Farm

266

Evaluarea riscurilor și creșterea bunăstării purceilor

autor

MeetMilk.ro

distribuie

Standardele ridicate de bunăstare sunt o condiție prealabilă pentru o bună performanță în toate sistemele de producție a animalelor. Evaluarea riscurilor și nutriția specifică pot ajuta la reducerea stresului la purceii tineri. Acestea contribuie decisiv la creșterea standardelor de bunăstare animală la purcei, afirmă într-un studiu publicat de PigProgress Rosalie van Emous-Senior Technology Lead Sustainability, Cargill.

Ce afectează bunăstarea purceilor?

Standardele ridicate de bunăstare pentru purcei pot fi atinse printr-o hrănire bună, sănătate, adăpostire și gestionare, ceea ce înseamnă acces la alimente și apă, ușurința mișcării, temperatura camerei adecvată, absența durerii și interacțiuni bune între oameni și animale.

Cu toate acestea, factorii care afectează bunăstarea la purcei sunt foarte complecși, putându-se manifesta în multiple forme. Pe măsură ce purceii progresează prin înțărcare, aceștia se confruntă cu noi provocări în aceste zone care pot crea stres și pot declanșa probleme legate de bunăstare.

De exemplu, mușcarea cozii poate fi o problemă specială la purceii înțărcați. Mulți factori pot fi cauza, cum ar fi alimentația slabă, lipsa accesului la hrană, echilibrul slab al nutrienților, densitatea mare a adăpostului, ventilația slabă sau problemele de sănătate. Lipsa de materiale de îmbogățire pentru a menține purceii ocupați și pentru a le permite să-și exprime comportamentul explorator, va crește, de asemenea, riscul mușcăturii cozii.

Mușcarea cozii poate avea un impact imediat asupra bunăstării animalului, ducând la efecte pe termen lung asupra sănătății cauzate de infecții și abcese. Serviciile veterinare suplimentare, forța de muncă, performanța redusă și, în cazuri extreme, cheltuielile cu eliminarea carcasei sunt doar câteva dintre costurile întâmpinate. Costurile pentru fiecare victimă a mușcăturii cozii au fost estimate la 19 euro, pentru fiecare exemplar.

Din prima zi de viață

Asigurarea bunăstării începe din prima zi de viață a purceilor. Adopția trebuie efectuată la vârsta potrivită, între 12 ore și 2 zile. De asemenea, punerea la un loc de exemplare, între 2 săptămâni și o săptămână înainte de înțărcare, poate crea o socializare pozitivă, care va facilita amestecarea purceilor după înțărcare. O experiență pozitivă cu oamenii, cu stres minim, va păstra, de asemenea, purceii mai sănătoși.

Promovarea bunăstării mărite la purceii înțărcați începe cu o înțelegere clară a factorilor de risc, iar orice verigă slabă trebuie identificată și îmbunătățită. În evaluarea bunăstării este posibil să fie implicați mai mulți factori.

Pentru o cât mai corectă evaluare, de exemplu, Cargill și-a folosit studiile de bunăstare și rezultatele cercetărilor pentru a dezvolta un instrument de evaluare a riscurilor care este acum utilizat în ferme pentru a identifica principalii factori declanșatori ai comportamentului anormal al porcilor.

29 de factori de risc

Există 29 de factori de risc incluși, fiecare cu ponderea în funcție de vârsta și stadiul creșterii porcului. La purcelul înțărcat, factorii de risc mai mari, care au o greutate mai mare, sunt sănătatea, materialele de îmbogățire, densitatea stocurilor și vizitele la oameni.

Cercetările și revizuirile literaturii susțin legătura dintre nutriție și comportament. S-a demonstrat că nutriția joacă un rol important în susținerea unei producții de porci eficiente și mai favorabile bunăstării. Rezultatele acestei evaluări de risc pot fi utilizate pentru a implementa un plan de management și nutrițional specific fermei și grupului de animale. Toate acestea fac parte din programul Cargill Welfare Plus.

Cercetările și analizele literaturii susțin legătura dintre nutriție și comportament. S-a demonstrat că nutriția joacă un rol important în susținerea unei producții de porci eficiente și mai favorabile bunăstării. Exemple binecunoscute sunt adăugarea în formulele de nutriție a triptofanulului și a magneziului.

Gestionarea stresului oxidativ

În plus, combinațiile de micronutrienți prezenți în plante cu proprietăți specifice pot ajuta animalele să facă față mai bine stresului și anxietății și să ducă la un mediu mai calm. Unele plante conțin micronutrienți cu capacitate antioxidantă demonstrată, pentru a ajuta la gestionarea stresului oxidativ la porci.

Acei micronutrienți, care funcționează în mod complementar, au, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii și diverse alte efecte legate de bunăstare. Utilizarea acestor micronutrienți vegetali în furaje poate reduce problemele de comportament, poate îmbunătăți performanța purcelușilor și poate reduce costurile veterinare și ale forței de muncă.

Bunăstarea și mediul

Sunt însă și alte metode de creșterea bunăstării porcilor. Iată, un adăpost modular cu multe aspecte de bunăstare, este conceptul de „Het Familievarken”. Construit la sediul fermei de porci Ivo Bekkers, în Venhorst, Olanda, adăpostul are o caracteristică specială: toalete pentru porci.

Deasupra zonei de finisare, suportul de alimentare începe să se miște, iar porcii caută pe pământ bucăți de alimente. Ivo Bekkers spune: ”La început, scroafele urmau grămada de furaje prin hambar. Ele și-au dat seama că acum cade suficient în cele 20 de minute în care sistemul se mișcă, așa că sunt mult mai liniștite!.

Adăpostul inovator The Familievarken a fost construit în 2019 în spatele hambarelor de finisare ale lui Bekkers. Cei care au venit cu proiectul au fost inginerii Tjacko Sijpkens și Frank Wind, care au fost forțele motrice ale inițiativei prin care se caută un stil diferit de locuințe pentru porci. La realizarea proiectului, fermierul și cei doi ingineri au cooperat cu Wageningen University & Research, Hypor, Coppens Diervoeders, precum și cu companiile de construcții și producătorii de echipamente.

Un sistem ieftin

Adăpostul arată ca o iurtă supradimensionată, cu mult spațiu suplimentar pentru porci. Cu toate acestea, costurile de construcție nu sunt mult mai mari decât cele pentru un hambar tradițional. Wind spune: ”Nu există groapă sub hambar. Toaletele elimină gunoiul de grajd imediat.

Sistemul este ieftin. Scopul este de a asigura bunăstarea porcilor la un nivel obișnuit al investiției, pentru fiecare animal, la fel ca într-un hambar tradițional. Cu siguranță ne-am apropiat de ce doream să realizăm”.

Pentru faza următoare, în căutarea hambarului ideal, Familievarken caută alte ferme care ar dori să păstreze o selecție a porcilor lor în acest fel. Wind explică: ”Scopul nostru este de a dota cu astfel de sisteme 50 până la 60 de ferme, pe parcursul a zece ani, în funcție de mărimea lor, desigur. Grădina este modulară, ceea ce înseamnă că ar exista 10 unități adiacente pentru o fermă care păstrează 480 de scroafe”.

În politica olandeză, recent a existat o mică furtună, deoarece un politician a solicitat reducerea volumului producției de porci din țară cu 50% din motive de mediu. Wind răspunde afirmând: ”Olanda este în topul absolut al țărilor producătoare de porcine din întreaga lume. Asta ne face mândri. Deci, nu dorim să înjumătățim, ci mai degrabă să inovăm în continuare și să câștigăm un preț corect”.

Asigurarea nevoilor naturale

În adăpost, bunăstarea animalelor și nevoile naturale sunt ambele bine gândite. Porcii au de două ori mai mult spațiu decât este cerut legal. Purceii înțărcați au și mai mult spațiu, deoarece rămân în creștere după înțărcare, până când sunt gata pentru sacrificare. Zona este împărțită în două inele. Scroafele fără sarcină și cele gestante sunt adăpostite în țarcurile interioare.

Țarcurile exterioare sunt rezervate pentru fătare. La început, acestea erau acoperite cu un strat de nisip negru, dar nisipul nu scurgea atât de mult lichid cât era necesar. Acum există în țarcuri un strat de nisip de drenaj al uscătorului. Scroafele sunt adăpostite într-un singur grup, cu zone de alăptat și groapă de gunoi de grajd în mijloc.

Dar, în ciuda spațiului disponibil, o serie de animale se înghesuie împreună. Pe de altă parte, cea mai mare scroafă din grup alungă cu forță una dintre scroafele mai mici. Ea coboară la câțiva metri distanță, după ce a desenat o brazdă mare în nisip cu nasul.

Rangul se respectă

Wind spune: ”E super cum se comportă, nu-i așa? Rangul se aplică în continuare, așa cum se întâmplă în adăposturile tradiționale, dar aici au o mare oportunitate de a se mișca și a săpa cu râtul”.

În acest caz, împreună, cele patru scroafe fătătoare au 53 de purcei. De îndată ce prima scroafă s-a întins, toți purceii se îndreaptă spre propriile mame. Primul grup de scroafe de fătare a fost împărțit într-un grup cu vârsta de înțărcare de 5 săptămâni și altul de șase săptămâni, pentru a vedea ce a funcționat cel mai bine.

Bekkers spune: ”Am văzut puține diferențe în greutatea de înțărcare. Înțărcarea are loc treptat, la o vârstă mai înaintată, deoarece purceilor le place acest sistem. La început ne-am temut că scroafele vor slăbi, dar acest lucru nu s-a întâmplat”.

După ceva timp, primul grup de porci finisați a fost sacrificat. Animalele au realizat o creștere de 950-1.000 de grame pe zi. Dezvoltarea musculară este o provocare în perioada de finisare. Deoarece animalele se mișcă prin nisip, au mușchi ampli. Chiar și la o săptămână, purceii au deja umeri și șuncă solide.

Utilizarea toaletei, o provocare

Din punct de vedere al mediului, toaleta porcului ar trebui să asigure o reducere a emisiilor de amoniac. Bekkers spune: ”Primele măsurători au arătat că avem acum 5 ppm de amoniac acolo. Încercăm să separăm gunoiul de grajd la sursă, pe baza comportamentului. Acest lucru poate duce la o reducere de 85% a amoniacului. Pentru a ajunge la acești ultimi parametri, ar trebui să instalăm un scruber de aer”.

Toaleta porcului se asigură că mirosul de gunoi de grajd din adăpost este redus aproape la zero. Miroase a porc, dar mult mai puțin pătrunzător decât în ​​adăposturile tradiționale. Această toaletă de porci este cea mai mare provocare, potrivit lui Bekkers și Wind. Porcii se descurcă bine în țarcurile spațioase, dar nu este ușor să le antrenezi comportamentul.

Arătând spre punctul întunecat de lângă perete, Bekkers spune: ”Încercăm să aflăm cum îi putem determina să își facă treaba într-un singur loc. Gunoiul de scroafă se găsește în cea mai mare parte la locul potrivit, dar urina, în continuare, este prea multă în spațiul de hrănire și culcare. Porcii aflați la finisare au, de asemenea, un loc umed în spațiul. Probabil este climatul, dar nu am aflat încă exact ce o provoacă”.

aflat

anterior
urmator

read

newsletter1

newsletter2