Technologies

269

EFSA: Bacteriile rezistente la antimicrobiene se găsesc încă frecvent la oameni și animale

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Rezistența Salmonella și Campylobacter la antimicrobienele utilizate în mod obișnuit este observată frecvent la oameni și animale, relevă un raport emis de Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) și Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).

Cu toate acestea, rezistența simultană la antimicrobiene de importanță critică pentru oameni a fost în general detectată la niveluri scăzute, cu excepția unor tipuri de Salmonella și Campylobacter coli în mai multe țări.

„Rezistența la antimicrobiene este una dintre cele mai mari amenințări cu care ne confruntăm la nivel mondial, afectând oamenii, animalele și mediul. Lucrul împreună rămâne esențial pentru abordarea acestei probleme complexe.

În activitatea noastră, întruchipăm abordarea One Health, recunoscând legăturile strânse și interdependența sănătății oamenilor, animalelor, plantelor și a mediului în general”, au declarat oamenii de știință șefi ECDC și EFSA, Mike Catchpole și Carlos Das Neves, într-o declarație comună.

Au existat tendințe încurajatoare în mai multe țări, unde o proporție din ce în ce mai mare de bacterii de la animalele de la care se obțin alimente era susceptibilă la toate antimicrobienele testate. Mai mult, prevalența beta-lactamazelor cu spectru extins (ESBL) și a beta-lactamazelor AmpC (AmpC) producătoare de E. Coli este în scădere.

O scădere a rezistenței Salmonella la ampicilină și tetraciclină a fost observată și la oameni în mai multe țări în perioada 2013-2021. Acest lucru a fost evident în special în S.Typhimurium, un tip de Salmonella asociat în mod obișnuit cu porcii și vițeii, care este adesea multirezistent la medicamente.

Datele arată, de asemenea, tendințe de scădere a rezistenței Campylobacter jejuni la eritromicină la oameni și puii de carne. Acest tip de antimicrobian este foarte important în tratamentul campilobacteriozei.

Totuși, raportul arată, de asemenea, o tendință de creștere în aceeași perioadă a rezistenței S. Enteritidis și C.jejuni la ciprofloxacină la om. S.Enteritidis și C. jeune provoacă majoritatea cazurilor de infecții cu salmoneloză și campilobacterioză la om.

Tendințe similare au fost observate la C. jejuni de la puii de carne între 2009 și 2020, unde rezistența la ciprofloxacină a crescut în mai multe țări. Nivelul de rezistență la ciprofloxacină în Campylobacter este acum atât de mare încât acest antimicrobian nu mai poate fi recomandat în tratamentul infecțiilor severe cu Campylobacter la om.

Rezistența carbapenemului de E. colito rămâne rară la animalele producătoare de alimente și la oameni. Deoarece carbapenemele sunt o clasă de antimicrobiene de ultimă instanță, orice descoperire care arată rezistență la acestea în bacteriile zoonotice este o îngrijorare. Prin urmare, rezistența la carbapenem trebuie monitorizată și investigată.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2