Farm

147

EFSA: Agențiile UE urmăresc mutațiile virusului gripei aviare și analizează strategiile de răspuns

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Potrivit EFSA, virusurile gripei aviare reprezintă o amenințare din ce în ce mai mare, cu potențialul de a se adapta la oameni și de a declanșa viitoare pandemii.

Folosind o abordare One Health, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) au emis aviz științific care evaluează mutațiile virusului gripei aviare și potențialul acestor virusuri de a se răspândi la om, împreună cu recomandări pentru sectoarele de sănătate publică și animală.

Activitatea celor două agenții se bazează pe date extinse, inclusiv analize genetice, studii de caz umane și prezența anticorpilor pentru a sublinia riscurile actuale și strategiile de atenuare.

„Evoluțiile globale cer să rămânem în alertă și să ne asigurăm că Europa este pregătită să răspundă amenințării gripei aviare”, a declarat Pamela Rendi-Wagner, directorul ECDC. „ECDC sprijină statele membre UE/SEE în pregătirea, prevenirea și limitarea potențialelor focare viitoare la animale și la oameni. Este esențial să existe planuri solide de pregătire pentru a proteja sănătatea publică în Europa.”

„În 2024, virusurile gripei aviare și-au extins raza de acțiune, infectând specii neafectate anterior. Lucrările noastre identifică mutații cheie legate de o potențială răspândire la oameni, care necesită o detectare și un răspuns rapid. Colaborarea și partajarea datelor de-a lungul lanțului de actori implicați rămân esențiale în abordarea situațiilor emergente”, a declarat Bernhard Url, director executiv interimar al EFSA.

Experții au generat o listă cuprinzătoare de mutații, din care au identificat 34 de mutații genetice care ar putea crește potențialul virusurilor gripei aviare de a se răspândi la oameni. Folosind analiza moleculară și supravegherea genomică, laboratoarele de sănătate animală și publică se pot referi la lista de mutații, care ar trebui actualizată în mod continuu, pentru a monitoriza apariția tulpinilor care s-ar putea transmite la om.

Avizul științific identifică, de asemenea, modul în care adaptarea virusurilor gripei aviare la mamifere poate fi determinată de factori precum mutațiile genetice, amestecarea materialului genetic între viruși și interacțiunea cu răspunsul imun al gazdei, alături de factori extrinseci care pot crește șansa de transmitere. la oameni, cum ar fi activitățile umane și schimbările de mediu care cresc contactul dintre animale sălbatice, păsări de curte, animale și oameni.

Agricultura cu densitate mare, practicile de biosecuritate scăzută, defrișările, urbanizarea și comerțul global amplifică riscul de propagare de la animale la oameni.

Recomandări cheie:

Analiza genetică: utilizați secvențierea genetică pentru a detecta devreme mutațiile sau adaptările virusului la mamifere. Investește în sisteme pentru a identifica rapid virușii și mutațiile emergente care permit răspândirea de la animal la om.

Supravegherea animalelor: monitorizați mamiferele bolnave sau moarte legate de păsări sălbatice, păsări de curte sau mamifere infectate. Urmăriți bolile inexplicabile în perioadele cu risc ridicat și zonele cu gripă aviară.

Supravegherea sănătății publice: testați persoanele expuse și trimiteți în mod obișnuit mostre pentru a identifica în continuare subtipul de gripă. În timpul focarelor la animale, spitalele ar trebui să sporească supravegherea și vigilența, în special în perioada de vârf a sezonului gripal, când crește riscul de amestecare a materialului genetic între viruși.

Măsuri de prevenire: implementați măsuri solide de biosecuritate în fermă, instruiți personalul, vaccinați păsările de curte și pregătiți planuri de răspuns la focar. Asigurați-vă că oamenii expuși riscului respectă recomandările privind vaccinarea antigripală și tratamentul antiviral.

Măsuri de pregătire pentru sănătatea publică: Creșterea gradului de conștientizare a grupurilor cu risc ridicat, publicul larg și instruirea lucrătorilor din domeniul sănătății pentru a recunoaște și gestiona gripa aviară. Asigurați planuri de răspuns coordonate pentru cazurile umane.

Elaborați linii directoare și proceduri standard de operare pentru testarea persoanelor expuse și a persoanelor de contact ale pacienților, inclusiv protocoale preventive. Asigurarea planurilor de răspuns coordonate pentru cazurile umane, ca parte a planurilor naționale de prevenire, pregătire și răspuns.

Pe lângă avizul științific, agențiile au elaborat, de asemenea, un ghid cu privire la modul de investigare și control al focarelor de gripă aviară care afectează atât oamenii, cât și animalele, utilizând o abordare coordonată One Health.

Experții au elaborat diagrame care descriu acțiunile de răspuns pentru cinci scenarii de focar la interfața om-animal-mediu, subliniind importanța unui răspuns interdisciplinar în rândul tuturor părților interesate. Această activitate va sprijini statele membre în crearea unor orientări naționale adaptate. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2