Repers

341

DSVSA-Ialomița: Mii de animale vândute fără forme legale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Ialomița a desfășurat sute de controale, în ultimele luni, în exploatațiile nonprofesionale pentru verificarea animalelor.

Pentru neregulile constatate, autoritățile au aplicat proprietarilor de animale un număr de 199 sancțiuni contravenționale în valoare de 169.600 lei,  pentru nerespectarea legislației sanitar-veterinare în vigoare cu privire la obligațiile pe care le au în legătură cu animalele deținute.

Inspectorii de la DSVSA Ialomița au anunțat că în perioada ianuarie-mai 2022 au fost vândute și cumpărate fară documente mii de animale. Astfel:

-2.541 de bovine au fost vândute fără documente, 194 de bovine fiind cumpărate fără documente,

-30.048 de ovine au fost vândute fără documente, 3.847 de ovine fiind cumpărate fără documente

-8.481 de caprine au fost vândute fără documente, 928 de caprine fiind cumpărate fără documente și

-4.323 de suine au fost vândute fără documente, 392 de suine fiind cumpărate fără documente.

Ca urmare a controalelor, DSVSA Ialomița a aplicat 199 de sancțiuni contravenționale, în cuantum de 169.600 lei, pentru nerespectarea legislației sanitar-veterinare în vigoare cu privire la animalele deținute de către aceștia.

Ce obligații au propiertarii de animale

DSVSA reamintește proprietarilor de animale obligațiile ce le revin, printre care colaborarea cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit, „în vederea identificării şi înregistrării animalelor din exploataţia sa, permiterea accesului în exploataţie doar a animalelor identificate şi celor care sunt însoţite de formularele/ documentele de mişcare, iar în cazul bovinelor, şi de paşaport“.

De asemenea, aceștia trebuie să notifice medicul orice intenţie de mişcare a animalelor. În acest scop, solicită medicului veterinar de liberă practică împuternicit eliberarea formularului de mişcare.

Totodată:

Proprietarii de animale trebuie să notifice medicului veterinar în termen de șapte zile de la sacrificarea animalelor pentru consum propriu, moarte sau disparute sau pierdere a crotaliilor.

Când animalele sunt sacrificate, crotaliile trebuie predate autorităților.

Când animalele mor, crotaliile auriculare nu se îndepărtează.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2