545
Prețurile mărfurilor consumate de sectorul agricol au scăzut cu 11% în Uniunea Europeană în primul trimestru, majoritatea țărilor înregistrând costuri mai scăzute, pe măsură ce volatilitatea legată de războiul din Ucraina se atenuează, a informat biroul de statistică al UE, Eurostat.
Invazia Ucrainei de către Rusia, ambii mari exportatori de produse agricole, a perturbat transporturile de îngrășăminte și uleiuri comestibile din regiunea Mării Negre și a dus prețurile la grâu, soia și porumb aproape de niveluri record în 2022.
Dar scăderile recente ale producției agricole și ale costurilor inputurilor arată o revenire la niveluri mai calme de dinaintea perturbării, a spus Eurostat.
Scăderea costurilor de intrare a inclus o scădere de 31% pentru îngrășăminte și amelioratori de sol, 16% pentru hrana animalelor și 12% pentru energie și lubrifianți, comparativ cu un an mai devreme, se spune.
Din cele 25 de state membre ale UE cu date disponibile, Portugalia a fost singura unde prețurile inputurilor au crescut cu 2%, în timp ce Țările de Jos, Irlanda, Ungaria și Croația au înregistrat cele mai mari scăderi, între 17% și 20%, arată datele.
Douăzeci de țări au înregistrat, de asemenea, prețuri mai mici de producție, sau prețuri la bunurile agricole vândute, care au scăzut cu 6% în medie, cu o scădere cu 28% a prețului cerealelor, a spus Eurostat.
Prețurile de producție au crescut în cinci țări sud-europene, conduse de o creștere cu 20% în Grecia.
Un impact așteptat al condițiilor meteorologice nefavorabile asupra volumelor recoltate a împins prețurile la cartofi cu 22% și pe cele ale fructelor proaspete cu 20%, a spus biroul de statistică.