292
Cooperativa Le Gouessant din Franța se angajează să îmbunătățească designul fermelor sale pentru a satisface cererea crescândă a societății pentru carne de la animale crescute în condiții care sunt mai respectuoase față de bunăstarea lor și reduc la minimum impactul asupra mediului.
Confruntat cu aceste noi provocări, Le Gouessant a dezvoltat conceptul „Physior”. Acest sistem, care se află între producția convențională și cea ecologică, se concentrează pe îmbunătățirea bunăstării animalelor, a durabilității mediului și a eficienței economice, notează Pig333.
Un proiect inovator
În cadrul activităților programate în cadrul Space 2022, am avut ocazia să vizităm ferma „La Maison Neuve”, situată în Plestan însoțiți de Sophie Ambrois. Este prima fermă care aplică conceptul „Physior” în toate fazele de producție și servește drept banc de testare pentru cooperativă datorită pixurilor santinelă echipate cu o serie întreagă de senzori.
Pierre Morfouace, proprietarul „La Maison Neuve” a decis să-și renoveze ferma din cauza facilităților învechite și a necesității de a se adapta la noile așteptări ale societății și ale pieței. De asemenea, a jucat un rol crucial în decizia de a întreprinde acest proiect inovator și interesul nepotului său, Jules Chatton, pentru creșterea porcilor și proiectul său de a prelua ferma pe termen lung.
Primele scrofe au intrat în aprilie 2021, iar primii porci de piață au fost vânduți în aprilie 2022. Ferma are o capacitate de 265 de femele și produce 6.200 de porci/an. Ei folosesc un sistem de management cu 7 loturi și se înțărc la 28 de zile.
Ferma angajează proprietarul (dl Pierre Morfouace), doi angajați salariați (Noémi Studer și Jules Chatton) și un ucenic. Investiția inițială a fost de 4,6 milioane de euro, din care 1 milion de euro a fost alocat cercetării și dezvoltării. Proiectul a primit și subvenții din partea Regiunii Bretagne.
Îmbunătățirea bunăstării animalelor și a lucrătorilor
Hambarele sunt optimizate pentru confortul fermierului și al animalelor. Conceptul Physior se bazează pe o dispunere în trei zone de locuit: zonă de odihnă, zonă de hrană/apă și zonă de bălegar.
Aceasta presupune o zonă interioară, amenajată pentru confortul și odihna animalelor, și o mică curte exterioară cu acces la aer proaspăt și lumină naturală, în fiecare hambar, după cum urmează:
Lumina naturală este favorizată.
Aerul din interior este reînnoit prin ventilația naturală generată de deschiderile termoreglate.
Racletele în formă de V sunt folosite pentru a îndepărta excrementele de sub gropi și pentru a separa urina de fecale pentru a reduce emisiile de amoniac,
Gunoiul de grajd solid este compostat, iar acest amendament este folosit ca un agent organic de ameliorare a solului pentru culturi.
Toate țarcurile au o curte exterioară.
Densitatea de stocare este mai mică decât în producția convențională (1,20 m2/porc de finisare). Toate animalele au acces la exterior așa cum doresc.
Scroafele sunt adăpostite pe așternut de paie.
Nu există castrare chirurgicală; toti masculii sunt imunocastrati.
Nu există docking-ul de coadă.
Fătarea este complet gratuită (în interior sau în aer liber).
Toate animalele au acces la paie ca material manipulabil.
„La Maison Neuve” ca banc de testare
Mai multe țarcuri „santinelă” sunt echipate cu camere și senzori combinați cu crotalii RFID, care facilitează identificarea și urmărirea individuală a mișcărilor și comportamentului fiecărui porc și generează o cantitate mare de date (monitorizarea consumului de apă și furaj, temperatură, umiditate,
Nivelurile de CO2 și amoniac, prezența particulelor etc.), precum și valorile legate de confortul ocupațional (repartizarea sarcinilor, măsurarea nivelului de zgomot etc.).
Au fost dezvoltate și criterii de evaluare cu IFIP pentru a observa și analiza comportamentul, sănătatea, igiena și relația om-animal.
Avantajele și dezavantajele sistemului
Designul hambarului cu sistemul Physior oferă multiple avantaje, dar are și câteva dezavantaje sau puncte de îmbunătățire:
Instrumentele digitale și urmărirea automată facilitează gestionarea zilnică și luarea deciziilor.
Furnizarea de paie ca material manipulabil pentru animale reprezintă o încărcătură zilnică suplimentară, dar fermierii îl consideră complet gestionabil. Pentru ei, este o oportunitate de a observa animalele în mod direct. Ei s-au echipat (cu un cărucior lucrat manual etc.) pentru a facilita manipularea paielor.
Interviurile calitative individuale au fost realizate cu fermierul și angajații săi de către un sociolog IFIP de trei ori pe parcursul a patru ani, pentru a le aduna percepțiile.
Punctele pozitive includ: lucrul cu lumina naturală, relația dintre oameni și animale, ritmul sezonier și comentariile pozitive ale vizitatorilor.
Pe de altă parte, curățarea și manipularea au fost identificate ca zone de îmbunătățire.
Potrivit lui Pierre Morfouace, au fost primite multe cereri de angajare, ceea ce demonstrează atractivitatea modelului Physior pentru angajații fermei. Acest lucru este crucial pentru producția animală, care se confruntă cu dificultăți în recrutare.
Monitorizarea continuă și detaliată a animalelor permite o mai bună gestionare a bunăstării animalelor, asigurând un mediu adecvat și fără stres pentru porci.
Fără prindere a cozii: din noiembrie 2022, au fost efectuate evaluări săptămânale ale mușcării cozii (numărul și severitatea leziunilor) ed. Mușcătura medie a cozii a scăzut de la 7,7% la post-înțărcare și 12,9% la finisare la doar 0,3% la post-înțărcare și 3% la finisare. Pentru a obține aceste rezultate, au lucrat la gestionarea materialelor manipulabile, asigurându-se că nu afectează foarte mult volumul de muncă.
Fătare complet liberă
Maison Neuve înțărcă, în medie, mai mult de 12 purcei pe puiă. Această performanță este în conformitate cu standardele alternative, cu loc de îmbunătățire. Rata mortalității a făcut obiectul unui studiu comun cu IFIP.
A fost efectuată o evaluare termică în cuiburile încălzite și porțiunea interioară a camerelor de fătare, dezvăluind că amplasarea lămpii nu a distribuit căldura în mod optim. Se fac îmbunătățiri pentru a crește confortul termic, cum ar fi înlocuirea unei singure lămpi cu două lămpi mai puțin puternice.
În plus, paiele lungi sunt distribuite în timpul fătării pentru a încuraja comportamentul natural de cuibărit al scroafelor aflate în libertate. Programul de hrănire a scroafelor este, de asemenea, în curs de revizuire. Impactul acestor modificări asupra mortalității va fi evaluat în perioadele reci din 2024-2025. Scopul este de a reduce pierderile de la actualul 20,6% la 15% într-un an.
Colectarea datelor științifice și utilizarea tehnologiilor avansate optimizează resursele și îmbunătățește eficiența economică, asigurând viabilitatea pe termen lung a fermei.
Comercializarea animalelor
Fermierul a semnat un acord de comercializare pe 12 ani pentru porcii săi cu o companie din sector. Acest contract a luat în considerare prima de cost asociată acestui model de producție, estimată la aproximativ 30%.
Consumatorii par să fie dispuși să plătească mai mult pentru acest produs. Timpul va spune dacă aceste intenții vor duce la achiziții reale și în ce procent. (Foto: Dreamstime)