Technologies

155

Cum utilizează giganții alimentari inteligența artificială?

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Companii precum Mondelēz, Unilever și Nestlé utilizează inteligența artificială atât în ​​producție, cât și în marketing, informează FoodNavigator.

Inteligența artificială este una dintre principalele știri ale deceniului. A schimbat deja radical multe domenii ale vieții, de la artă și literatură la medicină și informatică. Alimentația nu face excepție.

Deși ChatGPT a fost lansat abia în noiembrie 2022, multe companii alimentare importante au adoptat deja pe deplin inteligența artificială, folosind-o pentru a obține câștiguri în eficiență, cercetare și dezvoltare și multe altele.

Nestlé stimulează crearea de produse cu ajutorul inteligenței artificiale

Nestlé folosește inteligența artificială în multe domenii ale afacerii sale. Inteligența artificială este deja „integrată” în întregul său lanț valoric, explică un purtător de cuvânt al Nestlé.

De exemplu, generatorul de concepte bazat pe inteligență artificială al Nestlé combină informații despre consumatori, semnale de pe piață și informații despre dacă poate fi sau nu realizat pentru a dezvolta un produs, ceea ce stimulează radical inovația.

A produs deja 1.300 de produse, explică purtătorul de cuvânt, și cel puțin 30 sunt în prezent în curs de dezvoltare. Acest lucru a redus timpul de dezvoltare de la trei luni la trei săptămâni și ar putea fi extins în curând.

Următorul pas este optimizarea rețetelor, lucru pe care inteligența artificială îl face și pentru Nestlé. Atunci când creează rețete, Nestlé folosește inteligența artificială pentru a reduce costurile ingredientelor, a asigura conformitatea cu standardele globale și a se alinia la obiectivele nutriționale și de mediu.

În plus, Nestlé utilizează gemeni digitali, modele virtuale de obiecte, sisteme sau procese conectate la omologii lor din lumea reală printr-un flux bidirecțional de informații, pentru a ajusta sau localiza conținutul de marketing digital. Acest lucru va potrivi produsul cu anumite situații, cum ar fi campaniile sezoniere sau formatele specifice canalului.

„Aceasta înseamnă că se poate genera conținut creativ nou folosind inteligența artificială, fără a fi nevoie să se refacă constant de la zero”, explică purtătorul de cuvânt.

În cele din urmă, Nestlé optimizează, de asemenea, eficiența lanțului de aprovizionare prin intermediul inteligenței artificiale. „În achiziții, aplicăm analiza inteligenței artificiale la baza de contracte a furnizorilor noștri, acoperind în prezent peste 80% din cheltuielile totale.

Dar Unilever?

Mulți furnizori acoperă mai multe piețe, iar inteligența artificială ne-a permis să revizuim sute de mii de contracte pentru inconsecvențe între termenii globali ai contractului și aplicarea locală pe piețe.” Unilever valorifică inteligența artificială pentru dezvoltarea de noi produse (NPD) digitală

Group-ul britanic Unilever utilizează inteligența artificială într-o varietate de moduri. Dezvoltarea de noi produse este un astfel de exemplu. Testarea in-silico (testarea prin simulare pe calculator) îi permite să „testeze milioane de combinații de rețete în câteva secunde, ceea ce ne ajută să proiectăm produse care să se potrivească preferințelor gustative (regionale)”, explică un purtător de cuvânt al Unilever.

Aceasta înseamnă că o mare parte din activitățile majore de cercetare și dezvoltare pentru produse pot fi realizate virtual.

„Capacitatea noastră de modelare ne permite să facem o mare parte din munca de proiectare pentru produsele de bază acum in-silico, de la durata de valabilitate la stabilitatea microbiologică, până la crearea texturii și a gustului potrivite, precum și prezicerea modului în care produsul se va comporta pe liniile de producție.”

Printre produsele dezvoltate folosind această metodă se numără maioneza pe bază de plante Hellmann și sticla de maioneză reală Hellmann.

Pentru maioneza pe bază de plante, compania a „dezvoltat modele avansate care pot prezice gustul, textura și stabilitatea produselor noastre. Folosind modelele noastre in-silico, putem înlocui emulgatorul pe bază de animale (oul) cu o alternativă pe bază de plante, fără a fi nevoie de teste multiple de rețete și studii tradiționale de dezvoltare a produselor.”

La fel ca Nestlé, Unilever folosește inteligența artificială pentru a construi gemeni digitali ai produselor sale în scopuri de marketing.

Gemenii digitali ai Unilever sunt imagini de produs „perfecte la pixeli”, folosind tehnologii precum Real-Time 3D, Nvidia Omniverse și OpenUSD, compania creând replici digitale 3D care își propun să creeze o reprezentare complet exactă a produsului său.

Aceste imagini de produs sunt apoi reintegrate în fluxurile de lucru creative. Gemenii digitali permit companiei să economisească atât timp, cât și costuri în marketing. Compania spune că a înregistrat deja economii de 55% la costuri și 65% la timp.

În cele din urmă, compania folosește inteligența artificială pentru a reduce costurile din fabrica sa din Poznan, Polonia, economisind 10% la utilități (inclusiv apă și energie) și 20% la timpii de curățare.

Mondelēz prepară rețete cu ajutorul inteligenței artificiale

Mondelēz International folosește inteligența artificială pentru a produce digital formule de produse. Acest lucru a dus la crearea a 70 de SKU-uri.

Instrumentul de dezvoltare a produselor bazat pe inteligență artificială (AIPD) al companiei asistă creatorii umani în dezvoltarea de produse, ceea ce înseamnă că acestea sunt produse de două până la cinci ori mai rapid decât metodele tradiționale. Acestea nu sunt, subliniază compania, rețete bazate pe inteligență artificială și toate includ o atingere umană.

Mondelēz folosește, de asemenea, platforma sa generativă de inteligență artificială pentru a-și optimiza capacitățile de marketing, permițând o creare mai rapidă de imagini, text și videoclipuri personalizate.

Compania multinațională de gustări colaborează cu compania globală de servicii Accenture pentru a realiza acest lucru.

Platforma permite companiei să colecteze și să proceseze date în timp real, pe care inteligența artificială generativă le va transforma apoi în informații care vor fi accesibile prin decizie în care sunt implicați toți factorii de decizie din întreaga companie. Astfel de date vor permite Mondelēz să vizeze grade mai ridicate de personalizare în marketingul său.

Kraft Heinz folosește inteligența artificială pentru a găsi defectele de fabricație

Kraft Heinz folosește inteligența artificială în mai multe moduri: monitorizând lanțul său de aprovizionare prin intermediul unui „turn de control”; utilizând tehnologia geamănului digital; și cartografiind informațiile despre ingrediente prin intermediul „sistemului său de viziune computerizată” proprietar.

Acest sistem analizează calitatea și specificațiile ingredientelor pe care le primește de la furnizori. Dintr-un camion cu mii de castraveți, este capabil să detecteze un singur castraveți defect.

Kraft Heinz utilizează, de asemenea, instrumentul TasteGPT al Tastewise pentru a accelera cercetarea și dezvoltarea. Tastewise îi permite să țină legătura cu tendințele alimentare actuale.

Danone își perfecționează angajații pentru a utiliza inteligența artificială

Groparul producător de lactate Danone își perfecționează angajații pentru a utiliza inteligența artificială în Opole, Polonia.

„Echipele sunt instruite să lucreze cu tehnologii precum gemenii digitali pentru a simula și testa noi rețete; mentenanța predictivă, care utilizează senzori inteligenți pentru a detecta problemele mașinilor înainte ca acestea să apară; și agenții GenAI, care analizează datele de producție pentru a spori eficiența, a reduce consumul de energie și a reduce emisiile”, explică un purtător de cuvânt al Danone.

„Pe lângă construirea unei rețele de fabrici noi și inovatoare, integrăm tehnologiile emergente în centrul transformării Danone.”

De asemenea, Danone a încheiat un parteneriat anul trecut cu Microsoft pentru a îmbunătăți eficiența lanțului său de aprovizionare.

IA este utilizată pentru a integra datele de achiziții pe mai multe platforme, ceea ce generează informații mai complete și îmbunătățite despre performanța furnizorilor, contracte și cheltuieli.

Danone are multe alte utilizări pentru IA în afacerea sa. „Inițiativele noastre variază de la modelarea predictivă și cercetarea sănătății intestinale bazată pe IA, până la parteneriate cu centre de cercetare de top și dezvoltarea de instrumente digitale care sprijină familiile și profesioniștii din domeniul sănătății”, explică purtătorul de cuvânt. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2