprofunda relațiile comerciale în contextul geopolitic actual, acest lucru nu trebuie să vină cu orice preț. Sectorul agricol al UE rămâne deosebit de vulnerabil la concesiile făcute în capitolul agricol dezechilibrat al acestui acord.
Sectoarele sensibile precum carnea de vită, păsările de curte, zahărul, etanolul și orezul se confruntă cu riscuri sporite de saturație a pieței și pierderi de venituri din cauza afluxului de produse cu costuri reduse din țările Mercosur. Acest acord va exacerba tensiunea economică a multor ferme care se confruntă deja cu prețuri ridicate ale inputurilor și condiții climatice dificile.
Dovezile sunt copleșitoare: țările Mercosur nu îndeplinesc standardele de producție impuse agriculturii UE, fie în ceea ce privește produsele de protecție a plantelor, bunăstarea animalelor sau practicile de durabilitate.
Națiunile Mercosur operează, de asemenea, în conformitate cu standarde de muncă și siguranță mai scăzute, permițându-le să producă la costuri mai mici, ceea ce face imposibilă concurența loială pentru producătorii din UE. Există o lipsă de coerență în acțiunile Comisiei Europene.
În mandatul său anterior, Comisia a multiplicat constrângerile și reglementările pentru producătorii noștri, dar acum, la începutul celui de-al doilea mandat, a acordat prioritate acestui acord inechitabil.
Protocolul suplimentar privind sustenabilitatea, trimis țărilor din Mercosur în martie 2023, nu a îndeplinit așteptările, iar răspunsul Mercosur din septembrie 2023 a demonstrat în mod clar lipsa de ambiție și angajament de a respecta chiar și convențiile internaționale de bază și măsurile obligatorii de sustenabilitate.
Acest eșec de a aborda preocupările legate de sustenabilitate a alimentat opoziția nu numai din partea producătorilor agricoli, ci și din partea sindicatelor, a ONG-urilor de mediu și a organizațiilor de consumatori.
Reacționând la anunț, președintele Copa Massimiliano Giansanti a declarat: „Chiar înainte de a-și prezenta viziunea pentru viitorul agriculturii, Comisia a transmis un mesaj foarte îngrijorător milioanelor de fermieri din Europa. Acest lucru este îngrijorător în special în timpul unei faze atât de delicate de redeschidere a dialogului.
între fermieri și instituțiile europene și deputații europeni trebuie acum să conteste ferm termenii acestui acord și să lucreze la o soluție care să garanteze o abordare echitabilă și echilibrată pentru protejarea agriculturii UE. Vom fi în acțiune, schimbând opinii cu miniștrii și deputații europeni în timp ce lansăm o acțiune rapidă la Bruxelles, vizavi de Consiliu.”
Președintele Cogeca, Lennart Nilsson, a adăugat:
„Fermierii și cooperativele agricole din UE nu se opun comerțului, ci pledează pentru acorduri echitabile, echilibrate și durabile din punct de vedere ecologic.
Actualul acord UE-Mercosur nu îndeplinește aceste criterii, folosind sectorul agricol ca un monedă de schimb în beneficiul altor industrii, COGECA solicită, de asemenea, statelor membre ale UE și Parlamentului European să adopte o poziție fermă împotriva acestui acord.”(Foto: Freepik)