EFSA informeaza ca bacteriile producătoare de carbapenemază, cândva o preocupare principală a spitalelor, sunt acum detectate în animalele din ferme și în produsele alimentare din întreaga Europă. Aceasta este una dintre constatările celui mai recent aviz științific al EFSA privind apariția și răspândirea Enterobacterales producătoare de carbapenemază (CPE) în lanțul alimentar din UE/EFTA.
Bacteriile se răspândesc
Deși nu există dovezi definitive că aceste bacterii se răspândesc la oameni prin alimente, tulpini identice au fost găsite atât la animale, cât și la oameni, sugerând o posibilă transmitere între ele.
CPE sunt bacterii care produc enzime (carbapenemaze) care inactivează antibioticele carbapenem. Aceste antibiotice sunt utilizate pentru a trata infecțiile grave la oameni. Rezistența la aceste medicamente prezintă un risc semnificativ pentru sănătatea publică, lăsând potențial puține opțiuni de tratament eficiente.
Cel mai recent aviz al EFSA, care se bazează pe evaluarea sa din 2013, analizează datele și literatura până la sfârșitul lunii februarie 2025. Acesta se bazează pe informațiile colectate din țările UE și EFTA, cu contribuții din partea Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC).
Constatări cheie
CPE au fost detectate în lanțul alimentar în 14 din cele 30 de țări UE/AELS din 2011. Cele mai frecvent raportate CPE sunt E. coli, Enterobacter, Klebsiella și Salmonella, care provin în principal de la animale terestre producătoare de alimente (porci, bovine și, într-o măsură mai mică, păsări de curte, care sunt speciile de animale monitorizate în mod obișnuit pentru rezistența la antimicrobiene în UE).
Numărul cazurilor de CPE raportate a crescut, în special la porci, bovine și păsări de curte, cu creșteri semnificative în 2021 și 2023 într-un număr de state membre.
Zece din cele 30 de țări UE/AELS au stabilit planuri de urgență pentru controlul și investigarea acestor bacterii.
Principalele recomandări
Pentru a preveni sau a minimiza apariția și răspândirea CPE, EFSA recomandă:
Extinderea activităților de monitorizare la alte surse alimentare care nu sunt monitorizate în prezent (cum ar fi produsele din fructe de mare și legumele), precum și la alte specii bacteriene (cum ar fi Klebsiella);
Îmbunătățirea metodelor de detectare, efectuarea de investigații de urmărire și tipare moleculară bacteriană pentru a clarifica căile de transmitere, inclusiv potențiala răspândire prin lucrători și furaje;
Concentrarea cercetării pe proiectarea unor studii direcționate pentru a obține o mai bună înțelegere a modului în care aceste bacterii se răspândesc în lanțul alimentar.
Următorii pași
EFSA va sprijini statele membre și țările AELS în investigarea și generarea de noi date privind apariția și răspândirea CPE, ținând cont de variabilitatea genelor prezente în diferite țări și specii de animale. Un aviz actualizat va fi publicat în 2027, reflectând cele mai recente constatări.
Eforturile continue ale EFSA de a combate rezistența la antimicrobiene reflectă angajamentul său de a proteja sănătatea publică într-un peisaj științific în rapidă evoluție.