Technologies

242

EFSA: Crește incidența zoonozelor în UE

autor

MeetMilk.ro

distribuie

O sinteză EFSA arată că în 2023, cazurile de listerioză au atins cel mai ridicat nivel din 2007, în timp ce campilobacterioza și salmoneloza au rămas cele mai frecvent raportate boli zoonotice în UE. În general, cazurile raportate de boli zoonotice la oameni au crescut, dar focarele de origine alimentară au înregistrat o ușoară scădere. Acestea sunt principalele constatări ale raportului anual UE One Health Zoonoses al EFSA și ECDC.

Îmbătrânirea populației

Numărul cazurilor umane raportate de listerioză (2.952) a arătat o creștere constantă în perioada 2019-2023, atingând cele mai înalte niveluri din 2007. Acest lucru ar putea fi legat de îmbătrânirea populației Europei - 21,3% dintre europeni au acum peste 65 de ani - care , în legătură cu prevalența în creștere a bolilor cronice legate de vârstă, crește riscul de simptome severe la vârsta înaintată grupuri.

Alimentele contaminate gata de consumat (RTE), cum ar fi somonul afumat la rece, produsele din carne și produsele lactate, sunt cea mai frecventă sursă de infecții.

Cele mai recente date arată că proporția de probe din categoriile de alimente RTE care depășesc limitele de contaminare pentru siguranța alimentelor pentru Listeria monocytogenes a variat între 0,11% și 0,78%, cel mai înalt nivel raportat pentru cârnații fermentați.

Campilobacterioza și salmoneloza au fost cele mai frecvent raportate boli zoonotice la oameni în UE. În 2023, au fost raportate 148.181 de cazuri de campilobacterioză, marcând o creștere de la 139.225 în 2022.

Salmoneloza pe locul doi

După campilobacterioză, salmoneloza a fost a doua cea mai raportată infecție gastro-intestinală la om, cu 77.486 de cazuri, față de 65.478 de cazuri în 2022. Doar 15 state membre și Regatul Unit (Irlanda de Nord) au îndeplinit cu succes toate țintele stabilite pentru reducerea păsărilor de curte cu salmonellaină. Aceasta reprezintă o scădere față de 2022, când 19 state membre au ajuns la conformitatea deplină.

„Prezența persistentă a Salmonella în populațiile de păsări evidențiază necesitatea unei vigilențe continue în combaterea bolilor transmise prin alimente. Instrumentele de supraveghere îmbunătățite, cum ar fi secvențierea întregului genom, sunt de neprețuit în detectarea și controlul mai eficient al focarelor”, a declarat Frank Verdonck, șeful Departamentului Riscuri biologice și sănătate animală al EFSA. și Unitatea de bunăstare.

Raportul monitorizează, de asemenea, focarele de origine alimentară din UE, definite ca evenimente în timpul cărora cel puțin două persoane contractează aceeași boală de la același aliment contaminat. Un total de 5.691 de focare de origine alimentară au fost raportate în 2023, înregistrând o ușoară scădere față de anul precedent.

Cu toate acestea, numărul cazurilor umane, al spitalizărilor și al deceselor a crescut, decesele atingând cel mai înalt nivel din ultimii zece ani. Salmonella a rămas principala cauză a focarelor alimentare, a cazurilor, a spitalizărilor și a deceselor.

Cele mai frecvente surse de focare de salmoneloză au fost ouăle/produsele din ouă, alimentele amestecate și carnea de pui de carne. Utilizarea sporită a secvențierii întregului genom a îmbunătățit sensibilitatea supravegherii, sporind capacitatea de a detecta focare în statele membre care au implementat-o.

O amenințare persistentă

„Creșterea rezultatelor severe din focarele de origine alimentară evidențiază amenințarea persistentă pentru sănătatea publică reprezentată de Salmonella și alți agenți patogeni de origine alimentară. Prin integrarea sănătății umane, animale și a mediului printr-o strategie One Health, putem preveni mai bine răspândirea acestor boli și putem proteja sănătatea publică”, a declarat Celine Gossner, șeful Secției de boli emergente, transmise de alimente și vectori a ECDC.

One Health este o abordare multisectorială care își propune să echilibreze și să optimizeze sănătatea oamenilor, animalelor, plantelor și a mediului lor comun, recunoscând interconexiunea lor. Prin promovarea acțiunilor comune, One Health reunește profesioniști din diverse discipline pentru a aborda amenințările complexe pentru sănătate într-un mod integrat.

EFSA publică un rezumat în limbaj simplu (PLS) – o versiune simplificată a Raportului EFSA privind zoonozele One Health 2023 al Uniunii Europene – împreună cu hărți și tablouri de bord care permit utilizatorilor să caute și să vizualizeze date despre focarele de origine alimentară și 14 agenți patogeni zoonotici.

În special, șase hărți de poveste și patru tablouri de bord sunt publicate pentru prima dată pe Echinococcus, febra Q, rabie, Toxoplasma gondii, Trichinella, Tularemia, virusul West Nile și Yersinia. (Foto: Freepik) 

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2