News

329

Cum se poate reduce risipa de lactate cu ajutorul codurilor QR și a inovației digitale?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Datele de expirare tipărite pe cutiile de lapte ar putea deveni un lucru din trecut, deoarece consumatorii ajung să adopte coduri QR pentru informații mai precise, sugerează un studiu american publicat de DairyReporter.

20 % din lactate sunt aruncate

Cercetările de la Universitatea Cornell au descoperit că consumatorii vor folosi coduri QR pentru a vedea cât timp este laptele bun de băut, o dezvoltare despre care autorii cercetării cred că ar putea ajuta la reducerea risipei alimentare.

Aproximativ 20% din toate produsele lactate achiziționate de gospodării sunt risipite, ceea ce îl face unul dintre primele trei grupuri de alimente cele mai risipite.

Doctorand la Cornell în știința alimentației, Samantha Lau, și-a propus să evalueze ce intervenții ar putea ajuta la scăderea acestei cifre.

Lau lucrează în laboratorul lui Martin Wiedmann, profesorul familiei Gellert în Siguranța Alimentelor la Colegiul de Agricultură și Științe ale Vieții. Colaborând alături de Programul de îmbunătățire a calității laptelui de la Cornell, Lau s-a conectat cu Cornell Dairy Bar, care vinde lapte fluid și înghețată în campus. Scopul cercetării ei a fost de a evalua acceptarea tehnologiei QR.

O alegere pentru consumatori

Clienților li s-a oferit o alegere: să cumpere lapte cu date de cadere tipărite sau să cumpere recipiente cu coduri QR care, atunci când sunt scanate de un telefon inteligent, ar afișa data de cadere.

În același studiu Cornell Dairy Bar, Lau a plasat un element de preț dinamic în care consumatorii au fost încurajați să cumpere lapte cu o perioadă de valabilitate mai scurtă - oferind o reducere de preț pe măsură ce se apropie data limită.

„În timpul studiului de două luni, peste 60% dintre clienți au achiziționat laptele cu codul QR, arătând un interes considerabil pentru utilizarea acestei noi tehnologii”, a spus Lau. „Acest lucru a arătat că utilizarea codurilor QR pe ​​produsele alimentare poate fi o modalitate inovatoare de a aborda problema mai mare a risipei alimentare.”

Laptele fluid este un focus asupra deșeurilor alimentare

Combinația dintre consumatorii care aruncă laptele și comercianții cu amănuntul care aruncă produse care au depășit data limită de utilizare înseamnă că laptele fluid este responsabil pentru aproximativ 65% din deșeurile alimentare de produse lactate. Costul acestui lucru se ridică la 6,4 miliarde de dolari anual în SUA, potrivit ziarului.

Există și un cost de mediu. Producția, procesarea și transportul laptelui fluid în întreaga lume sunt responsabile pentru 5,3 lire de echivalent de dioxid de carbon pentru fiecare kilogram de lapte, potrivit datelor Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură.

„Trebuie să facem mai mult în întregul sistem alimentar, mai degrabă decât să ne concentrăm doar pe o singură componentă”, a spus coautorul Wiedmann, care, de asemenea, conduce Programul de îmbunătățire a calității laptelui și este membru al facultății la Centrul Cornell Atkinson pentru durabilitate.

Ajutând consumatorii să arunce mai puține alimente, oferindu-le date de consum mai precise și informații despre momentul în care produsele alimentare pot fi consumate, ar putea economisi bani consumatorilor și reduce impactul asupra mediului, a spus el.

Potabilitate, digitalizare și prețuri dinamice

Cu datele tipărite pe cutii de carton, consumatorii cumpără de obicei laptele cu cea mai lungă perioadă de valabilitate. Dar asta lasă laptele de băut pe rafturile magazinelor, unde comercianții cu amănuntul sunt obligați să-l arunce atunci când depășește data, a spus Wiedmann.

„Acest lucru face ca tendințele digitale să fie valoroase, mai ales dacă sunt combinate pentru a ne permite cu adevărat să colectăm date de-a lungul lanțului alimentar.”

Nu numai că codurile QR ar putea informa cu exactitate consumatorii despre potabilitate și prețuri dinamice, a spus el, dar există o tehnologie în care cutiile inteligente de lapte ar putea comunica cu frigiderele inteligente pentru a informa o gospodărie despre nevoia de lapte proaspăt.

În cele din urmă, frigiderele inteligente le-ar putea spune consumatorilor despre o rețetă sugerată care utilizează produsele din frigider care sunt aproape de sfârșitul termenului de valabilitate, a prezis el. „Acest tip de nouă infrastructură digitală a sistemului alimentar poate reduce risipa de alimente.”

Source​: ”Development of a Monte Carlo simulation model to predict pasteurized fluid milk spoilage due to post-pasteurization contamination with gram-negative bacteria”- Journal of Dairy Science​ https://doi.org/10.3168/jds.2021-21316 Authors: S Lau; A Trmcic; N H Martin; M Wiedmann; S I Murphy

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2