301
Potrivit unui comunicat transmis redacţiei revistei Meat.Milk, “EDA a transmis o scrisoare directorului general Anne Bucher (DG SANTE) și directorului general Maria-Angeles Benitez-Salas (DG AGRI), pentru a sublinia eforturile Comisiei Europene și ale statelor membre ale UE pentru a întârzia răspândirea COVID-19.
EDA subliniază că, la elaborarea și stabilirea planurilor de restricție COVID-19 trebuie să se țină seama de importanța vitală a funcționării liniilor de aprovizionare cu lapte și lactate în Europa și peste granițe. Pentru aceasta, se propun următoarele măsuri:
1. Furnizarea liberă și constantă de lapte și produse lactate pentru populație. Acest fapt este de o importanță vitală în toate etapele planurilor de management COVID-19 și în toate părțile UniuniiEuropene, la orice nivel afectat de virus.
2. Laptele și produsele lactate nu sunt un vector de transmitere a virusului: Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) a repetat la 09 martie 2020 că transmiterea virusului prin alimente nu se produce prin alimente. Vezi: https://www.efsa.europa.eu/ ro / news / coronavirus-no-dovezi-sursă-alimente-ortransmisie-traseu
3. Laptele crud este un produs extrem de perisabil, care necesită procesare în 48 de ore. Operațiunile de colectare a laptelui trebuie menținute fără întrerupere oriunde în Uniunea Europeană.
4. Lanțurile de aprovizionare din sectorul lactat sunt complet legate între regiuni și granițe, în ceea ce privește colectarea laptelui brut, fluxurile de ingrediente lactate și logistica laptelui și produselor lactate trebuie să funcţioneze liber.
5. Zilele trecute, am observat o creștere semnificativă a cererii de lapte și lactate în practic toate statele membre ale UE, întrucât planurile de restricție COVID19 sunt amplificate. Acest lucru face și mai critic faptul că liniile de aprovizionare peste granițe sunt menținute deschise pentru a gestiona fluxurile de produse.
6. Operatorii din sectorul alimentar (lactate și furnizor de servicii logistice) au stabilit - pe lângă normele de igienă existente, în special Regulamentul UE 853/2004 - reguli specifice pentru colectarea laptelui și pentru logistica laptelui și a produselor lactate (în special pentru personalul din lanțul logistic: igiena personală, distanță personală / fără contacte fizice, purtând o mască sanitară și mănuși în timpul operațiunilor de colectare sau livrare a laptelui).
7. Creșterea producției de lapte în Uniune, până la vârful sezonier (aproximativ la sfârșitul lunii aprilie), va accentua chiar provocarea pentru sectorul produselor lactate în ceea ce privește logistica laptelui (de la colectarea laptelui la livrările de lapte și produse lactate) și procesarea laptelui. Orice barieră suplimentară va conduce în mod inevitabil la o situație în care eșecul colectării laptelui și lipsa de lapte și aprovizionarea cu lapte nu pot fi excluse.
Prin urmare, solicităm Comisiei Europene și autorităților competente din toate statele membre ale UE și ale Regatului Unit să stabilească protocoale specifice pentru:
• să garanteze o continuitate fără fricțiune pentru toate operațiunile de colectare a laptelui din întreaga Uniune, inclusiv peste granițe și
• să asigure toate liniile de aprovizionare sunt ținute deschise în întreaga Uniune, inclusiv peste granițe, pentru a gestiona fluxurile de produse pentru a se asigura că industria produselor lactate poate păstra rafturile și frigiderele.
În numele EDA semnează Alexander Anton-Preşedinte