Technologies

615

Diminuarea pierderilor alimentare prin utilizarea ambalajelor inteligente

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Ambalaj care reduce risipa alimentară? Pare prea frumos pentru a fi adevărat, dar oamenii de știință spun că este posibil, de fapt, există deja, se arată într-un studiu publicatd e FoodNavigator.

O problemă serioasă

Risipirea alimentelor este o problemă serioasă pe tot globul. Contribuie la schimbările climatice și este costisitoare pentru producătorii de alimente, comercianții cu amănuntul și consumatorii.

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 13% din alimentele produse la nivel global se pierd între recoltare și vânzarea cu amănuntul, iar aproximativ 17% din alimentele produse la nivel global sunt risipite în gospodării, servicii alimentare și comerțul cu amănuntul.

„Pierderile și risipa de alimente subminează sustenabilitatea sistemelor noastre alimentare”, spune un purtător de cuvânt al Națiunilor Unite (ONU). „Când alimentele sunt pierdute sau irosite, toate resursele care au fost folosite pentru a produce aceste alimente - inclusiv apă, pământ, energie, muncă și capital - se irosesc.

În plus, eliminarea pierderilor de alimente și a deșeurilor în gropile de gunoi duce la emisii de gaze cu efect de seră, contribuind la schimbările climatice.

Pierderile și risipa de alimente pot avea, de asemenea, un impact negativ asupra siguranței alimentare și disponibilității alimentelor și pot contribui la creșterea costului alimentelor.” Iar risipa alimentară este, de asemenea, un factor important la foametea în lume.

„Reducerea pierderilor și a risipei de alimente este esențială într-o lume în care numărul persoanelor afectate de foame a crescut lent din 2014, iar tone și tone de alimente comestibile sunt pierdute și/sau risipite în fiecare zi”, a spus un purtător de cuvânt al Națiunile Unite.

Acum, oamenii de știință cred că au făcut o descoperire în lupta împotriva risipei alimentare, odată cu inventarea „ambalajului inteligent” care identifică momentul în care alimentele nu mai sunt comestibile, fără ca consumatorul să se bazeze în mod predeterminat, și uneori inexact, „vinde prin ' și datele de „expirare”.

Cum poate „ambalajul inteligent” să reducă risipa de alimente?

O echipă de cercetători de la Universitatea McMaster din Canada a conceput un set de teste pentru ambalajele alimentare care pot indica dacă conținutul este contaminat. Obiectivul? Pentru a reduce risipa alimentară și a preveni îmbolnăvirile.

În plus, echipa se concentrează acum pe integrarea acestei tehnologii de ambalare inteligentă în produsele comerciale prin colaborarea cu producătorii și autoritățile de reglementare.

Într-o lucrare, publicată în Nature Reviews Bioengineering, cercetătorii au analizat practica actuală de a folosi datele „cel mai bine înainte” și „consum până la” ca mijloc de menținere a siguranței alimentelor. Apoi au început să lucreze la o alternativă mai eficientă, care împiedică aruncarea alimentelor perfect bune.

Din 2018, echipa a fost pionierat în diverse tehnologii bazate pe ambalaje pentru a detecta sau preveni deteriorarea alimentelor. Unele dintre invențiile lor anterioare includ o folie de plastic care schimbă culoarea numită „Sentinel Wrap”.

Acesta este un test portabil care identifică rapid deteriorarea în setările de vânzare cu amănuntul și un mic test integrat în tăvile pentru alimente numit „Lab-on-a-package”. De asemenea, au creat un gel pulverizabil infuzat cu bacteriofagi care neutralizează bacteriile dăunătoare. Toate soluțiile vizează agenți patogeni comuni precum Listeria, Salmonella și E. coli.

Rezistența industriei alimentare

Cu toate acestea, echipa s-a confruntat cu o oarecare rezistență din partea producătorilor de alimente, care ezită să adopte tehnologia din cauza costului suplimentar pe care l-ar suporta.

Dar echipa crede că tehnologia ar putea economisi costurile producătorilor de alimente prin prevenirea focarelor de boli de origine alimentară și a risipei de alimente. Ei estimează, de asemenea, că economiile societății din reducerea deșeurilor și a costurilor de îngrijire a sănătății ar putea ajunge la sute de miliarde de dolari la nivel global în fiecare an.

„Pe de o parte, oamenii vor să aibă alimente sigure de mâncat. Pe de altă parte, ei nu vor să plătească mai mult pentru mâncare, deoarece prețurile sunt deja mari și par doar să urce mai sus”, spune Tohid Didar, inginer biomedical și autor corespondent al lucrării.

Didar subliniază, de asemenea, importanța inițierii conversațiilor între cercetători, factorii de decizie politică, corporații și consumatori pentru a aborda aceste probleme, deoarece implementarea tehnologiei de detectare a contaminării ar necesita modificări ale reglementărilor alimentare și practicilor de ambalare.

În plus, Shadman Khan, autorul principal al lucrării, susține că echipa este dedicată trecerii de la un sistem învechit bazat pe calendar la un sistem mai precis, bazat pe detectare, de siguranță alimentară. (Foto: Dreamstime) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2