309
Răspândirea variantelor COVID prin fermele de nurci din Danemarca ar putea compromite eficacitatea unui vaccin uman, potrivit unei evaluări rapide a riscurilor publicată de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC), publicată joi, 12 noiembrie.
Confirmând că maladia COVID-19 se poate răspândi între oameni și nurci, Centrul UE a avertizat că virusul ar putea acumula mutații mai rapide la nurci, care ar putea să se răspândească retroactiv în populația umană.
Cercetătorii Centrului s-au bazat pe numărul mare de infecții observate în fermele de nurci, subliniind că odată introdus într-o fermă, virusul se poate „răspândi rapid” între animale. Ei au adăugat că acest lucru s-ar putea datora diferențelor biologice dintre nurci și oameni.
Deși au menționat că există în prezent „o mare incertitudine” cu privire la natura acestor mutații, agenția UE a avertizat totuși că, dacă aceste noi variante de COVID-19, cu susceptibilitate mai mică la anticorpi neutralizanți, se răspândesc pe scară largă în populație, aceasta ar putea „afecta potențial nivelul eficacității globale a vaccinurilor în curs de dezvoltare ”.
De asemenea, aceștia au avertizat că înființarea unui „rezervor de viruși” printre nurci poate da naștere la variante problematice de virus, în viitor.
Agenția, citată de Euractiv, a adăugat că sunt necesare investigații suplimentare cu privire la natura acestor mutații și implicațiile acestora pentru aspecte precum eficacitatea vaccinului, reinfectările și răspândirea și severitatea virusului.
Agenția a declarat că monitorizează îndeaproape evoluțiile din Danemarca, împreună cu autoritățile daneze de sănătate publică. Danemarca a declarat săptămâna trecută că își va elimina populația de nurci de până la 17 milioane după ce o mutație a coronavirusului găsit la animale s-a răspândit la oameni.
Vorbind în cadrul Comisiei pentru Sănătate a Uniunii Europene, comisarul UE pentru sănătate, Stella Kyriakides, a reiterat faptul că situația din Danemarca este urmărită „ extrem de strâns ”, deși este o competență națională. Ea a adăugat că infecția la nurci a fost raportată și în alte state membre și în țări terțe.
Prezentând recomandările lor pentru tratarea focarului, ECDC a solicitat autorităților naționale din UE / SEE și Marea Britanie să investească în testări extinse la om și animale, inclusiv secvențierea și caracterizarea proprietăților antigenice și a infectivității virusului, pentru a reduce riscul prezentat publicului .
Aceștia au adăugat că trebuie puse în aplicare măsuri de prevenire și control al infecțiilor pentru muncitorii și vizitatorii fermelor de nurcă și că trebuie puse în aplicare strategii de pregătire și răspuns care iau în considerare atât aspectele umane, cât și cele animale.
La 5 noiembrie, Danemarca a raportat 214 de cazuri COVID-19 infectate cu variante de virus legate de nurcă, precum și nurcă infectată în mai multe ferme de nurcă. Aceste variante s-au găsit de atunci la persoanele care locuiesc în zonele afectate, care s-au dovedit a fi infectate cu tulpini care prezintă patru tipuri de modificări genetice ale virusului.