News

262

Creșterea costurilor pune în pericol producția de carne de pasăre din UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Operatorii din lanțul de aprovizionare cu carne de pasăre se luptă să mențină nivelurile de producție din cauza prețurilor foarte ridicate la energie și furaje, notează PoultryWorld.

O industrie prioritară

Președintele AVEC (Asociația Europeană a Crescătorilor de Păsări de Curte), Paul Lopez, le cere factorilor de decizie să acorde prioritate producției de alimente și carne de pasăre pentru a garanta o aprovizionare accesibilă și continuă în săptămânile următoare.

Producătorii de carne de pasăre sunt afectați pe tot parcursul lanțului de aprovizionare de o creștere fără precedent a costurilor energiei (în special gazelor naturale, combustibilului și energiei electrice), CO2, ambalajelor și forței de muncă externe, care amenință continuitatea producției.

Alimentarea cu energie și gaze este deosebit de esențială pentru creșterea primară a păsărilor de curte pentru a menține bunăstarea păsărilor.

Invazia rusă a Ucrainei a dus și la o creștere substanțială a prețului furajelor, care reprezintă 70% din costul de producție al păsărilor de curte.

Acest lucru a condus la o situație în care fermierii pot opta să oprească producția în următoarele săptămâni, mai degrabă decât să își asume riscul unor pierderi financiare mari. Există dificultăți uriașe în trecerea costurilor suplimentare prin lanțul de aprovizionare, așa că este nevoie urgent de sprijinul autorităților.

Sector crucial

Factorii politici ar trebui să continue să acorde prioritate sectorului cărnii de pasăre pentru acces atât la energie, cât și la furaje, similar crizei Covid-19 când păsările de curte era considerată un sector crucial. Cu toate acestea, accesul la energie și materii prime pentru furaje nu este suficient.

Dacă prețurile accesibile și stabile nu pot fi garantate, este în joc supraviețuirea sectorului. Comisia UE trebuie să sprijine statele membre să intervină pentru a aduce prețurile la energie la niveluri rezonabile, pentru a crește lichiditatea pe piețele de energie, pentru a diversifica furnizarea de energie și pentru a căuta soluții precum plasarea unui plafon la prețurile la energie/furaj.

Lopez: „Producția durabilă este prioritatea noastră și vedem sectorul nostru ca parte a soluției atunci când vine vorba de schimbările climatice.

Prin urmare, cerem autorităților să susțină puternic sectorul nostru pentru a dezvolta și accelera tranziția către surse durabile de energie, pentru a limita dependența de furnizorii străini de combustibili fosili și furaje și pentru a crește rezistența sectorului.”

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2