Repers

383

ECA: În UE, cheltuielile neconforme se ridică la 14 miliarde de euro

autor

MeetMilk.ro

distribuie

După cum se arată în Raportul publicat de Curtea Europeană de Conturi, transmis agenției infoGROUP, aauditorii UE au constatat că, deși Comisia Europeană asigură înregistrarea corectă și promptă a cheltuielilor neconforme, recuperarea banilor respectivi durează adesea prea mult.

Diferențe mari

În cazul fondurilor pentru agricultură gestionate în comun, pentru care responsabilitatea primară revine statelor membre, ratele de recuperare sunt în general scăzute.

Există însă diferențe considerabile de la o țară UE la alta. Între 2014 și 2022, au fost raportate, pentru toate domeniile, cheltuieli UE neconforme (bani cheltuiți necorespunzător) în valoare de 14 miliarde de euro. Recuperarea acestor bani este un element esențial al integrității financiare a Uniunii Europene și a sistemului său de control intern.

„Recuperarea” fondurilor UE este procesul prin care se solicită rambursarea totalității sau a unei părți a sumelor plătite unei organizații de punere în aplicare sau unui beneficiar pentru că s-a constatat ulterior că respectivii nu au respectat cerințele de finanțare stabilite de UE.

Problema este că, odată banii plătiți, recuperarea lor durează adesea foarte mult și uneori chiar eșuează. Curtea de Conturi Europeană a observat că, de regulă, trec între 14 și 23 de luni de la încheierea activităților finanțate până la emiterea unei cereri de rambursare.

Trec apoi alte 3-5 luni înainte ca banii să fie efectiv recuperați. Fondurile la a căror recuperare se renunță pur și simplu reprezintă între 1 % și 8 %.

„Nu ar trebui precupețit niciun efort atunci când vine vorba de recuperarea cât mai rapid a banilor de la UE cheltuiți necorespunzător”, a declarat domnul Jorg Kristijan Petrovič, membrul Curții responsabil de acest audit. „UE are această responsabilitate față de contribuabili și orice eșec în a recupera banii riscă să submineze încrederea cetățenilor UE”.

4,2 % din buget

Potrivit Raportului anual pe 2022 al Curții de Conturi Europene, rata cheltuielilor neconforme a reprezentat în perioada 2021-2022 între 3 % și 4,2 % din buget. Altfel spus, recuperarea eficace a fondurilor devine o problemă din ce în ce mai presantă. Totuși, pentru că doar 20 % din buget este gestionat direct de Comisia Europeană, eliminarea erorilor și recuperarea fondurilor respective se pot dovedi problematice.

Auditorii au constatat că principalele probleme legate de recuperarea fondurilor supuse gestiunii directe sau gestiunii indirecte își au rădăcina în intervalul de timp lung care se scurge între identificarea unei nereguli financiare și emiterea ordinului de recuperare. De asemenea, s-a constatat că, în domeniul acțiunilor externe, informațiile referitoare la impactul unor cheltuieli neconforme sunt incomplete.

Pentru a îmbunătăți viteza recuperărilor în domeniul acțiunilor externe, auditorii au recomandat să se reducă nu numai timpul necesar pentru constatarea cheltuielilor neconforme, ci și perioada care trece înainte să fie lansate procedurile de recuperare. În acest sens, ei au sugerat să se îmbunătățească planificarea activității de audit și examinarea impactului financiar al cheltuielilor neconforme cu caracter sistematic.

De asemenea, auditorii au recomandat ca stimulentele care au existat în ciclul precedent de finanțare să fie reintroduse pentru a încuraja statele membre să procedeze la recuperările fondurilor în domeniul agriculturii. În ciclul precedent, statele membre erau obligate să ramburseze la bugetul UE jumătate din fondurile pe care nu au reușit să le recupereze într-o perioadă de 4-8 ani.

Totodată, auditorii au recomandat Comisiei să pună la dispoziție date anuale exacte și complete cu privire la cheltuielile pentru care s-au constatat neconformități și să explice ce măsuri s-au luat pentru corectarea acestora, astfel încât procesul să poată fi îmbunătățit în viitor.

Informații de fond

Comisia Europeană nu cheltuiește direct întregul buget al UE. Aproximativ 70 % din buget este gestionat împreună cu statele membre, 20 % este gestionat direct, iar 10 % se află în gestiune indirectă, asigurată de alte organizații internaționale sau de țări terțe.

Responsabilitățile Comisiei în acest domeniu depind de tipul metodei de gestiune și de domeniul de politică al bugetului UE. În ceea ce privește gestiunea directă și cea indirectă, Comisia este cea responsabilă de identificarea și înregistrarea cheltuielilor neconforme și apoi de recuperarea fondurilor.

În cadrul gestiunii partajate, Comisia deleagă statelor membre responsabilitatea pentru înregistrarea și recuperarea cheltuielilor neconforme, dar păstrează răspunderea finală pentru furnizarea unei asigurări.

Dacă fondurile UE nu sunt cheltuite așa cum prevede legea, ele sunt considerate cheltuieli neconforme. Cheltuielile neconforme au reprezentat 4,2 % din bugetul pe 2022. Toate aceste fonduri sau o parte din ele ar putea fi eligibile pentru recuperare, fie direct de către Comisie, fie de către statul membru sau organismul inițial responsabil pentru ele.

În raportul său, Curtea de Conturi Europeană examinează cum este gestionat procesul de recuperare și cât este el de eficace. Totodată, Curtea formulează recomandări de îmbunătățire a procesului.

Mai multe informații cu privire la bugetul UE și la cheltuielile neconforme pot fi găsite în Raportul anual pe 2022 al Curții, care scrutează sănătatea financiară de ansamblu a bugetului.

Raportul special nr. 07/2024, intitulat „Sistemele Comisiei de recuperare a cheltuielilor neconforme ale UE – S-ar putea recupera sume mai mari într-un timp mai scurt”, este disponibil pe site-ul Curții. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2