Repers

292

Conferința Meat.Milk 2021: Sinteza unui succes care redefinește conceptul de conferință

autor

MeetMilk.ro

distribuie

În zilele de 24 și 25 mai, la Hotel Alpin din Poiana Brașov, a avut loc cea dee-a X-a ediție a expoconferinței internaționale Meat.Milk, ediție festivă care s-a desfășurat sub genericul ”Sectoarele de carne și lapte ale României la startul unei noi istorii”.

La eveniment a participat, ca de fiecare dată, elita celor două sectoare, fermieri, procesatori, furnizori de tehnologii și servicii, reprezentanți ai principalelor organizații profesionale din domeniu și ai autorităților.

Ziua de 24 mai

Ziua de 24 mai a fost dedicată prezentărilor de companii și al dialogului tematic, în cadrul dezbaterilor care au fost organizate. Astfel după cuvântul de Bun venit adresat participanților de domnul Laurențiu Mitrea-Director General al infoGROUP, agenția organizatoare, domnul Valer Hancaș-Corporate Affair și Director de comunicare Kaufland România-Partener Platinum al conferinței, a susținut prezentarea cu titlul ”Cu România, pentru România: Principii, Încredere, Performanță”.

Ulterior, domnul Horațiu Bașa-General Manager al firmei Testo România, Partener Gold al evenimentului, a prezentat cele mai noi soluții propuse dedigitalizare a activității, evidențiind simplificarea operațiunilor, economiile realizate și sporirea deosebită a eficienței activității fiecărei firme care adoptă tehnologiile Testo.

La rândul său, domnul Marius Maier-Owner al firmei CMC Group Broker de asigurare, a susținut o foarte interesantă prezentare axată în special pe analiza riscurilor în activitatea de fermă și cele mai eficiente strategii de asigurare.

Într-o scurtă intervenție, domnul George Badea-Director General al Comagrimpex B&B a anunțat noi proiecte de montare și utilare a unor companii de procesare a laptelui, aici fiind vizată firma Artesana.

Doamna Alesea Brânzilă-Vicepreședinte și Brand Manager al firmei Ocean Fish, a susținut apoi prezentarea cu titlul ”Ocean Fish-Una dintre cele mai moderne fabrici de prelucrare a peștelui din Estul Euopei și tendințele consumului de pește în România”, punând accentul pe sustenabilitatea afacerii, a trasabilității produselor, dsar și reclamând faptul că o companie concurentă o concurează neloial, prin designul ambalajelor utilizate, creînd confuzie în piață.

Una dintre cele mai dinamice și interesante prezentări a fost aceea a domnului Didi Dumitru, Country Manager pentru România al companiei belgiene Roam Technology, care a evidențiat calitatea de excepție a soluțiilor de dezinfecție în prezentarea cu titlul ”Importanta produselor biocide, 100 % biodegradabile, noncorozive si nontoxice”.

La fel de interesantă a fost și prezentarea IFS Management GmbH, ”Principalele modificari aduse standardului IFS Food versiunea 7 si Doctrina IFS Food”, susținută de domnul Ionut Nache - Reprezentant oficial al IFS Management GmbH in Romania; Owner, General Manager INAQ Consulting IFS Training Center in Romania.

Ulterior pauzei impusă de reglementările de prevenție sanitară, evenimentul fiind organizat cu stricta respectare a recomandărilor autorităților, participanții au putut asista la prezentarea Carrefour Romania, ”Filiera Calitatii Carrefour, intre traditie si inovatie, susținută de doamna Gabriela Rădulescu, Directorul de Calitate al firmei.

La fel de interesantă, mai ales pentru fermieri, s-a dovedit a fi prezentarea companiei Ecoaktiv Agro, cu titlul ”BIOAKTIV - sprijinul tau pentru un mediu mai sanatos”, susținută, ca de obicei, de foarte dinamica doamnă Alina Harabagiu - Sales Manager al firmei.

Acela care a avut onoarea de a încheia șirul comunicărilor a fost domnul Silvius Stanciu-Profesor Universitar și Prorector UGAL, care, sub titlul ”Evoluția consumului de carne și lapte în condiții pandemice”, a dezvăluit și ultimele tendințe ale pieței.

Dezbateri tematice

După-amiaza zilei de 24 mai a prilejuit două dezbateri tematice, deosebit de dinamice și interesante. Prima, cea dedicată sectorului cărnii, a avut titlul ”De la haos la profit consolidat”, tema fiind analizată de domnii Adrian Chesnoiu-Președinte al Comisiei pentru Ahgricultură a Camerei Deputaților, Sorin Minea-Președinte Romalimenta, Ioan Ladoși-Președinte APCPR și Adrian Balaban-medic veterinar și președinte al Asociației Medicilor Veterinari cu practică în Creșterea suinelor.

A doua dezbatere a zilei, dedicată sectorului de lapte, i-a avut ca speaker-i pe domnii George Scarlat-Președinte al Comisiei pentru Agricultură a Senatului, Adrian Chesnoiu, George Cățean-Secretar de Stat în MADR și Claudiu Frânc-Președinte Cluster M Agro. Toți aceștia au analizat situația la zi a sectorului de producție a laptelui, dezbaterea având genericul ”Interes comun pe o piață unică sau scapă cine poate?” O subliniere merită inițiativa domnului Secretar de Stat, aceea de promovare a schemei de calitate ”Laptele de fân”, după model occidental, fapt care ar ajuta mii de proprietari de bovine de lapte din zonele montane.

Expo-B2B și Movie Meat.Milk

Și la această ediție festivă a conferinței Meat.Milk, secțiunile Expo și Movie s-au bucurat de un foarte mare interes.

Ca urmare, la standurile organizate, companiile Agricola Bacău-Partener Gold, Angst, Aqua DP, Biotrend Plus, Comagrimpex B&B, Debitron Termo, Fotometric Instruments, Hanna Technologies, Mirdatod, Imark și Testo România și-au prezentat ultimele produse din categoria premium, precum și ultimele servicii și tehnologii.

La rândul lor, firmele Agricola Bacău, Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu,  

Baroncini, Carrefour România, Comagrimpex B&B, CSB System, IMARK și Testo România au beneficiat de proiecții în cadrul secțiunii Movie Meat.Milk.

Gala Premiilor Meat.Milk

În seara zilei de 24 mai, agenția infoGROUP a organizat Gala Premiilor Meat.Meat.Milk. Aceia care au primit anul acesta Trofeul de Excelență au fost:

Asociația Producătorilor de Salam de Sibiu-Pentru excelenta campanie internă și internațională de promovare a celui mai prestigios produs românesc din carne.

Smithfield România-Pentru calitatea de excepție c producției de carne, precum și pentru calitatea produselor comercializate sub mărcile Comtim și Elit.

Sole Mizo-Pentru nivelul ridicat al produselor și pentru eficiența afacerilor de pe piața din România.

Totodată, domnul Paul Anghel-Director General al ANPC, a fost recompensat cu Trofeul de Excelentță pentru întreaga activitate de consiliere a companiilor, precum și pentru activitatea de apărare a drepturilor consumatorilor.

Ziua de 25 mai

Ședințe generală din dimineața zilei de 25 mai a fost deschisă de comunicarea domnului Ministru al Agriculturii Nechita Adrian Oros. Domnia sa a detaliat pe marginea acțiunilor întreprinse de MADR, cu referire la sectoarele de carne și lapte, dar și ale Industriei Alimentare, punând un accent deosebit pe PNRR, precum și pe noul PAC, inclusiv perioada tranzitorie. Prezent în sală, domnul Sorin Minea-Președinte al Federației Romalimenta, care reunește cea mai mare parte a companiilor alimentare prezente pe piața din România, a solicitat domnului ministru un dialog real, pentru a putea beneficia de sprijin și acest domeniu.

Domnul Robert Chioveanu-Președinte al ANSVSA a prezentat în fața participanților măsurile menite să diminueze efectele PPA și ale gripei aviare, dar a informat participanții și despre ultimele modificări de acte normative în domeniu. Nu mai puțin importante, au fost referirile la identificarea de noi piețe de export pentru produsele agroalimentare românești.

Noul președinte al ANPC, domnul Claudiu Dolot, a detaliat pe marginea programelor avute în vedere de instituția pe care o conduce, insistând pe necesitatea colaborării cu agenții economici, inclusiv cu marile lanțuri de magazine.

Ultimul dintre oficialii care au luat cuvântul în această ședință generală, dar nu cel din urmă, a fost domnul Adrian Pintea-Director General al APIA, domnia sa făcând referiri precise la nivelul finanțării agrozootehniei românești.

Sesiunile ”Liber la cuvât” și ”Forum retail”

Sesiuniele Liber la cuvânt și Forum retail au devenit o tradiție în sumarul fiecărei ediții a conferințelor Meat.Milk., de fiecare dată, ele prilejuind dezbateri cât se poate de aprinse și aplicate pe teme specifice.

În Liber la cuvânt, domnii Valter Enache-Director General al DSVSA Brașov și Paul Anghel-Director General al ANPC, au făcut referire la delimitarea competențelor de control, mărirea gradului de sănătate animală și siguranță alimentară, etichetarea Nutri-Score etc.

La rândul lor, domnii George Bădescu-Director Executiv al AMRCR și Ștefan Pădure-Președinte APAR, s-au referit la imperioasa modificare în camera deputaților a legii care pune în legislația națională a Directivei europene privind practicile anticoncurențiale, precum și modalitățile de promovare a alimentelor din România, prin intermediul schemelor de calitate.

Consiliul de Miniștri

Ultimul și cel mai urmărit moment al ediției a X-a a Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk a fost Consiliul de Miniștri. Într-un final, în această sesiune au participat domnii Valeriu Tabără, Daniel Constantin, și Petre Daea-Ex-Miniștri ai Agriculturii, precum și domnul Nechita Adrian Oros, Minsitru în exercițiu.

Domnul Achim Irimescu nu a putu fi prezent din cauza faptului că a trebuit să participe, în calitatea sa de Ministru Pelnipotențiar al României la Uniunea Europeană, la Consiliul de la Bruxelles, referitor la PNRR, iar domnul Dacian Cioloș nu a putut participa din motive de sănătate.

Chiar și așa, Consiliul de Miniștri organizat sub egida Meat.Milk a fost un succes deosebit, agenția infoGROUP realizând o premieră în acest fel, fiind pentru prima oară în România, când, la o dezbatere, indiferent de domeniu, sunt invitați și aprticipă mai mulți miniștri sau foști miniștri.

Trebuie spus neapărat că nivelul discuțiilor a fost extrem de ridicat, cei patru stabilind un foarte înalt etalon al dialogului profesional: Domnul Valeriu Tabără a subliniat necesitatea cercetării în domeniul agroindustrial; domnul Daniel Constantin a făcut referire, atât la faptul că, sub mandatul domniei sale, în 2013 și 2014, au fost ani de excedent al balanței agroalimentare a României, dar s-a referit și la programul de reabilitare a sistemului național de irigații, demarat în 2014, sistem fără de care agroindustria națională nu poate exista în viitorul imediat și pe termen lung; domnul Petre Daea, la rândul său, a pledat pentru continuarea programelor anterioare, care și-au dovedit viabilitatea economică, făcând și domnia sa referire la reabilitarea sistemului național de irigații, iar domnul Oros a afirmat că nu urmărește decât interesul național, iar, referitor la tema cea mai dezbătută, irigațiile, că ele trebuie obligatoriu revigorate, fie cu fonduri europene, fie cu fonduri naționale. Totodată, a informat asistența despre solicitările României pe care le va face la Bruxelles, pentru a putea sprijini sectorul agroindustrial național.

În sinteză

Ediția festivă a Expo-Conferinței Internaționale Meat.Milk s-a bucurat de un deosebit succes. Foarte mulți dintre participanți au spus la final că a fost cea mai bună de până acum, iar asta, nu datorită faptului că a fost organizată după o perioadă de blocaj, cauzată de criza sanitară, ci datorită informațiilor tehnologice, științifice și de piață de foarte înalt nivel, de calitatea de excepție a invitaților, precum și de temele dezbătute.

Trebuie să spunem că, beneficiind de parteneriatul media al postului de televiziune AgroTV, ca în fiecare an, conferința a fost transmisă integral, în direct, la tv, precum și pe paginile Fb ale postului amintit, și al paginii Fb Meat.Milk. Ca urmare, audiența a fost de excepție. Doar pe pagina evenimentului, în cele două zile, am putut contabiliza în total 9816 vizualizări, după cum se poate vedea din imaginea de mai jos.

Suplimentar, seara de 23 mai a găzduit o ediție a emisiunii Meat.Milk, ca avanpremieră a conferinței, iar, în serile de luni și miercuri, timp de două ore, pe postul amintit s-au difuzat emisiuni de câte două ore, în care s-au făcut rezumate ale fiecărei zile de dezbateri. În acest fel, audiența generală a Expo-Conferinței Meat.Milk a fost deosebit de ridicată.

Totodată, la manifestare au participat și colegi jurnaliști de la TVR 1-Viața satului, Realitatea TV și Kanal D, care au realizat sau vor realiza relatări în viitoarele lor emisiuni.

La final, organizatorii evenimentului aduc mulțumiri tuturor celor care au aprticipat și tuturor acelora care ne-au ajutat ca, îmreună, să scriem o frumoasă istorie de zece ani. Să ne vedem cu toții sănătoși și la ediția din anul 2022!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2