Technologies

336

EFSA a lansat o consultare publică privind nitrozaminele din alimente

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Nitrozaminele (sau mai formal N-Nitrozamine) sunt compuși chimici care se pot forma în alimente ca urmare a pregătirii și procesării alimentelor.

Ele au fost găsite în mai multe tipuri de alimente, cum ar fi produsele din carne curată, peștele procesat, cacao, bere și alte băuturi alcoolice.

Nitrozaminele pot fi prezente și într-o varietate de alte alimente, cum ar fi carnea gătită, legumele procesate, cerealele, laptele și produsele lactate sau alimentele fermentate, murate și condimentate.

Unele nitrozamine sunt genotoxice (pot deteriora ADN-ul) și cancerigene (pot provoca cancer). Proiectul de aviz al EFSA evaluează riscurile pentru sănătatea publică legate de prezența nitrozaminelor în alimente.

Prof. Bettina Grasl-Kraupp este președintele grupului de lucru al Grupului EFSA privind contaminanții din lanțul alimentar (CONTAM) care a elaborat avizul privind nitrozaminele, aflat în prezent în consultare publică până la 22 noiembrie 2022, a răspuns câtorva întrebări pe această temă pe site-ul EFSA:

-Ați putea descrie pe scurt munca pe care ați făcut-o? Care sunt principalele rezultate?

-Am început prin a evalua potențialul rău cauzat de nitrozamine oamenilor și animalelor. Apoi am evaluat riscurile pentru sănătate pentru populația UE.

Evaluarea concluzionează că este foarte probabil ca, pentru toate grupele de vârstă, expunerea alimentară la nitrozamine să fie peste nivelul care ar putea indica o problemă de sănătate.

-Cum ați evaluat riscul acestor substanțe genotoxice și cancerigene?

-Atunci când evaluează substanțele genotoxice și cancerigene care sunt prezente neintenționat în lanțul alimentar, EFSA calculează o marjă de expunere (MOE) pentru consumatori.

MOE este un raport dintre doi factori: doza la care se observă un efect advers mic, dar măsurabil și nivelul de expunere la o substanță pentru o anumită populație. În general, un raport peste 10.000 indică o îngrijorare scăzută pentru consumatori.

În evaluarea noastră, am considerat incidența tumorilor hepatice la rozătoare drept efectul nociv cheie al expunerii la nitrozamine.

Am aplicat potența cancerigenă a celei mai puternice nitrozamine (N-nitrosodietilamină sau NDEA) celorlalte nitrozamine găsite în alimente pentru a genera un scenariu cel mai rău.

-Este această evaluare legată de avizul EFSA privind nitrații și nitriții publicat în 2017?

-Nitriții pot fi legați de formarea nitrozaminelor. Ca parte a reevaluării noastre a siguranței nitriților și nitraților, efectuată în 2017, experții EFSA au observat niveluri ridicate de nitrozamine în produsele din carne, dar nu au avut suficiente informații pentru a lega aceste niveluri de nitriții adăugați intenționat în alimente.

-Care sunt actualele lacune de cunoștințe? Ce informații suplimentare ați dori să primiți în timpul consultării publice?

-Suntem interesați să primim feedback cu privire la toate aspectele opiniei noastre, în special cu privire la scenariile de evaluare a expunerii utilizate, pentru a reduce incertitudinea în calcularea expunerii prin dietă.

Incertitudinea se datorează proporției mari a rezultatelor apariției sub limitele de cuantificare și disponibilității limitate a datelor pentru evaluarea expunerii dietetice la nitrozamine.

-Cum pot contribui mediul academic și alte părți interesate la avizul final?

-Proiectul de aviz științific este deschis pentru consultare publică până la 22 noiembrie 2022 și acesta este o ocazie bună de a trimite feedback și comentarii. Salutăm toate contribuțiile!

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2